Gözden kaçırmayın
Kütahya ve Uşaktan bile gerideyizKamu Hastaneleri Birliği, Devlet Hastanesi ve Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Hasta ve Yaşlı Refakatçisi Kursuna katılarak eğitimlerini başarı ile tamamlayanlara sertifikaları Vali Hakan Yusuf Güner’in katıldığı törenle verildi.
Devlet Hastanesi Konferans Salonunda yapılan törene Vali Güner’in yanı sıra İl Sağlık Müdür Vekili Dr.Deniz Fırat, Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfi Akgün, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreter Vekili Kadir Serkan Türel, Devlet Hastanesi üst düzey yöneticileri, Hastane görevlileri ve kursiyerler katıldılar.
Açılış konuşmaları sırasında söz alan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreter Vekili ve aynı zamanda Tıbbi Hizmetler Başkanı Kadir Serkan Türel, 66 kursiyerin katıldığı Hasta ve Yaşlı Refakatçisi eğitimi ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
Daha sonra kürsüye gelen Vali Hakan Yusuf Güner, eğitimlerini tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere çeşitli uyarılarda bulunarak, “ Öncelikle bu çok gerekli eğitim programlarını hazırlayan tüm görevlileri kutluyorum. Hizmet sektöründe hizmet sunum tarzları çok ön plana çıkarılır.
Bizler bugün Sağlık hizmetleri ile ilgili olarak ilimizdeki yatırımlardan dolayı gurur duyuyoruz. Gerçekten gerek devletimize ait gerekse üniversitemize ait birçok yatırımın çok başarılı bir şekilde gerçekleştiğini görüyoruz.
Bir hastanede şöyle bir konferans salonunun ya da toplantı salonunun olması bile gerçekten sağlık hizmetlerinin fiziki anlamda ne kadar mesafe aldığını, ne kadar güzelleştiğini gösteren en güzel örneklerden birisi. Bu çerçevede fiziki yatırımların hızla büyümesi, hızla gelişmesi bir önemli sorunu ortaya çıkartıyor.
Bu da mevcut fiziki kapasite kadar insan kapasitesini iyi kullanabiliyor muyuz? Genelde sağlık hizmetleri denildiğinde akla İl Sağlık Müdürü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri, Hastane Müdürü akla geliyor.
Oysaki aslında Sağlık Hizmetleri denildiği zaman yardımcı sağlık personeli aklımıza gelmeli. Eğitimlerini alan ve şirket elemanı olarak hastanede görev yapan personelimizin yanı sıra hasta bakıcılarımız yani hemşire, bayan hemşire, erkek hemşir bunlar akla geliyor.
Laboratuarda çalışan, acilde çalışanlar yani özellikle işin arka planında yer alıp asıl vatandaşla, halkla, toplumla sağduyuyla temas edenler isimsiz kahramanlarımızdır. Bu yönüyle bir hastanede Sağlık Müdürü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri ne kadar başarılı olursa olsun, fiziki yatırımları Sağlık Bakanlığı ne kadar bizler aracılığıyla koordine ederse etsin eğer biz kapıdaki güvenlik görevlisinden, hastanenin içerisindeki, girişindeki müracaat bölümündeki yardımcı sağlık personelini, hemşirelerimizi, sağlık memuru, laboratuarı, teknisyenini iyi yetiştirememişsek, davranışlarını, muamelelerini yaklaşımlarını iyi ayarlayamıyor ise maalesef vatandaşa sunulan hizmetin fiziki kapasitesi mevcut potansiyeli kullanmamıza rağmen iyi bir şey yansımamaktadır.
Bu yönüyle bugün hasta ve yaşlı refakatçisi sertifika töreninde anladığım kadarıyla şirketler üzerinden hizmet satın alma modeliyle gerçekleştirilen personel alımının bilinçlendirilmesi, daha şuurlu hale getirilmesi, hal ve hareketleri itibariyle nelerin ne şekilde yapılması gerektiğini içeren bir eğitim programı düzenlendi.
Bu yönüyle bunun ben aslında çok önemli bir adım olduğunu, bu hasta ve yaşlı refakatçisi arkadaşlarımızın bizim vitrinimiz olacağını değerlendiriyorum. Hemşir ve hemşirelerle beraber ve diğer sağlık personeliyle beraber insanlara merhametli, şefkatli, iyi niyetli, tatlı dilli, güler yüzlü yardımcı olmaya çalışmanın buranın alnının ak olmasında önemli bir farkındalık oluşturacağını düşünüyorum.
