Gözden kaçırmayın
Fiyatlar Afyon Belediyesinden de ucuzAfyonkarahisar Milliyetçi Haraket Partisi Milletvekili Mehmet Parsak basın mensupları ile sabah kahvaltısında Mr. & Mrs. Smith Coffee`de bir araya geldi.
Çalışan gazeteciler gününü kutladı ve gündeme ait sohbet etti.
Yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;
Faaliyetlerimizi her türlü koşul altında milletimize ulaştıran, bilinmezleri bilinir eden, karanlığa ışık tutan ve her türlü koşul altında görevini yapan, çalışan ve karşılaştığı birçok zorlukla mücadele ederek çalışmaya çalışan gazetecilerimizin ve basın mensuplarımızın 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.
Bugün burada hem basınımızın bu güzel gününü kutlamak hem de Milli Mücadele’nin son ve kurtarıcı hamlesinin gerçekleştirildiği, Cumhuriyetin kurulduğu topraklar olarak da değerlendirilebilecek Afyonkarahisar’ımızda, 2015 yılında meydana gelen sosyal, ekonomik ve siyasi gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanmış bulunuyoruz. Toplantımıza göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı şimdiden teşekkür ederim.
BİRÇOK AVANTAJIMIZA RAĞMEN ARKADAŞLAR SIRALARDAYIZ
Tarım ve hayvancılığa müsait verimli toprak ve su kaynaklarına, meyvecilik, mermercilik gibi kazanç getirici alternatif faaliyetlerine, jeotermal su, yolların keşişim noktasında bulunmak ve Kurtuluş Savaşı`nın merkezi olmak gibi önemli avantajlara sahip olmasına rağmen Afyonkarahisar ilimiz, AKP hükûmetleri döneminde verdiği göç nedeniyle 7 olan milletvekili sayısı 5`e düşen, nüfusu düştüğü için 49 belde belediyesi, köy olan, resmî verilere göre net göç hızı açısından Türkiye`nin en çok göç veren ilk otuz ili arasında yer alan, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan yaşanabilir iller endekslerinde ekonomi, eğitim, sağlık, kent hayatı ve kültür sanat gibi kriterler açısından Türkiye`deki iller arasında 50`li sıralarda bulunan, jeotermal enerjiye sahip olmasına rağmen hava kalitesi hassas ve sağlıksız olarak değerlendirilen ve AKP`li yetkililer tarafından defalarca “Ege`nin yıldızı” yapılacağı söylenilen Afyonkarahisar`ımız yine resmî verilere göre 8 Ege ilinin en geri kalmış ili olarak kalmaktan kurtulamamaktadır.
KAPANAN BELDE BELEDİYELERİ MUTLAKA AÇILMALI
Kuzey ve güney uçları arasındaki mesafe 250 km’nin üzerinde olan ilimizde, nüfus azlığı nedeniyle 49 belde belediyesinin kapanması sonucu, bağlı bulundukları ilçelere uzak olan bu belediyelerdeki kamu hizmetleri büyük zorluklarla yürütülmektedir. Çöp toplama ve temizlik gibi basit sayılabilecek hizmetlerde bile büyük aksaklıklar yaşanmakta, sağlık ve özellikle kış aylarında ulaşım yollarının açık tutulması gibi hayati öneme sahip hizmetler yürütülememektedir.
JEOTERMAL POTANSİYELİMİZİ KULLANAMIYORUZ
Jeotermal su kaynaklarının kalitesi ve potansiyeli itibariyle Türkiye’nin önde gelen illerinden olan Afyonkarahisar, “sağlık turizminin başkenti” olacağı söylenirken ancak AKP kamplarının başkenti olabilmiştir. Diğer yandan avantajlı ulaşım koşullarına rağmen Afyonkarahisar’ın, Türkiye’de jeotermal seracılık yapılan tarım alanları içerisindeki payı ne yazık ki ancak ‰11’dir.
MERMERCİLERE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK
Bilindiği üzere Afyon -İscehisar ilçemiz itibarıyla- yüzlerce işletmesinden dolayı aynı zamanda bir madencilik şehridir. 16 Haziran 2012 tarihinde yayımlanan Başbakanlık genelgesiyle maden ruhsatları ve orman izinleriyle ilgili müracaatlar Başbakanlık denetlemesine bırakılmış olup değerlendirmenin kriterleri hâlâ net bir şekilde ortaya konulmamakta ve ayrıca herhangi bir süre kıstı da bulunmamaktadır. Sektörde faaliyette bulunan firmalar izinlerini genişletemediklerinden dolayı bütün yatırımlarını durdurmakta, bu durum da işçilerin işlerine son verilmesine ve parça parça madencilik sektörünün yok edilmesine yol açmaktadır. Diğer yandan 18 Şubat 2015 tarih ve 6592 sayılı Kanun ile Maden Kanunu`nda yapılan değişiklikle fahiş bir şekilde artan ruhsat bedelleri, madencilik sektörünü ağır maliyetlere mahkûm etmektedir.
Bu durum ise sektördeki yatırımcıyı uzaklaştırdığı gibi, yeni yatırımcı girişini de neredeyse imkânsız hâle getirmektedir. Bu genelgenin yayınlanması ve ilgili kanun değişikliği, madencilik sektörünün tekelleşmesine ve uluslararası kartellerin eline geçmesine neden olmaktadır. Sizlerin de bildiği ve yakından takip ettiği gibi, bu konunun tarafımızca TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirilmesinin hemen sonrasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza ALABOYUN ilimize gelerek, mermercilerimizin ve işadamlarımızın sıkıntılarını dinlemiştir.
Daha önce de basınımız üzerinden ifade ettiğimiz gibi, madencilik ve mermerciliği yakından ilgilendiren bu konulardaki keyfilik ve adaletsizlikler sona erinceye kadar, bu konuların takipçisi olacağız.
PLANSIZ YAPILAN HAVALİMANI, DEVLETİMİZİ BÜYÜK ZARARA UĞRATIYOR
Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak illeri için yapılmış olan Zafer Bölgesel Havalimanı`nın yap-işlet-devret modeliyle yapılmasından dolayı şimdiye kadar meydana gelen kamu zararı, yetkililer tarafından açıklanamamaktadır. Yine bu konuyu da TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdik ancak yine cevap alamadık. Şimdi bu cevabı ben, sizlere ve sizlerin aracılığı ile Afyonkarahisar kamuoyuna duyurmak istiyorum.
Zafer Havaalanı inşa edileli 2 yıldan fazla süre geçmiştir. “Yap-İşlet-Devret” yöntemi ile inşa edilen bu havaalanı için İÇTAŞ İnşaat şirketine, devlet tarafından garanti edilen 850 bin yolcu garanti edilmiş ancak geçen zaman içerisinde bu havaalanından 85 bin yolcunun bile uçmadığı için AKP’nin öngörüsüz, plansız ve popülist politikaları neticesinde bu işletmeye devlet kasasından 4.1 Milyon Euro ödendiği iddia edilmektedir.
Yapılan anlaşmanın süresinin 20 yıl olduğu göz önüne alınacak olursa bu noktada yapılan plansız bir işin devletimize 200 milyon Euro civarında bir zarara ve dolayısı ile ilgili firmanın haksız kazancına neden olacağı açıktır.
YALANCININ MUMU YATSIYA KADAR YANAR
AKP iktidarının Afyonkarahisar’a söylediği bir başka uzun süreli yalan ise iktidarın 2023 hedefleri arasında yer alan Ankara-İzmir Karayolu’nun Afyonkarahisar’dan geçeceği hususu ise son dönemde meydana gelen gelişmeler ile netleşmiş ve bu yolun Afyonkarahisar’dan geçmeyeceği anlaşılmıştır.
İHRACATTA BÜYÜK DÜŞÜŞ
Afyonkarahisar’ın ekonomik verilerine baktığımızda ise, 130 farklı ülkeye ihracat yapan ilimizin ihracatı 2014 yılında 359 milyon 265 bin Dolar iken, 2015 yılında 304 milyon 260 bin Dolar’a gerileyerek ‰15,1 oranında azalmıştır. Afyonkarahisar’ın daha önceki yıllardaki ihracat rakamlarına bakacak olursak, 2015 ihracatımızın, 2011 yılından bu yana gerçekleşen ihracat rakamlarının en düşüğü olduğunu görürüz.
