Gözden kaçırmayın

Fiyatlar  Afyon Belediyesinden de ucuzFiyatlar Afyon Belediyesinden de ucuz

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında ilimizin sorunları konuşuldu.


Gazeteci İsmail Akar’ın sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

“Termal ve sağlık turizmi alanlarında önemli adımlar atılabilir”

TÜİK tarafından ülkemizin nüfusunun 79 milyona yaklaştığının açıklandığını anımsatan Gazeteci İsmail Akar, “Afyon’da da küçük de olsa bir nüfus artışı yaşandı. Ama bu artış istenilen düzeyde değil. İlimizin nüfusunun artması için sektörel bazda mutlaka marka olması gerekiyor. Turizm ve sanayide orta ölçekli firmaların yaptıkları girişimler biraz daha büyütülerek marka haline gelinmeli.


Özellikle termal tesislerimizden dolayı termal ve sağlık turizmi alanlarında önemli adımlar atılabilir. Bu konularda milletvekillerimiz ve yerel yöneticilerimiz, ilimizin akil insanları belli aralıklarda toplantılar yaparak 6 ay önce ne durumdaydık, önümüzdeki dönemde neler yapabiliriz şeklinde görüşebilirler. Bir anlamda yapılan hizmetlerin bilançosu çıkarılarak durum tespiti yapılması mevcudu görmek açısından faydalı olacaktır” diye konuştu.

“Afyon, büyük nüfusu tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir kent”

İlimizin Anadolu’nun bağrında ve yolların kesiştiği bir konumda olduğunu belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “İlimiz geçmişte kalkınmada öncelikli yöreler kapsamındaydı. Ama gereken ilgiyi ve yatırımı bulamadı. Uzun süren bu yasadan maalesef yeterince istifade edemedik.


Bu yüzden de ilimizin kişi başına düşen gelirinde elle tutulacak, gözle görülecek kadar büyük bir artış meydana gelmedi. İyi ki mermercilik var da biraz olsun istihdam sağlanabiliyor. Termal turizmin devreye girmesiyle de yeni bir iş sahası daha açılmış oldu. Termal yatırımlarla Afyon az da olsa üzerine düşen payı aldı ama istenilen düzeyde değil.


Afyon bir kültür, bir turizm, sanayi kenti midir? Değildir. Afyon, büyük nüfusu tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir kenttir. Ama tarım ve hayvancılık alanlarında izlenen fiyat politikaları üreticiye ciddi gelirler bırakmıyor. Çiftçi yeterince desteklenmiyor. Dolayısıyla seksenlerden bu yana köylerimizden büyük şehirlere doğru ciddi bir akış var. Bu köylü nüfus büyük şehirlere gidiyor, Afyon il merkezine gelmiyor. Çünkü ilimizde sanayi olmadığı için insanlar istihdam edilemiyor.


Mesela geçenlerde et ithal edileceği açıklandı. Bu ilimiz açısından da ülkemiz açısından da üzüntü verici” şeklinde konuştu.

“Afyon sadece rantta büyüyor”

TÜİK’in açıklamasına göre ilimizin ülkedeki nüfus artışına paralel olmasa da küçük bir artışla 709 bin nüfusa çıktığını söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bu hızla giderse 750 bin nüfusa ulaşıp büyükşehir olması imkânsız gibi görünüyor. Her yıl 2–3 bin artışla büyükşehir olmamız mümkün değil.

Nüfus artışımız yeterli değil. Türkiye uygulanan liberal ekonomik sistem neticesinde merkeze doğru büyüyor. Afyon’da da bunu görüyoruz. Nüfus istatistiklerini incelediğinizde tek büyüyen yerin Afyon merkez olduğunu görürsünüz. Bütün ilçe ve kasabaların nüfusu azalırken, merkez büyüyor. Bu da hükümetin uyguladığı teşviklerin ve yatırımların merkez odaklı olmasından kaynaklanıyor. İlimizin 710 bin nüfusunun 200 bini merkezde yaşıyor.


Diğer geri kalan nüfusa doğru dürüst hizmet gitmiyor. Merkezde hizmet ve yatırım var. Bunun sonucu olarak da kırsaldan merkeze doğru nüfus hareketi var. Merkezde de 130–150 bin TL olması gereken daireler 400 bin TL’ye çıkmış, kiralar ve rant artmış. Afyon sadece rantta büyüyor.


Bunun dışında gelişen bir şey yok. Her yıl küçük bir ilçe büyüklüğündeki bir nüfus il merkezine doğru kayıyor. Bu Afyon için yanlış bir büyüme metodudur. Sadece il merkezinin değil ilin tamamının geliştirilip büyümesi lazımdır” diye değerlendirmede bulundu.