Gözden kaçırmayın

4 Gram Safran 1 gram altınla yarışıyor kilosu tam 600 bin lira4 Gram Safran 1 gram altınla yarışıyor kilosu tam 600 bin lira

Okul ve çeşitli kurumlara yapılan baskınlar, şirketlere kesilen keyfi cezalar ve medyaya susturma teşebbüsleri ekonomiye pahalıya patladı.


Tüketici ve üretici beklentilerini gösteren Ekonomik Güven Endeksi, eylül ayında resmen çakıldı. 2012 Mart ayında 115,7 olan endeks, 2015 Eylül`de 70,89`a geriledi.


Terör olaylarındaki tırmanış, kurumlara düzenlenen hukuksuz operasyonlar, ekonomik verilerdeki ciddi bozulmalar ve iktidarı tek elde tutma takıntısı sebebiyle tekrarlanan seçimler, ekonomiye olan güveni yerle bir etti.


Tüketici ve üreticilerin beklenti ve eğilimlerini özetleyen en önemli öncü göstergelerden biri olan Ekonomik Güven Endeksi, eylül ayında resmen çakıldı. Endeks, eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 16,7 oranında azaldı. 85,14 değerinden 70,89 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki bu tarihi düşüşün sebebi ise endeksi oluşturan tüm güven endekslerindeki sert düşüşler.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ait ekonomik güven endeksini dün açıkladı. Endeksin 70,89 değerine gerilemesi, verilerin derlenmeye başlandığı 2012 yılı Ocak ayından bu yana görülen en düşük seviye. Endeksin en yüksek seviyesi 115,7 puan idi.


Tüketici Güven Endeksi eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 6,1 oranında azalarak 58,52 değerine düştü. Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi yüzde 4,6 azalarak 96,27 değerine geriledi. Reel Kesim Güven Endeksi yüzde 3,2 azalarak 99,30 değerine geriledi. Hizmet Sektörü ve İnşaat Sektörü Güven endeksleri ise ağustos ayına göre sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 2,1 oranında azalarak 97,67 ve 80,37 değerlerini gördü.

4,5 ayda bir seçim, güven mi dayanır?

Ekonomiye güvenin önemiyle ilgili Dünya Gazetesi`nde ‘Hükümet yoksa, ekonomiye güven de yok` başlıklı bir yazı kaleme alan Alaattin Aktaş, “Siyaseten ortaya çıkan karmaşanın ekonomiyi nasıl vurduğunu, ekonomideki güvenin nasıl tahrip olduğunu görmek için piyasaya bakmak, ekonomideki aktörlere kulak vermek yeterli sayılır.


Ama bu konudaki gidişi daha tutarlı ve sayısal görmek için herhalde TÜİK`in hazırladığı güven endeksleri çok daha önemli bir gösterge niteliğinde.” ifadelerini kullandı. Türkiye`nin 1 Kasım`la birlikte son bir buçuk yılda dördüncü kez sandığa gittiğini ifade eden Aktaş, “30 Mart yerel seçimi, 10 Ağustos cumhurbaşkanı seçimi, 7 Haziran genel seçimi ve 1 Kasım erken genel seçimi...


Yani neredeyse dört buçuk ayda bir seçim yapmış olacağız. Buna moral mi dayanır! Buna güven mi dayanır!” yorumunda bulundu. Zaman.com.tr