Gözden kaçırmayın
Vali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine ÖdülGün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent. Doktor Abdullah Ayçiçek konuk olarak katıldı.
Programda çocukluk çağı işitme kayıpları konuşuldu.
“Çocukluk çağında işitme kayıpları yaygın olarak görülmektedir”
“Normal bir dil gelişimi için sağlıklı bir işitmenin olması gerekmektedir” diyen Ayçiçek, “Çocukluk çağında işitme kayıpları yaygın olarak görülmektedir. Hafif ve orta derecede olan işitme kayıpları ilaç, cerrahi müdahale ve klasik işitme cihazları ile tedavi edilmektedir. Ancak ileri derecede olan işitme kayıplarında bu tedavi yöntemleri işe yaramamaktadır. Eğer bu kişiler özelliklede çocuklar tedavi edilmezler ise bu kişilerin ileride işitme engelli birer birey olmaları kaçınılmazdır” şeklinde konuştu.
“Sadece Afyonkarahisar’a değil çevre illere de hizmet vermekteyiz”
“Halk arasında biyonik kulak olarak bilinen Koklear İmplat, doğuştan ağır işitme kaybı olan veya sonradan işitmesini çeşitli nedenlerle tama yakın kaybeden çocuk ve erişkin hastalara yeniden duyma imkânı sağlayan ileri teknolojik bir cihazdır” bilgisini aktaran Ayçiçek, “Bu cihaz yaygın olarak kullanılan işitme cihazlarında fayda görmeyen kişilere uygulanmaktadır. Kişinin iç kulağına bir ameliyatla takılmakta ve işitme siniri elektriksel olarak uyarılmaktadır.
Doğuştan veya sonradan işitmesini tama yakın kaybeden kişilere koklear implant uygulanıp ve gerekli eğitim verildiğinde bu kişiler engelli birey olmakta kurtulmaktadırlar. Bu ileri teknolojik ürün Ülkemizde ancak belli merkezler tarafında uygulanmaktadır. Son iki yıldır üniversitemizin ve ilimiz değerli yöneticilerinin destekleri ile bu uygulamanın eğitim ve teknolojik alt yapısını hazırlayarak Afyon Kocatepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde Koklear İmplantı yaklaşık iki yıldır başarılı bir şekilde uygulamaktayız.
Bu uygulama ile sadece Afyonkarahisar’a değil çevre illere de hizmet vermekteyiz” diye değerlendirmede bulundu.
“Elektrot taşıyıcısı iç kulağa yerleştirilir”
“Ameliyata hazırlanan aday için Koklear İmplant operasyonu genel anestezi altında yaklaşık 1,5–3 saat sürer” diyen Ayçiçek, “Operasyonun riski diğer kulak operasyonları ile eş değerdedir. Kulak arkası kemikte implant için yer açılır. Elektrot taşıyıcısı iç kulağa yerleştirilir.
Genellikle hastalar ayıldığında herhangi bir rahatsızlık yaşamazlar. Ameliyat sonrası ihtiyaç söz konusu olduğunda ağrı kesici; enfeksiyon riski açısından ise koruyucu antibiyotik tedavisi verilir. Aynı gün ayağa kalkan hastalar genellikle 3 ila 5 gün sonunda hastaneden taburcu edilir. Yaklaşık 1 ay sonra cihaz açılır ve dış parçası takılarak kişinin eğitimi başlar” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum Yap