Gözden kaçırmayın

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına AKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof Dr Alpagan Mustafa Yıldırım konuk olarak katıldı.
Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu programda konuşan Yıldırım yanıkla ilgili bilgiler verdi.
“Birinci derece yanıklar derinin üst tabakasında meydana gelir”
Yanığın yakıcı bir etmen tarafından oluşan doku harabeti olduğunu kaydeden Yıldırım, “Bu yakıcı etmenler fiziksel bir şey olabilir. Sıcak su, elektrik, mikrodalga ve kimyasallar da olabilir. Ayrıca radyasyon yanıkları da unutulmamalı.
Çok çeşitli etmenlerle yanık oluşabilir. Yanık dereceleri genelde üçe ayrılır. Birinci derece yanıklar derinin üst tabakasında meydana gelir. Güneş yanıklarını buna örnek verebiliriz. Bu yanıklar ağrılıdır, fakat kendi kendilerine iyileşir. İkinci derece yanıklar ise derinin ikinci tabakasının belli bir bölümünde oluşur. Yani derinin iç tabakasının tamamı değil, belli bir kısmı yanmıştır.
Tamamının yandığı durumlar ise üçüncü derece yanıklardır. Yani derinin tümü yanmıştır. Tümünün yanması demek doku canlılığını kaybetmesi demektir. Dokunun ölmesi durumlarına üçüncü derece yanık denir. Birinci derece ile üçüncü derece yanıklar çok karışır. İkinci derece yanık karışmaz.
Çünkü ikinci derece yanıklarda su kabarcığı oluşur. Su kabarcığı görülmüşse bu orta dereceli bir yanıktır. Yanıklar ihmal edilmemeli, mutlaka bir uzmana başvurulması gereklidir. Özellikle çocuk ve yaşlı hastalar acilen uzmana götürülmelidir” diye konuştu.
“Diş macunu, domates gibi şeyler sürmek doğru değildir”
Yanık meydana geldiğinde ilgili bölgenin soğuk suyla yıkanmasının doğru olacağını belirten Yıldırım, “Diş macunu, domates gibi şeyler sürmek doğru değildir. Yanan bölge buz ile de ovulmamalı. Buz soğuk harabiyeti verir. Dondurmak da yakmak gibidir. Ama buzu bir beze sarıp uygulanabilir. Yanan bölgeye bir şey sürmek tedaviyi geciktirmekten başka bir şeye yaramaz” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Cihazın maliyeti yaklaşık 7 milyon TL civarında”
Programda yeni alınan kanser tarama cihazıyla ilgili bilgiler veren Yıldırım, “Onkoloji Hastanesinde tüm vücutta kanser taraması yapabilme özelliğine sahip PET/CT cihazı önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacak. Cihazın maliyeti yaklaşık 7 milyon TL civarında ve hizmet alımı şeklinde hastaneye kazandırıldı. Böylece devlet de önemli bir yükten kurtuldu.
Şimdi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) izin bekliyoruz. Kurumdan izin gelmeden çekimlere başlayamıyoruz. İzin gelir gelmez hasta almaya başlayacağız” şeklinde konuştu.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Yorumlar
Yorum Yap