Gözden kaçırmayın

Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında Gazeteciler İsmail Akar, Ahmet Tunca ve Polat Yılmaz ekonomideki son durumu değerlendirdiler.


“Yazarkasasını değiştirmeyen esnaflar acele etmesinler”
Yapılan yeni yasal düzenlemeler ile esnaf ve tüccarları bilgilendiren Gazeteci İsmail Akar, “Esnaflara post tipi yazarkasa kullanma zorunluluğu getirilmişti. Bu konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapılarak sürenin uzatılması ihtimali var. Ancak kesin olmadığını belirtelim. Yeni düzenlemeye göre bazı kademeli geçişler sağlanacak. Yıllık cirosu 1 milyar TL’yi geçmeyen işletmelere yeni yazarkasa alma zorunluluğu yok. Bu işletmeler 1 yıl sonra alacaklar.


1 ile 5 milyar TL arasında yıllık cirosu bulunan işletmeler ise Ekim ayına kadar post cihazlarını almak zorundalar. Bu da esnafa ek bir külfet getiren bir miktardı. Bunun düzenlemesi önümüzdeki günler de çıkacak. Yazarkasasını değiştirmeyen esnaflar acele etmesinler.


Bir başka konusu ise elektronik posta adresi alma zorunluluğu. Bundan sonra vergi dairesi ile olan yazışmalar yeni çıkan tebliğe göre elektronik posta yoluyla ya da cep telefonu mesajı ile olacak. Basit usuller hariç elektronik posta adresi almayan mükellefler içinde bulunduğumuz Aralık ayının sonuna kadar almazlarsa küçük esnaf ise 700, büyük esnaf ise 1300 TL para cezası ödeyecekler.


Son olarak esnaflar, ticari işletme sahipleri ve şirketler 2017 yılında kullanacakları defterleri 31 Aralık 2015’e kadar bağlı bulundukları vergi dairesinin noterlerine onaylattırmak zorundalar. Bu üç hatırlatmayı ilgilileriyle paylaşmak istedim” dedi.
 
“İlimizdeki ihracat yaklaşık bir buçuk senedir her ay düzenli olarak düşüyor”
İlimizde ekonomik anlamda bir durgunluk olduğunu kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Bunu işadamlarımız da söylüyorlar. Bugün ilimizdeki ihracat yaklaşık bir buçuk senedir her ay düzenli olarak düşüyor. En son Kasım ayı rakamları açıklandığında da ihracatın düşmeye devam ettiği görüldü.


Bunun çeşitli sebepleri var. Irak’a yumurta satamıyorsunuz. Afrika’daki ülkelere giden inşaat firmalarımız geri gönderildi. Oralara malzeme gönderemiyorsunuz. Aynı durum bu ay Rusya’da da meydana geldi. Eskiler gün çarığı, çarık da ayağı sıkar derlerdi. Türkiye ekonomisi daraldıkça, Afyon gibi ekonomisi çok fazla çeşitli olmayan illerde bu daralmanın şiddeti daha fazla oluyor.


Bu sıkıntıdan nasıl kurtuluruz? En başta bizim komşularımızdaki pazarı kaybetmememizle çıkılır. Şu anda pek çok ülkeyle aramız bozuk. Bir tek Gürcistan var. Gürcistan da bize ekonomik olarak çok sıkı sıkıya bağlı olduğu için aramız bozuk değil. Ekonomik sıkıntı çok büyük. Biz bu bölgede efeleniriz, NATO, AB ve ABD’de arkamızda dememek lazım. Bunun böyle olmadığı ortadadır” şeklinde konuştu.

“Her market açıldığında 10 tane küçük işletme kapanıyor”
Ülkemizde ekonomik açıdan mağdur olan kesimlerin başında küçük esnafın geldiğini vurgulayan Gazeteci Ahmet Tunca, “Büyükler bir yolla işlerini hallediyorlar. Küçük esnaf ekonomik getirilerinin çok sınırlı olması ve vergilerin, kiraların ağır olması nedeniyle evini geçindiremez, Bağ-Kur primini ödeyemez hale geldi.


Türkiye’nin nüfusuna oranla en fazla marketi olan illerinin başında Afyon geliyor. Şu anda ilimizde 400–500 civarında marketlerin şubeleri bulunuyor. Bunlar tamamen tüketime yönelik, üretmeyen, halkın cebinden para çeken, bağlı olduğu ilin vergi dairesine götürülen ve geri dönmeyen paralardır.


Afyon’da çalıştırdığı personelin dışında ilimize bir yararları yok. Her market açıldığında 10 tane küçük işletme kapanıyor. Diyelim bir yere bir süpermarket açıldı. O mahalledeki bakkal, konfeksiyoncu, kasap rekabet edemedikleri için işyerlerini kapatıyorlar. Bu esnaflarımız başka yerde iş aramak zorunda kalıyorlar.


Geçenlerde bir mağazaya girip, gömlek sordum. 400 TL dediler. 400 TL’ye bir gömlek alacağına bunun bir kısmını üretime kullan veya bir ihtiyaç sahibine ver. Toplumumuz maalesef tüketim toplumu haline geldi” diye konuştu.