Gözden kaçırmayın
2025 yılı için Asgari ücret ne kadar olacak ?Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye`ye uygulanan ambargo, ihracatı vurdu. Bu yıl ocak ayında Rusya`ya yapılan ihracat, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 86,8 azaldı.
Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, üretimin sürdürülebilirliği açısından üreticinin zararının karşılanmasını istedi.
Rusya ile uçak krizinin başlattığı yüksek gerilim, iki ülke liderlerinin karşılıklı açıklamaları ve Rus tarafının aldığı ambargo kararlarının da etkisiyle tırmandı. Krizin faturası ihracat rakamlarıyla da kendini gösterdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayında, Rusya`ya yapılan ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 86,8 düştüğünü kaydetti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada Rusya`nın, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulamaya koyduğu domates, salatalık, kuru soğan, kırmızı lahana, brokoli, portakal, mandalina, nektarin, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, tavuk ve hindi eti, tuz ve karanfil ithalatı ambargosunun özellikle yaş Sebze ihracatını önemli oranda etkilediğini belirtti.
Bayraktar, Rusya dışında Türkiye`nin komşu ülkelerle ihracatta yaşadığı gerilemeye de dikkat çekti. Buna göre Suriye`ye ihracat ocak ayında önceki yıla göre yüzde 56,7, Irak`a yüzde 41,2, Bulgaristan`a yüzde 39 azaldı. Yine ihracatta Moldova`ya yüzde 32,9, Azerbaycan`a yüzde 19,6, Almanya`ya yüzde 13,2, İngiltere`ye yüzde 11,7, Sırbistan`a yüzde 5,3 gerileme yaşandı.
En büyük ihracat pazarı olan Rusya`ya ihracatın 82,9 milyon dolardan 10,9 milyon dolara gerilemesi nedeniyle üretici zor bir dönem geçiriyor. Bayraktar, ihracatta sıkıntının devamı halinde, yeterli gelir elde edemeyen üreticinin, borcunu ödeyememe durumuyla karşı karşıya kalabileceğine, bir sonraki üretim sezonu için ihtiyaç duyduğu finansmanı temin etmekte zorlanabileceğine dikkati çekti.
Üretimin sürdürülebilirliği açısından üreticinin zararının da karşılanması, maddi kaybın doğrudan yapılacak ödemelerle telafi edilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “Diğer taraftan kısa vadede iç piyasada tüketimin artırılması, üretici fiyatlarında düşüşün önüne geçilmesi için askeri birlikler, okullar, hastaneler gibi toplu tüketim yerlerinde alımlar artırılmalıdır. Halen yaş sebze Meyve ihracatı yapılan diğer ülkelere olan ihracatı daha fazla artırmanın yolları aranmalıdır. Uzun vadede ise yeni pazarlar bulunmalıdır.” dedi.
İSRAİL`E İHRACAT YÜZDE 4 BİN ARTTI
TZOB Başkanı`nın yaptığı açıklamada, İsrail`e yapılan ihracat rakamları dikkat çekti. Buna göre İsrail`e yapılan ihracat yüzde 4 bin 43 arttı. İhracatın arttığı tek ülke İsrail de değil. İtalya`ya yapılan ihracat yüzde 60,3, Suudi Arabistan`a yüzde 49,7, Polonya`ya yüzde 40,3, Birleşik Arap Emirlikleri`ne yüzde 38,5, Hollanda`ya yüzde 36,5, Ukrayna`ya yüzde 26,9, Avusturya`ya yüzde 22,7, Beyaz Rusya`ya yüzde 21,8, Gürcistan`a yüzde 20,2, Romanya`ya yüzde 18 arttı.
Yorumlar
Yorum Yap