Bu yönüyle gerçekten zaman zaman kimliğimizi ifade etmeden bizler çeşitli sağlık birimlerine gidiyoruz. Özel olarak bir ziyaret şeklinde değil ama bir vesileyle gidiyoruz. Çünkü sağlık hizmetlerinden herkesin yolu geçiyor. Bazı şeylere şahit oluyoruz.
Şahit olduğum şeyler daha ziyade bir hemşirin, hemşirenin, yardımcı sağlık personelinin, hastalarımızın bakımı ile ilgilenen yardımcı sağlık personelimizin davranışlarının çoğu zaman uygun davranışlar olmadığı yada hijyenik, steril davranışlar olmadığını gördüm.
Bunları gördüğümüz zaman oradaki hastanenin ne kadar kaliteli doktor olursa olsun, ne kadar kaliteli bir fiziki yapısı olursa olsun bizlerin içine sinmiyor. Bu yönüyle sizlerin bu yapacağı faaliyetler ile bu bağlamda aldığı eğitimler ve sertifikanın ben önemli olduğunu âcizane düşünüyorum.
Şunun altını özellikle çizmek istiyorum. Bakın eğer biz sizleri bir şekilde bu hastaneye referansla olabilir, daha önce bu hizmetlerde yer almanız sebebiyle olabilir, başka sebepten olabilir almışsak bu çıkartmayacağımız anlamına gelmez. Bu hastaneler hiç kimsenin babasının tapulu malı değildir.
Bu yönüyle bu hasta ve yaşlı refakatçisi olan ve diğer hizmet alımı yapılan personel ile hemşir ve hemşirelerin de bir şekilde denetlenmesi talimatını veriyorum. Acilin kapısında sigara içen üzerinde beyaz önlük olan ya da hastane personeli önlüğü olan insan görmek istemiyorum.
Acile geldiğim zaman kendi evimizde dahi durmasına müsaade etmeyeceğimiz ki hastane daha önemli bir yer çöp kovaları, çöp kutuları, olumsuz görüntüler ve ağız açık çöp malzemeleri istemiyorum. En kaliteli malzemeleri, en kaliteli personelinizi, en iyi görüntümüzü biz acilde vermek zorundayız.
Her hastanın mutlaka çarşafı hasta değiştikçe değişmeli yani acil için söylüyorum diğer yatılı olanlar için de günlük yapılan bir program vardır ona göre günlük zannediyorum değişiyordur. Yoksa çarşaf, çarşaf satın alın. Çarşaf çok pahalı bir malzeme değil. Makineniz yoksa bir yıkama makine alın. Ütücünüz yoksa bir tane daha ütücü alın ama pırıl pırıl olsun.
Kan lekelerinin olduğu, yerlerde pamukların olduğu, bantların olduğu bir acil görmek istemiyorum. Normal hastanenin temizlik süresini 5 saatte bir planladıysanız acili saatte bir planlayacaksınız. Acil servisimiz saatte bir ışıl ışıl, acil pırıl pırıl olacak. Bayramda yine geldim hiç beğenmedim.
Açık söylüyorum. Yani öyle bir kötü niyetle de gelmedim bir hasta vardı o vesileyle geldim. Şöyle bir baktık eşimle beraber hiç beğenmedim. Böyle bir hastane istemiyorum. Yani bu salon nasıl pırıl pırıl ise acil buradan daha iyi olmalı. Duvarların rengiyle, temizliğiyle, yerlerin rengiyle yatakların tarzıyla, duruşuyla her şeyiyle. Kesinlikle bahçede, hastane girişlerinde sigara izmariti istemiyorum.
Burada bence bir sigara bağımlılığı ile ilgili de kurs ve eğitim vermeniz lazım. Çünkü bizim personelimiz bunu uygulamazsa dışarıdan gelen insanların uygulamasını bekleyemeyiz. Hastanede bir zehir odası yapın demiştim. Yapılıp yapılmadığını bilmiyorum.
Orada çok krizi gelen varsa gitsin, dışarıdan içeriyi göstermesin, içeriden dışarıyı göstersin krizini nasıl dindirecekse orada sigara mı yakacak, 3-5 sigara birden mi yakacak ne yapacaksa yapsın, yukarıda bir baca yapın bacadan tütsün. Onun için yardımcı sağlık personelinin kalitesi, kalibrasyonu hiç hafife alınmayacak bir şey. Yok efendim bu şirketten geldi şirket elemanıdır.
Geldiyse çıkarırsın. Nasıl getirdiysen çıkarırsın bir zahmet. Bu konuda hiçbir tereddüt yaşamayın. Tutun tutanakları 3 defa önceden de kendilerine tebliğ edin, taahhütname alın uymayan kişi kendine başka yerde iş arasın. Çünkü sağlığın bir tercih etme şansı yok. Şunu söyleyeyim.