AKP KANDIRMACASI SAĞLIKTA DA SÜRÜYOR
Her fırsatta sağlık alanında ürettikleri sözde devrimlerle övünen AKP hükümeti, Afyonkarahisar’da bu yıl da sınıfta kalmıştır. OECD ülkelerinde her 1000 kişiye 5 yatak düşerken, Afyonkarahisar’ımızda bu rakam 2,8’dir. Bu demek oluyor ki; bir hastanenin açılışını 5 kez yapmak, o hastanenin kabul edeceği hasta sayısını 5 kat arttırmamaktadır. Benzer durum, ne yazık ki sağlık personeli ve doktor sayısı konularında da geçerlidir.
TARIM ALANLARIMIZDA BÜYÜK DÜŞÜŞ VAR
Ülkemizdeki tarım, meyvecilik ve hayvancılığın da önemli şehirlerinden birisi olan Afyonkarahisar’da, çiftçi ve hayvancılarımız perişan durumdadır. Sultandağı ve Çay başta olmak üzere meyveciliğin ve özellikle de kiraz üretiminin önde geldiği ilçelerimizde, plansızlık ve gerekli ilginin gösterilmemesi nedeniyle her yıl başka bir doğa olayına bağlı olarak ürünler zarar görmekte, üretim giderek azalmakta, ağaçlar yozlaşma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır.
TÜRKİYE LİDERLİK OLDUĞUMUZ SEKTÖRLERDE POZİSYONUMUZU KAYBEDİYORUZ
Diğer yandan Türkiye’nin önde gelen kırmızı et üretim merkezi konumunda bulunan Afyonkarahisar, artan yem fiyatları ve plansız canlı hayvan ithali gibi nedenlerden dolayı arka sıralara düşmüş, kotralar boşalmış, hayvancılarımız kredi batağına düşmüştür. Afyonkarahisar’ın tarım alanları 2007 yılında yaklaşık 5,5 milyon dekar iken bugün 4,5 milyon dekara kadar gerilemiştir.
Şekerpancarı, haşhaş, patates, vişne ve kiraz gibi stratejik ürünlerimize gereken ilgi ve destek hala gösterilmemekte, pansuman tedbir ve desteklemelerle sorunlar ötelenmektedir. Diğer yandan özellikle Başmakçı’da bulunan, günde 500 binden fazla yumurta üreten tesislerin atık ve yem maliyetlerindeki aşırı artış, karlılıkları düşürmekte ve yumurtacılık alanındaki stratejik pozisyonumuzu gölgelemektedir.
EĞİTİMDE BAŞARI GİDEREK AZALIYOR
Afyonkarahisar’ımız eğitim konusunda da ne yazık ki son sıralarda yer almaktadır. Türkiye’ye Başbakan, Cumhurbaşkanı ve sayısız devlet adamı kazandırmış efsane okullarına rağmen Afyonkarahisar il olarak LGS ve LYS gibi sınavlarda Türkiye’de ilk 50’ye bile girememektedir.
HER YIL GELENEK HALİNE GETİRECEĞİZ
13 yıldır iktidarda bulunan AKP hükümetinin, Afyonkarahisar’a yaptığı güzel ve iyi şeyleri görmezden gelmemiz mümkün değildir ve her zamanki yapıcı yaklaşımımızla “Afyonkarahisar’da taş üzerine taş koyandan Allah razı olsun” demeye ve gerektiğinde siyaseti bir yana bırakarak Afyonkarahisar için çalışma anlayışımızı sürdüreceğiz. Bu noktada muhalefet partisine mensup bir milletvekili olarak, Afyonkarahisar’ın sorunlarını TBMM kürsüsüne, Araştırma Önergeleri, Soru Önergeleri ve Kanun Teklifleri ile ülke gündemine taşımaya devam edeceğiz.
Diğer yandan bugün olduğu gibi her yıl sonunda Afyonkarahisar’ın durumunu ve sorunlarını değerlendirmeyi, iktidarın yaptığı ve yapamadığı icraatlar için bir karne hazırlayarak hemşehrilerimizle paylaşmayı bir gelenek haline getireceğiz.
Yorumlar
Yorum Yap