Gözden kaçırmayın
2025 yılı için Asgari ücret ne kadar olacak ?Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı son toplantısında, İl Özel İdaresi’nin bütçesinin 140 milyon lira olarak açıklanması konusu ile İl Genel Meclisi’nin çalışmaları değerlendirildi.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.
“Bütçeden en çok pay alacak 3 ilçe Sandıklı, Dinar ve Şuhut”
İl Genel Meclisi’nin Kasım ayındaki son toplantısında İl Özel İdaresi’nin 2016 bütçesinin karara bağlandığını belirten Gazeteci İsmail Akar, “Ak Partili, MHP’li ve CHP’li üyelerin oybirliğiyle kararlaştırdığı 2016 yılı İl Özel İdare bütçesi, 140 milyon lira olarak öngörüldü. Bu açıklanan bütçe ile Afyonkarahisar İl Özel İdaresi, 30 büyükşehir dışındaki iller arasında en önde yer aldı.
İlimizin ne kadar büyük bir il olduğunu bu açıklanan rakamlar gösteriyor. Bütçede en büyük payları Milli Eğitim ile Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü aldı. İlçeler arasında en çok pay alacak 3 ilçe ise Sandıklı, Dinar ve Şuhut olarak belirlendi. İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel yaptığı değerlendirmede, bütçeyi İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile uyum içinde hazırladıklarını ve gelirleri verimli kullanmak için çalıştıklarını söyledi.
Bütçenin ilimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde değerlendirmede bulundu
“Bütçe bakımından ilimiz büyükşehirlerin hemen ardından geliyor”
İl Genel Meclisi’nin önemli ve ciddi işlere imza attığını kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “İl Genel Meclisi’nin köylerimize su götürülmesi ve alt yapı konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını biliyoruz. Kaymakamlıklarda ise Köylere Hizmet Götürme Birliği var. Onlarda seçimle işbaşına geliyorlar.
Birlik içinde Kaymakam, muhtarlar ve diğer ilgililer var. Bu birliklerin İl Genel Meclisi’nden talepleri oluyor. 140 milyon lira bütçe ilimiz için son derece iyi bir bütçe. Bütçe bakımından ilimiz büyükşehirlerin hemen ardından geliyor. İl Genel Meclisi’nin Dazkırı’dan Emirdağ’a, Şuhut’tan İhsaniye’ye kadar çok büyük bir alanı var.
Buralara hizmet götürmek kolay değil. Zaman zaman aksamalar olsa da ben İl Genel Meclisi’nin başarılı olduğunu düşünüyorum. Ancak kapatılan beldelerin araç gereçleri henüz tasfiye edilmedi. Bir de bu beldelerdeki alt yapının oluşturulması gerekiyor” diye konuştu.
“İl Genel Meclisi’nin asıl çalışma sahası köylerdir”
Geçmişte il merkezine200 kmuzaklıktaki bir köyün suyla ilgili ödemesinin Ankara’daki Hükümetten gelmesini beklendiğini ve bunun yanlış olduğunu belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Türkiye uzun yıllar bunlarla savaş verdi. Köy muhtarları Ankara’ya gider ve Meclis’in kapısında sorunlarının hallolmasını beklerlerdi.
İl Genel Meclisi’nin eskiden yetkileri çok sınırlıydı. İl Genel Meclisi günümüzde yerel parlamento görevi görmeye başladı. Bu bence çok önemlidir. Üyeler uzak köylere yapılacak olan yatırımları gidip yerinde görebiliyorlar. Geçmişte bu çok zordu. İnsanlar sorunlarını halletmek için Ankara’ya gidip gelmekten kurtuldular.
İl Genel Meclisi’nin bütçesi de oldukça iyi bir miktar. İl Genel Meclisi’nin asıl çalışma sahası köylerdir. Köylerdeki ihtiyaçları belirleyerek çalışmalar yürütüyorlar” diye görüşlerini açıkladı.
“Köy nüfusumuz her geçen gün azalıyor”
İlimizin nüfus olarak Türkiye’nin 31. ili olduğunu söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bütçede de 31.sırada yer alıyoruz. Ne yazık ki bize nüfus olarak yakın olan iller büyükşehir oldu ama biz olamadık.
Bize en yakın nüfus olarak 660 bin nüfusla Sivas var. İl Genel Meclisi’nin bütçeleri kişi başı kırsalda yaşayan insanların adedine göre hesap edilerek merkezi bütçeden gönderilir. Haliyle bizim şehir merkezi nüfusumuz düşük ve kırsalda daha fazla nüfusumuz var. 140 bin lira bir bütçe olması normal.
Bu bütçenin daha aşağıda olma şansı yok. Bu bütçe ilimize yetmez. Çünkü coğrafi olarak ilimiz oldukça büyük. Bir ucundan bir ucuna gitmek kolay değil. Böyle bir ilin kalkınması için daha büyük bütçeler lazım. İl Genel Meclisi’nin yaptığı yatırımların birçoğunu yerinde gördüm. Maalesef bazı köylerde sıkıntılar var.
Köy nüfusumuz her geçen gün azalıyor. Makro projeler geliştirilmesi ve köylülerimizin asıl sorunlarının çözülmesi lazım. Beton parke yol yaparak köylerin sorunları çözülmüyor. İnsanların sosyal yaşantıları geliştirilmelidir” şeklinde konuştu.
Basın Odası’nda ayrıca Rus uçağının düşürülmesi ile Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanması konuları da değerlendirildi.
Yorumlar
Yorum Yap