Gözden kaçırmayın

Uymayanlara büyük ceza varUymayanlara büyük ceza var

Son bir yılda dolar yaklaşık yüzde 35 arttı. Dolardaki bu sert yükselişin elektrik sektörüne kur zararının ise 25 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.


Enerji sektörü uzmanlarına göre seçimlere kadar tepki toplamamak ve oy kaybetmek için elektrik ve doğalgaz, maliyetinin altında satılıyor. Sektör temsilcileri, seçimlerden sonra elektriğe yüzde 20 zammın gündemde olduğunu belirtiyor.


1 Kasım seçimlerinin ardından yapılacağı ifade edilen zam, faturaya aralık ayında yansıyacak. Doğalgaz ithalatçısı olan Türkiye`de gaz, dolar ile alınıp TL olarak konutlara satılıyor. Elektriğin yüzde 50`si doğalgazdan üretildiği için doların yükselmesi enerji piyasasına olumsuz yansıyor.


Enerji piyasası uzmanlarına göre dolar kurundaki artış sebebiyle elektriğe seçim sonrası zam kaçınılmaz. 1 Kasım`da yapılacak olan seçim sebebiyle tepki toplamamak adına zammın seçim sonrasına ertelendiği ifade ediliyor. Uzmanlar, seçim sonrası yüzde 20`lik zamma kesin gözüyle bakıyor.


Uzmanlar bu ay sonu itibarıyla zammın tekrar masaya yatırılacağını belirtiyor. EPDK uzmanları da aynı görüşte. BOTAŞ kaynakları ise elektrik santrallerine pahalı doğalgaz sattığından zam olabileceği görüşüne katılıyor.


Seçim öncesi elektrik faturalarında yine kalem oyunları yapılacağını açıklayan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), enerji bedeli, kayıp kaçak bedelinin düştüğünü ancak dağıtım, iletim, perakende hizmet bedellerinin arttığını, böylece sektörün zam taleplerinin de örtülü şekilde yerine getirildiğini öne sürdü.



Elektrikte ‘maliyet bazlı fiyat mekanizması` ismi verilen sistemin bugüne kadar otomatik zam mekanizması olarak kullanıldığını da kaydetti. EMO`nun hesaplamalarına göre elektrik tarifesindeki kalem oyunlarıyla asgari yaşam standartlarında 4 kişilik bir ailenin faturasında yapılması gereken yıllık 9 TL`lik indirim buharlaştırıldı. Bu rakam bütün konutlar göz önüne alındığında yıllık 146 milyon 834 bin 589 TL`ye ulaşıyor.


Enerji uzmanlarının hesaplamasına göre 1 Eylül 2015 tarihinde mesken elektrik fiyatı (fonlar hariç) 31,05 Kr/kW-saat olurken, ağustos TÜFE`si 260,78 ve dolar kuru ise 2,92 oldu.


Buna göre 2009 yılı Ocak ayından 2015 Eylül ayına kadar geçen 6,5 yıllık dönemde meskenlerin elektrik fiyatları yüzde 56,7 oranında artarken, TÜFE yüzde 62 ve dolar kuru ise yüzde 90 oranında artış göstermiş oldu. Özel firmalar 2009 yılından bugüne kadar elektrik sektörüne 60 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi.