Gözden kaçırmayın
Emniyetten uyuşturucu operasyonuGün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında hipertansiyon konuşuldu.
Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu programın bu haftaki konuğu Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sadık Volkan Emren oldu.
“Hipertansiyon damar duvarının sertleşmesidir”
Hipertansiyonun damar duvarının sertleşmesi olduğunu belirten Dr. Emren, “Damar duvarının esnekliğinin kaybolması ile vücutta tansiyon yükselmesi meydana gelir. Tansiyonun belli bir ortalamanın üstüne çıkması hipertansiyon olarak kabul edilir. Büyük tansiyonun 14, küçük tansiyonun ise 9 değerinin üzerinde olması tıbbi olarak hipertansiyondur.
Hipertansiyon bilinenin aksine genelde belirti vermez. Toplumumuzda pek çok kişi hipertansiyon hastası olduğu halde bunun farkında değildir. Bazı hastalarda ise baş ağrısına sebep olabilir. Hipertansiyonu çok ilerlemiş olup da bunun farkında olmayan hastalarda hipertansiyona bağlı olarak kalp yetmezliği, felç geçirme, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.
Bu hastalıklar ortaya çıktıktan sonra sebebin hipertansiyon olduğu anlaşılarak hipertansiyon tanısı konabilir. Yüzde 90 hasta da belirti vermez” şeklinde konuştu.
“Olması gerekenin neredeyse üç katı daha fazla tuz tüketiyoruz”
Hipertansiyonun tedavisinin hastaya göre karar verildiğini belirten Dr. Emren, “Eğer bir hastaya hipertansiyon tanısı koymuşsak öncelikle hastanın kalp damar hastalıkları açısından risk faktörünü ortaya çıkarırız.
Eğer hasta hipertansiyonun başlangıcında ve kalp damar hastalıkları açısından riski düşükse öncelikle yaşam tarzı önerileri sunarız. Bu önerilerin en başında tuzsuz diyet öneririz. Bir insanın ortalama günlük alması gereken tuz miktarı 6 miligramdır. Ama ülkemizde yapılan araştırmalar tuz tüketiminin günlük 16–25 miligram arasında olduğunu göstermektedir.
Yani oldukça yüksek oranda, olması gerekenin neredeyse üç katı daha fazla tuz tüketiyoruz. Bunun dışında tansiyon hastalarına kiloluysa kilo vermelerini öneriyoruz. Düzenli spor da önemlidir. Tempolu adımlarla günlük 45 dakika yürümek yeterli olacaktır.
Kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için gerekli olan spor aktivitesi budur. Bunun dışında eğer hastanın kalp damar hastalıkları riski yüksekse bu hastalara da ilaç tedavisine başlanabilir” diye değerlendirmede bulundu.
“Kaya tuzunun normal tuzdan hiçbir farkı yok”
Kalp damar hastalıkları açısından kaya tuzunun normal tuzdan hiçbir farkının bulunmadığını söyleyen Emren, “İçeriğindeki tuz miktarı yüksektir. Bu nedenle tansiyon hastalarına tuz tüketmeyin ama kaya tuzu tüketebilirsiniz demek doğru değildir.
Kaya tuzunun içerisinde bulunan başka minerallerden dolayı faydalı olduğu söyleniyor. Ancak bu minerallerin oranının da düşük olduğu yapılan araştırmalarda gösterilmiştir. Kaya tuzunun kalp damar hastalıkları açısından normal tuzdan hiçbir farkı yoktur. Günlük toplam tuz tüketimi bir çay kaşığı kadar olmalıdır” diye konuştu.
Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Yorumlar
Yorum Yap