Gözden kaçırmayın
Fiyatlar Afyon Belediyesinden de ucuzGün FM’de yayınlanan Basın Odası programında 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetecilik konuşuldu.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.
“Basın demokrasinin aynasıdır”
10 Ocak’ın gazetecilik adına önemli gir gün olduğunu kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Gazetecilik oldukça zor bir meslek. 30 yılı aşkın süredir bu mesleğin içindeyim. Gazeteciler 7/24, gece, gündüz, kar, kış demeden zor şartlar altında görev yapıyorlar. Mesleğin en önemli sorunlarının başında iş güvencesizliği geliyor. Ayrıca sendikalaşma sıkıntısı var.
Gazetecilerin birçoğu yeterli ücret alamadığı için geçim sıkıntısı yaşıyor. Bunlar bireysel sorunlar. Ama genel anlamda değerlendirirsek bence en önemli sorun özgür haber yapamamak. Basın özgürlüğü demokrasi ile iç içedir.
Basın demokrasinin aynasıdır. Ne yansıtırsanız onu görürsünüz. Demokrasinin gelişmiş olduğu ülkelerde basın özgürlüğü olması gerektiği düzeydedir. Tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, mutlu ve aydınlık yarınlar dilerim” şeklinde konuştu.
“Dar çevrede gazetecilik yapmak daha zordur”
Ülkemizde çalışan gazetecilerden sabıkası olmayanın gazeteci sayılmadığını belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Mutlaka bir yıldızı olması lazım. Eğer birkaç yıldızı olursa daha makbul bir gazeteci oluyor. Maalesef ülkemizde gazetecilik veya basın anlayışı bu hale geldi. Ben tüm basın çalışanlarının günlerini gönülden kutluyorum. Tüm gazeteciler büyük fedakârlık içerisinde görevlerini yapıyorlar.
Anadolu basınında çalışan birçok gazeteci bazı haberleri atlamak zorunda kalıyor. Çünkü aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık hikâyesi yaşanıyor. Haberi es geçmek veya görmezden gelmek zorunda bırakılıyorlar.
Dar çevrede gazetecilik yapmak daha zordur. Buna özellikle dikkat çekmek istiyorum. İstanbul’da yapılan bir adliye haberini Afyon’da yapılanla karşılaştıramazsınız. Afyon’da yaptığın haber döner gelir ve gazeteciye sıkıntı yaratabilir.
Ama İstanbul’da yapılan haber büyük bir şehir olduğu için gazeteci daha rahattır. Küçük illerde gazetecilik çok daha zordur. Maddi sorunların yanı sıra toplum baskısı ve haber sıkıntısı da yaşanır” diye değerlendirmede bulundu.
“Günümüzde gazeteciler olarak korkar olduk”
10 Ocak’ın yılın gazetecilerle ilgili ilk günü olduğunu anımsatan Gazeteci Polat Yılmaz, “Daha pek çok günümüz var. Bu kadar sorunu olan bu mesleğe tek bir gün yetmiyor. 3 Mayıs’ta Dünya Basın Özgürlüğü Günü, 24 Temmuz’da Gazeteciler ve Basın Bayramı, 21 Ekim’de ise Dünya Gazeteciler Günü var.
Bugünlerde sade suya tirit misali kendi aramızda top çeviriyoruz. Günümüzde gazeteciler olarak korkar olduk. 12 Eylül’de 31 gazeteci hapse atıldı. Bugün 40’dan fazla gazeteci içeride. Maalesef aksi bir sese, muhalif bir sese tahammül yok. Gazeteciler haber yazarken otokontrole başlamışsa, bir şeyleri halktan gizliyor demektir. Burada da özgürlükten söz edilemez.
Gazetecilerin ağır sorunları vardır. Bunlar dile getirilmiyor. Dolayısıyla gazetecilikle günlerin kutlanmasının benim açımdan bir anlamı yok. Asıl sorunlar konuşulmalıdır” şeklinde konuştu.
“Gazetecilik çok riskli bir meslek halini aldı”
“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün ismi çalışmaya çalışan gazeteciler günü olarak değiştirilmeli” diyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Çünkü gazeteci arkadaşlarımız büyük bir özveriyle çalışmaya çalışıyorlar. Gazetecilik çok riskli bir meslek halini aldı. Adli tarafı ve toplumla karşı karşıya gelme riskleri var.
Bir haberin mutlaka lehte ve aleyhte tarafları var. Toplum adına bir haber yapıyorsunuz. Bunu destekleyenler olduğu gibi, rahatsız olanlar da oluyor. Lehine haber yaptığınız insanların desteğini alamazken, haberi aleyhinde görenler sizden intikam almaya çalışıyorlar. Ben yapılan bir haberden dolayı bir vatandaşın gelip bir gazeteciye teşekkür ettiğini duymadım.
Her gün onlarca kamu yararına haber yapıyorsunuz. Sorunları, sıkıntıları dile getiriyorsunuz. Vatandaş da gelip de bunu iyi ki haber yaptınız, başınıza bir sorun gelirse yanınızdayım demiyor. Haberi aleyhinde görenlerin ise hedefinde yer alıyorsunuz. Türkiye’de işsizlik yüzde 10 olduğunda basın sektöründe bu oran yüzde 20 oluyor. Çalışmaya çalışan gazetecilerin günleri kutlu olsun” diye görüşlerini ifade etti.
Yorumlar
Yorum Yap