Gözden kaçırmayın

İsrail ve Lübnan arasında ateşkesİsrail ve Lübnan arasında ateşkes

Sahibi olduğu maden ocağında cuma günü bir kaza yaşanan Çinli işadamı, dün su dolu bir maden çukuruna atlayarak boğuldu.

Maden sahibinin, mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları devam ederken intihar etmesinin sebebi belirsizliğini korurken, son yıllarda sertleştirilen yasalar nedeniyle korkmuş olabileceği yorumu yapıldı.


Çin`in doğusundaki Shandong bölgesinde cuma günü büyük bir kazanın yaşandığı bir alçı taşı madeninin sahibi, madende mahsur kalan işçileri kurtarma faaliyetleri devam ederken intihar etti. Yurong isimli maden şirketinin başkanı Ma Congbo isimli işadamı, su dolu bir maden çukuruna atladıktan sonra boğularak hayatını kaybetti.

En az bir kişinin öldüğü, 7 kişinin kurtulduğu madendeki kaza nedeniyle maden içerisinde mahsur kalan 17 işçiye ulaşmak için ise 700`e yakın kurtarma görevlisi faaliyetlerini dün de sürdürdü. Görevliler, açtıkları bir delikten işçilere su ve yiyecek ulaştırdı.


Maden sahibi Ma`nın niye intihar ettiği henüz kesinlik kazanmadı. Ancak Çinli yetkililerin her yıl yüzlerce işçinin hayatını kaybettiği kazaları önlemek için sertleştirdiği iş kanunları nedeniyle işadamının hapis cezasına varan cezalardan korkmuş olabileceği yorumları yapıldı.


Maden kazası, ülkenin güneyindeki Shenzhen şehrinde yaşanan ve 75 kişinin halen kayıp olduğu toprak kayması faciasından bir hafta sonra yaşandı. Çinli yetkililer, toprak kayması olayının da doğal sebepler nedeniyle değil madencilik faaliyetleri sırasında iş güvenliği kurallarına uyulmaması sebebiyle yaşandığını açıklamışlardı.


Son yıllarda madencilik sektörüne yönelik yapılan yasal düzenlemeler, ülkede bir yılda maden kazalarından hayatını kaybeden işçi sayısını önemli ölçüde azalttı. 2002 yılında maden kazalarında ölenlerin sayısı 7 bini bulurken geçen yıl bu sayı 931`e kadar düştü. Ancak maden alanlarının yeterince denetlenmesinin sağlanamaması nedeniyle büyük kazalar yaşanmaya devam ediyor.

Yolsuzlukla mücadele hız kesmiyor

Son yıllarda yolsuzlukla mücadeleyi gündemin ilk sırasına yerleştiren Çin`de çok sayıda siyasetçi, parti yetkilisi ve devlet şirketlerinin yöneticisi başlatılan inceleme sonucunda para cezasına çarptırıldı, görevinden oldu veya mal varlığı haczedildi. Büyük yolsuzlukla mücadele kampanyasının son en üst düzey muhatabı ise eski Cumhurbaşkanı Hu Jintao`nun sağ kolu olarak bilinen Başdanışmanı Ling Jihua olmuştu. Yolsuzlukla mücadele kampanyasında şimdiye kadar hedef alınan en üst düzey yetkililer, eski iç güvenlik şefi Zhou Yongkang ve Çin`in gelecekteki lideri olarak görülen Bo Xilai olmuştu.


Bo, yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından yargılanıp müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu kapsamda dün de devlete ait büyük telekomünikasyon şirketlerinden China Telecom`un genel müdürü Chang Xiaobing hakkında yolsuzluk soruşturması açıldığı duyuruldu. Zaman.com.tr