Gözden kaçırmayın

İsrail ve Lübnan arasında ateşkesİsrail ve Lübnan arasında ateşkes

28 gün önce Bağdat`ta çalıştıkları stadyum şantiyesinden silahlı bir Şii grup tarafından kaçırılan ve iki arkadaşları da daha önce sağlık durumları nedeniyle serbest bırakılan 16 işçi, dün özgürlüklerine kavuştu.

Bırakıldıkları yol kenarından büyükelçilikçe alınan işçiler, akşam saatlerinde de Ankara`ya getirildi.


Irak`ın başkenti Bağdat`ta 2 Eylül sabahı kaçırılan Türk işçiler bir aya yakın esaret sonrası serbest kaldı. ‘Ölüm Mangaları` adlı Şii grup, 16 işçiyi dün sabaha karşı Bağdat`ın 55-60 kilometre güneyinde, Kerbela yolu üzerinde bıraktı. İşçiler Türkiye`nin Bağdat Büyükelçiliği`ni arayıp konumlarını bildirdi.


Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı da Irak makamlarını bilgilendirip sefarete ait 7 araçla yola çıktı. Yolculuk sırasında Irak güçleri de Türk konvoyuna koruma sağladı. Yolculuk esnasında ya da buluşma yerinde herhangi bir çatışma yaşanmadı. Diplomatik araçlarla sefarete getirilen işçiler sağlık taramasından geçirildi; durumlarının iyi olduğu anlaşıldı.


Elçilikte Iraklı yetkililere verdikleri ifadenin ardından da Türkiye`den gönderilen ANA uçağı ile akşam saatlerinde Ankara`ya getirildiler. Şii örgüt, hasta ve yaşlı olmaları hasebiyle rehinelerden Necdet Yılmaz ve Ercan Özpilavcı`yı 17 Eylül`de Basra`da serbest bırakmıştı.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu, işçilerin serbest kalmaları üzerine Büyükelçi Kaymakcı`yı arayıp işçilerle görüştü. İkili, Kaymakcı başta olmak üzere kurtarma operasyonunda ter döken Türk diplomatlara teşekkür etti. Gelişmeyi BM Genel Kurul toplantıları için bulunduğu New York`ta değerlendiren Davutoğlu, müzakere sürecinde rol alan Iraklı yetkililere de teşekkür etti.

DIŞ POLİTİKA KAÇIRTTI, DİPLOMASİ KURTARDI

Şii Sadr bölgesi merkezli Şii örgüt, 2 Eylül`de Nurol İnşaat`ın Bağdat`ın Sadr mahallesindeki stadyum inşaatında kaçırdığı 18 Türk`ün ilk görüntülerini 9 gün sonra yayınlamıştı. Kayıtta söz konusu eylemi Türkiye`nin Suriye ve Irak`a yönelik izlediği politikalar nedeniyle gerçekleştirdiklerini anlatıyorlardı.


Grup, rehineler karşılığında Ankara`dan “silahlı kişilerin Türkiye`den Irak`a geçmesinin önlenmesini, Kürt petrolünün Türkiye`den ihracatının durdurulmasını, El Fetih Ordusu`nun Suriye`de Şii bölgesi Fua ve Kefreyya kuşatmalarını kaldırmasını ve Suriye`deki Şii köylerine yardım götürülmesini” talep etmişti. Ankara ise siyasi zemindeki talepler çerçevesinde Irak, İran ve BM zemininde diplomasi süreci başlatmıştı.


Diplomatik kaynaklar, Anka-ra`nın bu bağlamda sınır ötesinde yürüttüğü mekik diplomasisi sonucunda Fua ve Kefreyya kuşatmalarını kaldırttığını, Şii köylerine yardım götürülmesini sağladığını aktarıyor. Suriye`deki gelişmelerin yanı sıra Alevi kanaat önderi Reha Çamuroğlu ve İran`ın arabuluculuk girişimleri üzerine de 27 Eylül Pazar gecesi sosyal medyada ikinci videoyu paylaşan Şii örgüt, işçileri serbest bırakacağını duyurmuştu.

TEMİZ ELBİSE VE 200 DOLARLA GÖNDERDİLER

Serbest bırakılan işçiler büyükelçilikteki ilk beyanlarında Şii örgütün ilk gün hariç, 28 gün zarfında kendilerine kötü davranmadığını belirtti. 28 gün süren esaret zarfında günde 3 öğün yemek ikram edildiğini, iki kez de doktor kontrolünden geçirildiklerini anlattılar. Yüzü maskeli milislerin bir hafta önce her rehineye yeni elbise, Kur`an-ı Kerim ve zarf içinde 200 dolar hediye ettiğini kaydettiler.

Şİİ GRUBU ÇAMUROĞLU YUMUŞATTI

Dışişleri`nin isteği üzerine, Kurban Bayramı öncesinde ‘arabulucu` sıfatıyla devreye giren Alevi kanaat önderi Reha Çamuroğlu, Şii örgütün yumuşamasında büyük rol oynadı. Çamuroğlu, önce İran Ankara Büyükelçiliği ardından da Iraklı Şiilerle temasa geçerek, rehinelerin bayram vesilesiyle salıverilmelerini istedi.


Iraklı Şii kanaat önderleri, İran ve Alevi kanalından gelen bu girişim karşısında “Sizin için elimizden geleni yapacağız.” sözü verdi. Diyalog sürecinin perde arkasını Zaman`a anlatan Çamuroğlu, yaptığı görüşmelerde olumlu dönüşler aldığını aktardı: “Temasımız üzerine Mukteda el Sadr, Ali Sistani gibi Iraklı Şii kanaat önderleri Türk işçilerin Kurban Bayramı`nda serbest bırakılmaları için milis grubuna ciddi baskı yaptı.


Eylemin ne İslam`a ne de Şii itikada sığmadığını ilan etti. Türkiye`nin Suriye`deki Şii köylerine yönelik baskıları hafifletmede başarılı olması üzerine de işçilerimiz özgürlüğüne kavuştu. Krizin olumlu neticelenmesinde süreçte samimiyetle rol alan İran`ın katkısı büyük oldu.” Zaman.com.tr