Gözden kaçırmayın

Fiyatlar  Afyon Belediyesinden de ucuzFiyatlar Afyon Belediyesinden de ucuz

İçinde bulunduğumuz Vergi Haftası dolayısıyla Afyonkarahisar Defterdarı Yaşar Kısa Gün FM’de Gazeteci İsmail Akar’ın konuğu oldu.

“Vergi Haftası 1990 yılından bu yana kutlanıyor”

“Ekonomimizin daha sağlıklı gelişmesinde, bütçe hedeflerinin arzulanan şekilde gerçekleştirilmesinde ve gelecek kuşakların sosyal güvenliğinin sağlanabilmesinde vatandaşlarımızın vergi ödevlerini severek yerine getirmelerinin önemi açıktır” diyen Defterdar Kısa, “Bu öneme binaen kamuoyunda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturulması vatandaşımızla Maliye İdaresi arasındaki ilişkilerin daha sağlıklı ve düzenli bir hale getirilmesi ve vergiye gönüllü uyumun sağlanması amacıyla 1990 yılından itibaren kutlanan ve geleneksel hale gelen Vergi Haftasının 27’ncisi bu yıl 22 Şubat–28 Şubat 2016 tarihleri arasında yapılacak etkinliklerle kutlanmaktadır” şeklinde konuştu.

“Vergi vermek, vergi ödemek anayasal bir vazife, bir ödevdir”

“Bilindiği üzere; vergi vermek, vergi ödemek anayasal bir vazife, bir ödevdir. Vergi, toplumsal olarak birlikte yaşamanın bir sonucu ve gereğidir” diye değerlendirmede bulunan Kısa, “Vergiyi, Devletin toplumun ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülük olarak açıklayacak olursak, Devletin bizlere yani vatandaşlara yüklediği bu ekonomik yükümlülüğün asıl işlevi, ekonomimizin daha sağlıklı gelişmesi, bütçe hedeflerinin arzulanan şekilde gerçekleştirilmesi ve gelecek kuşakların sosyal güvencelerinin sağlanabilmesidir.


Bütçe hedeflerinin tutturulabilmesi ve bütçe açığının kapatılabilmesi, kamu harcama ve yatırımlarının yeterince yapılabilmesi için en önemli ve başlıca gelir kaynağı vergi gelirleridir. Vergi, devletin taşıyıcı kolonlarıdır. Nasıl ki binayı ayakta kolonlar tutuyorsa, vergi gelirleri de devleti ayakta tutar.


Vergi, yalnızca kamu giderlerini finanse eden bir kaynak değil, aynı zamanda ekonomik büyümeyi teşvik eden, istihdamı, sanayileşmeyi özendiren, tasarrufları ve sermaye birikimini sağlayan en önemli Maliye Politikası araçlarından birisidir. Mükelleflerimiz velinimetimizdir. Onlara güler yüzle hizmet ediyoruz” dedi.

 “Afyonkarahisar 2 verdi 4 aldı”

Afyonkarahisar İl genelinde 2014 yılında merkezi yönetim bütçe gelirleri tahsilâtı 651 milyon TL iken, 2015 yılında bu miktar 760 milyon TL’ye yükseldiğini kaydeden Defterdar Kısa, “Gelirlerimizdeki tahsilât artışı ‰16,7 oranında gerçekleşmiştir. Verilenler böyle aldığımız ise 2014 yılında 1 milyar 515 milyon olurken,2015 yılında ise 1 milyar 700 milyondur. Yani 2 verip 4 almışsız.


Bu konuda desteklerinden dolayı Orman ve Su İşleri Bakanımız Sn. Veysel Eroğlu’na ve Valimiz Sn. Hakan Yusuf Güner’e şükranlarımı sunarım. 2015 yılında mermer ve yumurta ihracatçılarımıza ve inşaat müteahhitlerine geri iade ettiğimiz Katma Değer Vergisi toplam tutarı 100.000.000 TL’dir. 6552 sayılı “Torba Yasa” ile Afyonkarahisar İlinde 33 bin 487 mükellefin 225 milyon TL borcu yapılandırılmıştır.


31 Aralık 2015 tarihi itibariyle yapılandırılan bu borçların 45 milyon TL’si tahsil edilmiştir. 2015 yılındaki bu performanstan dolayı tüm vergi mükelleflerimize candan teşekkür ediyor, 2016 yılında da hayırlı ve bol kazançlar diliyorum” dedi.

“İlçelerde Sandıklı Birinci Kızılören sonuncu”

Vergi tahsilâtında ilçeler arasında Sandıklı’nın birinci sırada bulunduğunu belirten Kısa, “Sandıklı 35 milyon TL tahsilâtla birinci, Dinar 26 milyon 580 bin TL ile ikinci, Emirdağ 26 milyon 300 bin TL ile üçüncü, Bolvadin 23 milyon 960 bin TL ile dördüncü, Şuhut ise 23 milyon TL ile beşinci sırada yer alıyor.


Çay ilçesi ise 14 milyon 600 bin TL ile altıncı sırada. Burada Şuhut dikkat çekiyor. Vergi Dairesi olmamasına rağmen iyi bir tahsilât yapılmış. En düşük tahsilât ise Kızılören ilçemizde yapılmış. Bu ilçenin toplam tahsilâtı ise 410 bin TL” şeklinde konuştu.


Program sonrası Defterdar Yaşar Kısa Gün FM konuk defterine görüşlerini yazarak imzaladı.