En fazla duanın, en fazla teşekkürün, en fazla yürekten, içten muhabbetin kazanılacağı yer sağlık hizmetleridir. İnsanların en zor anına yardımcı oluyorsunuz. Sizlerin yapacağı çalışmalar, faaliyetler sadece zengine hitap eden faaliyetler değil, sadece makam sahiplerine hitap eden faaliyetler değil. Çaresiz insanlara temas eden faaliyetler. Onun için o insanların duasını almak, o insanların hayır temennilerini almak sizi hem ahretiniz, hem de bu dünyanız açısından da güzelleştirir.
Daha iyi bir hale getirir. Bugün burada bu sertifika töreninin gerçekten önemli bir adım olduğunu, önemli bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Doğru düşünülmüş ve doğru bir yaklaşım bence. Bu insanlar bireysel uğraştığı zaman nefisler, egolar ön plana çıkıyor.
Belli bir kaide, belli bir kural koyup belli bir eğitim verip ondan sonra onlara bakın şunlar şunlar bu hastanede uygulanacak altını da imzalayın, altını da imzalattırıp bunun günlük ve her çalışılan yere göre çalışma programı yapılıp imzası atıldığında o arkadaşlarımıza bunu neden yapmadın dediğin zaman ya bu benim tuttuğum takımı, bıyığımı, sakalımı sevmediği için bana bu muameleyi yapıyor demez.
Der ki bak biz bunu imzaladık böyle bir taahhütname var, bu kursu verdiler, bu sertifikayı verdiler bunları gündeme getirilir bunun üzerine bunu yapmadığı için sağlık görevlisini biz ikaz ettik ve işlemimizi yaptı der. O kişiyle ilgili de hastane yönetimi arandığı zaman bakın biz şunları şunları taahhüt yaptık, eğitim verdik, şu şu testleri yaptık bu yüzden bu arkadaşımızla devam edemedik.
Çünkü hastanenin eleştiri alması ya da almaması bizim için vazgeçilmez bir tercih ve yol ayrımıdır. Bu yönüyle ben yapacağınız hizmetlerin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Mesleğiniz kutsal bir meslektir. Sağlık personeli olmak çok kutsal bir iş, çok takdir edilmesi gereken bir iş, çok dua alınacak bir iştir.
Bu anlamda artık sizlerde her ne kadar şirket elemanı gibi gözükseniz de sonuç itibariyle sertifikalı, bu hastaneye giriş çıkış yapan personel haline geliyorsunuz. Diğer personellerden artık sizin refakatçi olarak ayrımınız yok. Bu yönüyle insanlara iyi muamele etmek insanlara yardımcı olmak dua almamıza vesile olacak. Eğitiminizin ve sertifikalarınızın hayırlı olmasını diliyorum.
Bu işe vesile olan bu kaliteyi attırtmaya yönelik düşünceyi ortaya koyan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Başta İl Sağlık Müdürü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri, Hastane Başhekimi olmak üzere tüm katkıda bulunanları tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonraki dönemde daha güzel haberler, daha güzel memnuniyet yaklaşımlarını sizlerin vesilesiyle alırız.
Güzel mekânların sadece fiziki güzellikleriyle değil aynı zamanda muamele güzellikleriyle de yansımasını sizler gerçekleştirirsiniz. Sizde bizim aynamız olacaksınız. Yani burayı gösterecek olan sizlersiniz. Sadece sizle değil tabi diğer yardımcı sağlık personelleriyle hemşire, laboratuar görevlisi diğer kimler varsa teknisyen vs. bunlar çok önemlidir.
O yönüyle ben bu programın hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnsanların en hayırlısının insanlara hizmet eden olduğunu, bununda makamı, mevkisi, rütbesi olmadığını yani kim ne unvana sahipse o şekliyle insanlara hizmetkâr olmasının gerektiğini düşünüyorum.
Hepimiz bir gün yaşlı olabiliriz, hepimiz bir gün himmete muhtaç olabiliriz. Bu yönüyle de yapacağınız işi de sanki kendinize kendi aile ebeveyninize yapıyor gibi düşünün. Türkiye yavaş yavaş yeni yaşlı kuşak dönemine doğru kayıyor. Ortalama nüfus artıyor. En önemli hizmet, en önemli çalışma olacağını düşünüyorum. Hayırlı olsun, tebrik ediyorum. Hepinize sağlıklı günler diliyorum. Dedi.
Programın sonunda Hasta ve Yaşlı Refakatçisi eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları başta Sayın Vali Hakan Yusuf Güner olmak üzere programa katılan sağlık teşkilatı yöneticileri tarafından verildi. Tören, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Yorumlar
Yorum Yap