Gözden kaçırmayın

Demirkırkan En düşük emekli maaşı asgari ücrete denk olmalıDemirkırkan En düşük emekli maaşı asgari ücrete denk olmalı

MHP MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin farklı oturumunda aldığı sözlerle, Afyonkarahisar ve ilçelerinin tüm sorunlarını dile getirmeye devam ediyor.

 
Bu kez farklı iki oturumda aldığı sözlerle, İscehisar ilçemizdeki mermercilerin sorunlarını dile getiren PARSAK, aldığı ilk sözde 16 Haziran 2012 tarihinde yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile maden ruhsatları ve orman izinleriyle ilgili başvuruların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınarak Başbakanlık Makamı değerlendirmesine bırakıldığını hatırlattı.


Başbakanlık Makamı’nın o günden bu yana yaptığı değerlendirmelere ilişkin kriterlerin hala net bir şekilde ortaya konulamadığını kaydeden MHP Milletvekili, bu durumun da AKP’nin keyfi yönetim hevesinin bir sonucu olduğunu belirtti.

 
MADEN SEKTÖRÜ, BAŞBAKANIN İKİ DUDAĞININ ARASINDA

Maden ruhsatları ve orman izinlerine ilişkin başvurular Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından değerlendirilirken bu yetkinin Başbakanlığa bağlanmasının farklı niyetlerin bir sonucu olduğunu kaydeden Parsak, “Bu değerlendirmenin kriterleri hâlâ net bir şekilde ortaya konulmamakta ve ayrıca herhangi bir süre kıstı da bulunmamaktadır.

Dolayısı ile Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın görev alanında olan bir faaliyet ile ilgili olarak dilediği kararı, dilediği zaman verebilmektedir” dedi.
 
YATIRIMCI, İKTİDARA MAHKUM DURUMDA BIRAKILIYOR

İzinlerin Başbakanlığa bağlanması yoluyla maden yatırımcısının iktidara mahkum hale getirildiğini kaydeden Mehmet Parsak, “Madencilerimizin gözü Başbakanlıktan çıkacak izinde… 7 Haziran seçimleri öncesinde inanın 2 yıldır ruhsat bekleyen birçok mermercimiz vardı. İnsanlar bu şekilde AKP’li olmaya adeta mecbur ediliyorlar” dedi.

 
SEKTÖR YATIRIMLARI DURMA NOKTASINDA

Başbakanlığa bağlanan izinlerin ne zaman sonuçlandırılacağı veya hangi gerekçeyle reddedileceği belli olmadığından, sektörde faaliyet gösteren işletmelerimizin çok zor durumda kaldığını ifade eden Mehmet Parsak, “Sektörde faaliyette bulunan firmalar izinlerini genişletemediklerinden dolayı bütün yatırımlarını durdurmakta, bu durum da işçilerin işlerine son verilmesine ve madencilik sektörünün adım adım yok edilmesine yol açmaktadır” şeklinde konuştu.

 
MALİYETLER YÜKSEK, BEKLEMEYE ZAMAN YOK

Madencilik sektörünün yüksek maliyetli yatırımlardan oluştuğunu da hatırlatan MHP Milletvekili Mehmet Parsak, “Özellikle İscehisar ilçemizdeki yatırımcılarımız zor durumda kalıyor. Bu sektördeki faaliyetler yüksek maliyetli yatırımlarla meydana geliyor. İnsanlar borca girerek makineler alıyor ama izinlerinin, ruhsatlarının çıkıp çıkmayacağı ya da çıkacaksa ne zaman çıkacağı belli değil.


Böyle bir durum kabul edilebilir mi? Bir yandan o kadar yatırım atıl beklerken diğer yandan insanlarımız işsizliğin pençesinde her gün biraz daha zor duruma düşüyorlar” dedi.
 
MADEN RUHSATLARI VE HARÇLAR OLAĞANÜSTÜ BİR ŞEKİLDE ARTTI

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Parsak, konuyla ilgili olarak aldığı ikinci sözde ise, 18 Şubat 2015 tarihinde Maden Kanunu`nda yapılan değişiklikle ruhsat bedellerinin ve harçların fahiş bir şekilde arttığını hatırlatarak, madencilik sektörünün ağır maliyetlere mahkûm edildiğini ifade etti.
   
MADENCİLİĞİ TEKELLEŞTİRMEK İSTİYORLAR

Yapılan düzenleme ile ruhsat bedeli ve harçlardaki bu artışlar sonucu küçük ve orta ölçekteki madencilik işletmelerinin kritik bir durumla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Parsak, “Yatırımcılarımız, kanun tanımaz yetkililerin insafına kalmış durumda.

Başvuruyorsunuz, iki yıl boyunca çıkmayan bir çok ruhsat var. Başbakanlığın bu başvuruları neden beklettiği belli değil. Bu süre zarfında yatırımcılardan, ruhsat bedeli ve harçlar tahsil edilmeye devam ediyor.


Bu nedenle birçok insan sektörden çekilmeyi düşünüyor. Harçların arttırılması, sektörü büyük firmalara ve uluslararası kartellere mahkum ediyor. Yakında bu kartellerden başka kimse madencilik yapamaz hale gelecek” şeklinde konuştu.
 
MADEN KANUNU UYGULANAMIYOR

Çıkarılan Genelgeler, çok yüksek harç ve bedeller ile kanunun ruhuna aykırı olarak Bakanlıkça gerçekleştirilen işlemler nedeniyle, Maden Kanunu’nun adeta uygulanamaz hale geldiğini vurgulayan Mehmet Parsak, “Önce bir kanun çıkarıyorlar sonra da kanuna aykırı genelgeler ile Kanunun sağlıklı uygulanmasını engelliyorlar. Kısacası bir Maden Kanunumuz var ama bu keyfi işlemler nedeniyle uygulanamıyor” dedi.

 
AÇIK AÇIK SORDU

Açıklamalarının ardından ilgili Bakanlara hitaben sorularını sıralayan Mehmet Parsak, “Maden izinlerini Başbakanlık yetkisine bırakan bu Genelge ne zaman yürürlükten kaldırılacaktır? Ruhsat bedellerini azaltma yönünde herhangi bir hazırlık yahut bu yönde alternatif bir tedbir var mıdır?


Ayrıca düşürülmesine rağmen hala çok yüksek olan orman izin bedelleri ve ormanlık alanda bulunan maden arazilerinin satın alınabileceği bedellerin yıllık olarak ödenmesi sorununun çözümüne yönelik bir faaliyet yürütülmekte midir? Maden Kanunu gerçek anlamda ne zaman uygulanabilecektir?” diye sordu.
 
TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Afyonkarahisar’ın her sorununu her noktada dile getirip, takipçisi olacaklarını kaydeden Parsak, “Afyonkarahisarlı hemşehrilerimiz müsterih olsunlar. Sıkıntılarımızın dile getirilmesi ve çözülmesi noktasında bıkmadan usanmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.