Gözden kaçırmayın

Akatizi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Akatizi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Kadir Polat konuk olarak katıldı.


Gün FM Genel yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programında konuşan Polat prostat bezi hastalıkları ile ilgili bilgiler verdi.

“Prostat bezi sadece erkeklerde bulunur”

Prostat bezinin yaklaşık 20 gr ağırlığında ve idrar torbasının hemen altında yer aldığını söyleyen Dr. Kadir Polat, “Bu bez salgı yapar. Erkek semenine katkısı vardır. Erkek semeninin yaklaşık yüzde 40 ila 50’si prostat sıvısından oluşur. Prostat bezi sadece erkeklerde bulunur.


Kadınlarda yoktur. Prostat bezinin bir takım hastalıkları vardır. İlk olarak prostatın enfeksiyonu görülebilir. Bunun en önemli belirtisi tıpkı prostat büyümesinde olduğu gibi sık idrara çıkmadır. Prostat enfeksiyonunda sık idrara çıkmanın yanı sıra ateş de eşlik eder. Bu hastalık antibiyotik tedavisiyle tedavi edilir.


Ancak hastalık kronikleşirse tedavisi daha da uzayabilir. Prostat bezinde görülen bir diğer hastalık ise iyi huylu prostat büyümesidir. Halk arasında da konuşulan ve sık rastlanılan hastalık budur.


Bu hastalık sık idrara çıkma, idrar yaparken çatallaşma olması, idrarın akış hızının düşmesi, idrar yapmaya gidildiğinde bir anda idrarın başlamaması, idrar bittikten sonra damlamaların devam etmesi ve gece sık tuvalete kalkma gibi belirtilerle ortaya çıkar.


Bu belirtiler iyi huylu prostat büyümesinin bulgularıdır. Bu bulgusu olan kişiler bize başvurduğunda önce kan tahlili yapılır. Böbrek fonksiyonlarına bakılır. Çünkü prostat bezi çok fazla büyüyüp kişi idrar yapamazsa böbreklerde yetmezliğe kadar götürecek sıkıntılara yol açabilir.


Bu nedenle böbrekler değerlendirilir. Bunun yanında idrar tahlili yapılır. Enfeksiyon olup olmadığına bakılır. Bir de PSA dediğimiz bir kan tahlili vardır. Bu testte kanser şüphesi var mı, ileri bir araştırma gerektirir mi sorularının cevabını verir. Ayrıca işeme testi yapılır. Bu da idrar akış hızını gösterir. Bazı vakalarda ise ultrason ile de bakılır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Prostat kanseri batı ülkelerinde erkeklerde en sık görülen kanserdir”

Prostat kanserinin batı ülkelerinde erkeklerde görülen en sık kanser türü olduğunu belirten Polat, “Biz de ise akciğer kanserinden sonra erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Prostat kanserinin bulguları iyi huylu prostat büyümesinin bulgularıyla benzerlik gösterir.


Tek farkı prostat kanserinde PSA dediğimiz kan tahlilinin çok yüksek çıkar. Bu kesin tanıyı yine de vermez, mutlaka biyopsi yapılır. Biyopsi günübirlik bir işlemdir. Hastaların yatmasına gerek olmadan ultrason eşliğinde prostat bezinden parçalar alınır ve bu parçalarda kanser olup olmadığı araştırılır.


Bazen PSA yüksek olduğu halde biyopsi neticesinde kanser çıkmayabilir. Bu durumda da ileri araştırmalar yapılmaya devam edilir. Böyle durumlardaki kişiler bir takım takip programlarına sokulur ve araştırmalar sürer” diye konuştu.


Prostatın bulgularıyla ilgili şikâyetleri olan erkeklerin mutlaka bir uzmana başvurmaları tavsiyesinde bulunan Dr. Polat ihmal etmenin doğru olmadığını kaydetti.

Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.