Gözden kaçırmayın
Helikopterler çarpıştı 6 şehitGün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Bozca konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın önetmeni Faruk Bangir’in sunduğu programda brusella hastalığı konuşuldu.
“Brusella hastalığı insandan insana bulaşmaz”
Brusella hastalığının hayvanlarda enfeksiyona sebep olan bakteriyel bir hastalık olduğunu kaydeden Dr. Berna Bozca, “Enfekte hayvanlarla temas sonucu insanlara geçer. Bu hayvanlarla direkt temas sonucu olabildiği gibi bu hayvanların iyi pişirilmemiş etleri ile süt ve süt ürünlerinin de tüketilmesiyle bulaşabilir.
Brusella hastalığı insandan insana bulaşmaz. Hayvanlar arası bulaşma söz konusudur. Enfekte hayvanların fark edilmemesi veya bu hayvanların bakımı esnasında aşılanmaması sonucunda çok rahatlıkla ahır içindeki diğer hayvanlara da bulaşabilir.
Bu hastalık hayvanlardan birine geçtiği andan itibaren ahır tozlarına, sularına, yemlere karışır ve diğer hayvanlara geçer. Hayvanlarda brusella düşük yaptırması dışında çok belirgin bir bulgu vermez. Yavru atma denilen düşük yapan hayvanları olan çiftçilerin mutlaka bir veterinere danışmaları gerekir. Çünkü bu hastalık yayıldığı zaman temizlemek kolay olmuyor” şeklinde konuştu.
“Aylarca herhangi bir bulgu vermeyen vakalarda vardır”
Brusellanın hastalığının insanlardaki en önemli belirtilerinin geceleri oluşan ateş ve terleme olduğunu söyleyen Bozca, “Mikrop et veya süt ürünleri ile vücuda girdikten sonra bir hafta ile üç hafta arasında hiçbir belirti de vermeyebilir. Hatta aylarca herhangi bir bulgu vermeyen vakalarda vardır.
Ancak genel olarak ateş ve terlemenin yanı sıra kas ve eklemlerde ağrı, halsizlik, yorgunluk gözlemlenir. Bu kişiler kas ve eklem ağrıları olduğu için çoğunlukla Fizik Tedavi veya Beyin Cerrahi polikliniklerine müracaat ediyorlar. Ateş ön planda ise bize geliyorlar veya gittikleri polikliniklerden yönlendiriliyorlar.
Tanı için bazı kan testleri yaparız. Ön test pozitif çıktıktan sonra ayrıntılı diğer testler yapılır. Bunlar iki veya üç gün içinde sonuçlanır” diye değerlendirmede bulundu.
“Mutlaka süt ürünlerini pastörize tüketmek gereklidir”
Brusella hastalığından alınabilecek önlemler ile hastalığa yakalanılmayacağını bildiren Bozca, “Hasta hayvanların tespit edilip, bu hayvanların mutlaka tedavi edilmeleri gerekir. Süt ve süt ürünlerini tüketirken mutlaka süt ürünlerini pastörize tüketmek gereklidir. Ama yoğun olarak hayvancılığın yapıldığı şehrimizde açıktan süt ve süt ürünlerinin satışı çok fazla.
Kişiler kendi peynirini, kaymağını, tereyağını üretiyor. Bunun için sütün mutlaka kaynatılarak tüketilmesi lazımdır. 70 derecenin üzerinde brusella bakterisi ölür. Sütü kaynatırken kaynama miktarına gelen sütün 20 dakika civarında karıştırılarak kaynatılması gereklidir. Kaynama kıvamına gelir gelmez ateşi kapatmak doğru değildir. Üstte biriken kaymak tabakanın devir daim yapılarak alta geçirilmesi lazımdır” şeklinde konuştu.
Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Yorumlar
Yorum Yap