Gözden kaçırmayın

İşte Afyondaki vergi yüzsüzleriİşte Afyondaki vergi yüzsüzleri

Merkez Bankası verilerine göre Türkiye`ye giren kaynağı belirsiz para artmaya devam ediyor.


Net hata ve noksan kalemi, ocak-ağustos döneminde 10,9 milyar dolar olarak açıklandı.Cari açık ise Ağustos ayında 43 milyar 47 milyon dolar oldu.

Merkez Bankası`nın dün açıkladığı verilere göre Türkiye`nin yıllık cari açığı ağustos ayında 43 milyar 47 milyon dolar oldu. Ocak-ağustos dönemine ait 8 aylık Cari Açık 25,7 milyar dolar olarak gerçekleşirken sadece ağustos ayındaki cari açık miktarı 163 milyon dolar oldu.

Net hata ve noksan kaleminde yaşanan artış dikkat çekti. Net hata ve noksan kalemi, ocak-ağustos döneminde 10,9 milyar dolar olarak açıklandı. Diğer bir ifadeyle Türkiye`ye 8 ayda 10,9 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi yaşandı.


Merkez Bankası`nın net hata ve noksan kalemiyle ilgili daha önce açıklama yaptığını ancak rakamların hâlâ yüksek seyrettiğini belirten Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Macit, “Bu noktada ciddi bir çalışma yapılması gereği ortaya çıkıyor.


Açıklanan bazı rakamlarda istatistiksel olarak hata yapılıyor olma ihtimali bulunabilir. Bütün bunlar detaylı bir şekilde analiz edilmeli.” dedi. Macit, Türkiye büyüklüğünde bir ülke için 10,9 milyar dolarlık net hata ve noksan kaleminin çok yüksek olduğuna dikkat çekti.

Ham petrol fiyatlarında yaşanan ciddi gerilemeyle birlikte ithalat rakamları ilk 8 ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11`den fazla azaldı. İhracat rakamlarında aynı dönemde gözlenen azalma ise yüzde 9,8 ile ithalat rakamlarındaki azalmanın altında kalarak cari açıktaki toparlanmayı destekler bir seyir izledi.


Böylece dış ticaret açığı 3,6 milyar dolar olarak ortaya çıktı. Bu gelişmeler doğrultusunda dün açıklanan verilere göre cari açık, bir önceki yılın ağustos ayına göre 2 milyar 58 milyon dolar azalmasına rağmen beklentilerin üzerinde geldi ve 163 milyon dolara geriledi.


12 aylık cari açı ise 43 milyar 57 milyon dolara düştü. Finansman cephesinde ise sermaye hareketlerindeki yavaşlama dikkat çekti. ING Bank Ekonomik Araştırmalar birimine göre sermaye hareketlerindeki yavaşlamada uzun süreden beri devam eden seçim sürecinin neden olduğu siyasi belirsizlik algısı ve küresel piyasalarda FED`in normalleşme adımlarına ve küresel büyümeye dair değişen beklentilerin neden olduğu oynaklığın risk iştahına olumsuz yansıması etkili oldu.



Sermaye hareketlerinde ağustosta 4,8 milyar dolarlık dikkate değer bir çıkış kaydedildi.
 
“BU RAKAM TÜRKİYE İÇİN ÇOK BÜYÜK”

Net hata noksan kalemi, ağustosta 1,4 milyar dolar, 2015`in ilk 8 ayında ise 10,9 milyar dolar olarak açıklandı. Diğer bir ifadeyle Türkiye`ye bu yılın ilk 8 ayında 10,9 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi yaşandı. Ancak bunun illaki kara para benzeri bir giriş olamayabileceğini belirten Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Macit, “Mesela biz turizm gelirlerini istatistiksel olarak tahmin etmeye çalışıyoruz.



Turizm gelirleri mesela 20 milyar dolar diye tahmin edilmiştir ama gerçekte olan 23 milyar dolar ise bu 3 milyar dolar net hata noksan kalemine yansır. Bunun gibi istatistiki hatalar yapılıyor olabilir. Ama her koşulda Türkiye büyüklüğünde bir ülke için 10 milyar dolar net hata noksan kalemi çok yüksek.” ifadelerini kullandı.


Cari açıkta ağustos ayında yaşanan düşüşte dış ticaret dengesindeki düzelmenin ön plana çıktığından bahseden Doç. Dr. Fatih Macit, geçen yılın ağustos ayında 6,2 milyar dolar olan dış ticaret açığının bu yılın ağustos ayında 3,6 milyar dolara gerilediğini belirterek şunları söyledi: “Burada özellikle ithalattaki düşüş cari açıktaki iyileşmeye ciddi bir katkı sağlamış oldu.


İthalattaki düşüşün büyük bir kısmı ise düşük enerji fiyatlarından dolayı enerji ithalat faturasının düşmesinden kaynaklanıyor. Ağustos ayında ithalatta görülen 3,3 milyar dolarlık azalmanın yaklaşık 1,9 milyar doları enerji ithalatındaki düşüşten kaynaklanıyor. Bunun yanında yükselen kurun da ithalatı genel olarak baskıladığı ve cari açıktaki iyileşmeye katkı yaptığı görülüyor.


Bundan sonraki aylarda düşük enerji fiyatları, yüksek kur ve ekonomik büyümedeki göreceli zayıflık cari açığı baskılamaya devam edecek gibi görünüyor.” Zaman.com.tr