Gözden kaçırmayın

Zafer kartını alan vatandaşlar kullanamıyorZafer kartını alan vatandaşlar kullanamıyor

Türkiye, Suriye krizinin başladığı 2011 yılından itibaren, din, dil ve mezhep ayrımı gözetmeksizin Suriyelilere yönelik insani yardım faaliyetleri yürütmektedir.


İlk misafir grubu 29 Nisan 2011 tarihinde ülkemize giriş yaptı. Bunu takiben ilk kamp 1 Mayıs 2011 tarihinde Hatay’da (Yayladağı-1) kuruldu. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı yerler ise Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Kilis gibi sınır illeri oldu.


Kasım 2015 itibariyle Türkiye’de toplamda 2,2 milyondan fazla Suriyeli bulunmaktadır. Biyometrik kayıtları titizlikle ve eksiksiz yapılan söz konusu Suriye vatandaşlarının ve 200 bini aşkın Iraklı misafirin kabulüyle birlikte Türkiye’nin bazı illerinde ciddi demografik değişimler yaşanmaya başladı.


Kilis’teki Suriyeli misafir sayısı Türk vatandaşlarından fazla olmasına rağmen, bu demografik değişim hiçbir sosyal krize yol açmadı, hatta Suriyelilerin karıştığı suç oranları, ortalama suç oranlarına göre oldukça düşük kaldı.


Türkiye’nin 10 ilinde toplamda 60 bin konteynır ve çadırdan oluşan 25 konteynırkent ve çadırkent kuruldu. Bu geçici barınma merkezlerinde 274 bin Suriyeli ve 15 bin 500 Iraklı misafir edilmektedir. Savaşın izlerini silmek çerçevesinde faaliyet gösteren konteynır ve çadırkentlerde psikososyal merkezler kuruldu.


Kamplar bünyesinde Suriyeliler resim, müzik, dans gibi sanatsal ve sosyal faaliyetler sayesinde kişisel gelişimini sağlayabilmekte, ayrıca çeşitli rehabilitasyon ve rekreasyon faaliyetlerinden faydalanabilmektedir.


Suriyeli misafirler için geçici barınma merkezleri bünyesinde toplamda 160 bin metrekarelik spor alanı, 10 bin metrekarelik oyun parkı mevcuttur. Bu çerçevede Suriyeliler futbol, basketbol, judo gibi birçok spor aktivitesi gerçekleştirmektedir. Geçici barınma merkezleri bünyesinde 80 bin öğrenci eğitim aldı. Bugüne kadar 60 bin yetişkin kursiyer için de ayrıca eğitim verildi.

Bunların yanı sıra kamp dışındaki Suriyeliler bulundukları yerlerde kendi müfredatına uygun bir şekilde eğitim görmektedir. Ayrıca, Suriyeliler Türkiye’de kayıtlı bulundukları illerde ücretsiz tedavi görmekte ve aynı şekilde ücretsiz ilaç temin edebilmektedir.


Hâlihazırda, Türkiye’nin Suriyelilere yönelik yardımı 7,6 milyar $’a ulaştı. Bu rakam yalnızca devletin gerçekleştirmiş olduğu yardımlardan oluşmakta, Türk vatandaşlarının bireysel olarak yaptığı yardımlar bu rakamlara dâhil edilmemektedir.


Türkiye, Suriyelilere yönelik gerçekleştirmiş olduğu yardımların tamamına yakınını kendi imkânlarıyla sağlamaktadır. Birleşmiş Milletler yardımları dâhil, Türkiye’nin almış olduğu uluslararası yardım 418 milyon $ civarındadır.


Dolayısıyla, Türkiye’nin Suriyeliler için yapmış olduğu yardımların içindeki toplam uluslararası desteğin payı sadece ‰6,2’dir.