Gözden kaçırmayın
2025 yılı için Asgari ücret ne kadar olacak ?Pahalanan et fiyatları, restoran ve lokanta bedellerini artırıyor. Yüzde 30`u bulan artışta kur oynamaları da rol oynuyor.
Sektör temsilcilerinden Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tatlıdil, fahiş şekilde artan et fiyatlarının zammı mecburi kıldığına işaret ediyor.
Tatlıdil, fiyatlarda et ithalatının ve teşviklerin belirleyici olacağını dile getiriyor.
Ev dışı tüketim sektörünün büyüklüğü 50 milyar lirayı buluyor. Sektörden en büyük payı yüzde 26 ile restoranlar alıyor. Bu mekânlara her sene birey başına 300 dolar ödendiği tahmin ediliyor. Rakam ABD`de 3 bin dolara dayanıyor.
Türkiye`de restoranlara yapılan ödemenin gerilerde olması gelirin yanında et fiyatlarının da payı var. Bedeli önemli oranda artan kırmızı etten hemen her yemekte faydalanılıyor. TÜRES Başkanı Tatlıdil, restoran ve lokantaya ödenen meblağın arttığına işaret ederek, “Fiyatlar, 2014`e yüzde 10 ila yüzde 30 artmış durumda. Bunun nedeni enflasyon ve kur idi.
Doğal olarak dolar veya Euro ile kira ödeyen mekânların giderleri arttı. Fakat en büyük etken et fiyatlarının artışı oldu. Epeydir fiyatlara artış uygulamayan sektör temsilcilerimiz, fahiş şekilde artan bu et bedelleri karşısında dayanamadı. Fiyatlarını artırmak durumunda kaldı.” diyor.
Fiyatların 2016`da ne olacağı tartışılan konulardan. Tatlıdil`e göre seneye fiyatların ne seviyede olacağını tahmin etmek güç değil. Fiyatlarda seçim sonrası durumun belirleyici olacağının dile getirildiğini anlatan Tatlıdil, “Esasında hükümetin et ithalatı ve teşviki konusunda atacağı somut adım etkili olacaktır. Onun için bekleyip görmek gerekli.” ifadelerini kullanıyor.
ÖDEMELERİN YÜZDE 60-70`İ KARTLA
Restoran ve lokantalarda nakit ödeme terk ediliyor, kart kullanımına yönelim artıyor. Ali Tatlıdil, kart kullanımının iki kısma ayrılması gerektiğine işaret ederek, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bir yemek kartları, yani firmaların elemanlarına dağıttığı kartlar, bir de kredi kartları.
Elemanların büyük bölümü artık yemek kartlarını kullanıyor, neredeyse nakit kullanma kalmadı. Normal müşteriler de ağırlıklı pek çok ödemelerde olduğu gibi kart kullanıyor. İlla oran verilecek olursa bu oran yüzde 60-70 civarını bulmaktadır.”
Kart kullanımındaki yüksek oranın kayıt dışılığı önleme gayretinde olan devletin de lehine olduğunu vurgulayan Tatlıdil, “Bu durum, alım satımlarda kart kullanımını teşvik etmektedir. Ama bu durum harcama alışkanlığı bulunmayan tüketicilerimizin bütçede açık vermelerine, borçlanmalarına neden olmaktadır.” diyor.
Yorumlar
Yorum Yap