Gözden kaçırmayın

Uzman çavuş hayatını kaybettiUzman çavuş hayatını kaybetti

Ülke çapında önemli başarılar sağladığı gibi Afyonkarahisar`da da büyük hizmet ve yatırımlara imza atan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu`nun talimatlarıyla Afyon`da 2.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı gerçekleştirildi.



Korel Termal Otel’de gerçekleştirilen ilimiz ve ülkemiz için önemli kararların alındığı çalıştaya Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Vali Hakan Yusuf Güner`in yanı sıra Milletvekilleri, Üniversite Rektörleri ve öğretim üyeleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Üst Düzey Yöneticileri, İşadamları, sivil toplum örgütü temsilcileri, ilimiz protokolü ve davetliler katıldı.



Saygı duruşunda bulunulmasının ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan çalıştayda ilk olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan Tıbbı ve Aromatik Bitkiler ile ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı.




Açılış konuşmalarına geçilen çalıştayda Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak`tan sonra kürsüye gelen Valimiz Hakan Yusuf Güner; "Bugün Orman ve Su İşleri Bakanı  Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun himayelerinde Afyon`a 2013 yılında kazandırılan Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi ve bitki inovasyon merkezinin rolünün, fonksiyonunun ve bu bağlamda tıbbi ve ıtri bitkiler konusunda değerlendirmek yapmak üzere bir arada bulunmaktayız.



Afyonkarahisar’da farkındalığı meydana getiren Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezinde yapılacak olan çalışmalar sayesinde ben inanıyorum ki Afyonkarahisar’ın adı, tıbbi ve ıtri bitki sektöründe önemli bir yere sahip olacak ve ilimiz ile ülkemize önemli katkılar sağlayacaktır. Bugün Avrupa’dan yayılış gösteren, yetişen endemik bitki çeşidi 2.500 civarındadır. Ülkemizde yetişen bitki çeşidi yaklaşık 10.000 olup Avrupa’nın 4 katı daha fazla bitki çeşidi vardır.



Birçok alanda kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilere son zamanlarda özellikle sağlık ve kozmetik alanındaki kullanımından kaynaklı talep artışı nedeniyle bu zenginliğimizin kıymetini bilmeli ve yeni projelerle bunu fırsata çevirmeliyiz. Bizler Afyonkarahisar’da görevimize başladıktan sonra;  Valiliğimiz koordinesinde il müdürlükleri ve yerel paydaşların katılımıyla “Birlikte Yönetim Modeli” adını verdiğimiz yeni bir çalışma sistemi oluşturduk.





Birlikte Yönetim Modelimizin iki temel dayanağı; bürokrasiyi aktif kılacak “Hedeflere Göre Yönetim Modeli” ve yeni projelere zemin oluşturacak “Projeli Yönetim Modeli”nden oluşan iki ayaklı bir çalışma sistemidir. Bu yeni yönetim modeli ile çerçevesinde yapmış olduğumuz Üniversitemizin, Belediyelerimizin, sivil toplum örgütleri ve şehrimizin paydaşlarıyla oluşturduğumuz ve şehrimizin 2023 gelecek hedeflerini, tabiri caiz ise yeni anayasasını oluşturacak Afyonkarahisar Vizyon Rehberini hep birlikte hazırladık.



Bu vizyon rehberinde ele alınan hususlar “Projeli Yönetim Modelimiz” ile şu anda ilimizde Valilik Proje Koordinatörlüğü ile 91 adet proje uygulanmaktadır. Bu yönüyle Vizyon Rehberiyle ele alınan hususlardan birisi de bu günkü arkadaşlarımızın tespitleri çerçevesinde “Lavanta Yetiştiriciliği Projesi”dir.



Lavanta Yetiştiriciliği Projesi Afyonkarahisar Vizyon Rehberimizde “Tüketen Bölge İçin Üreten Yöre” sloganı ve bölümü ile lavanta üretimi ile ilgili neler yapabiliriz, ne tür projeleri şehrimizde hayata geçirebiliriz çalışmasını şu anda yürütmekteyiz. Bu çerçeve de Lavanta Yetiştiriciliği Projesi’ni Dazkırı ilçemizden 900 dekarla başlattık. Mart ayı sonu itibariyle 1.330 dekara çıkararak lavanta üretimini inşallah Kaymakamlarımızla, çiftçilerimiz ve girişimcilerimizle birlikte 2.000 dekara çıkartıp ilimizin lavanta konusunda Türkiye’de üretimi yapılan ikinci bir il olarak yer alması için çalişıyoruz.



Ben bu yönüyle Kaymakamlarımıza, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze, Üniversitemize, bu bağlamda Orman Teşkilatımıza, çiftçilerimize katkıları ve bu projeye verdiği desteklerden dolayı teşekkürlerimi iletiyorum. Aynı zamanda bizler şu anda hizmete girecek olan Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezinin daha iyi tanıtılması, bunun daha iyi algılanması ve daha fonksiyonel hale gelmesi için “Kendi Ürününü Kendin Üret”  projesi adı altında ilimizde yetişme potansiyeline sahip olan tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer alan Kekik, Gojiberri, Adaçayı, Melisa ve benzeri ürünlerin yetiştirilmesi konusunda da çiftçilerimizi tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğiyle de bu merkezde kendi ürününü kendin üret sloganı ile tanışmalarını öngörmekteyiz.



Bu vesileyle başta Itri ve Bitkiler Merkezini ilimizi kazandıran Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na, ilimizde güzel bir çalışma ortamı oluşturan üniversitemize, Bakanlığımız teşkilatına, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze ve bunları sahada var edecek olan Kaymakamlarımıza bir kez daha teşekkür ediyor, çalıştayın sonuçlarının yeni başlangıçlar açısından ilimiz adına hayırlı olmasını diler, saygılarımı sunarım."dedi.



Konuşmaların devamında söz alan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu; "Geçen yıl bu çalıştayın birincisini burada yapmıştık. Ben bu çalıştayın hayırlı olmasını temenni ediyorum.



Afyonkarahisar gerçekten son zamanlarda çok gelişti ve değişti. Dünya şehirleri ile yarışıyor. Termal otellerimiz sayesinde termal başkent oldu. Burada aynı zamanda Türkiye’nin sayılı fizik tedavi rehabilitasyon merkezi kuruldu, Onkoloji Hastanemiz faaliyette böylece termal sağlığın başkentidir. Burada spor kompleksimizde çok büyük yatırımlarla en iyi şekilde hizmet vermektedir.



Afyonkarahisar’da aynı zaman da spor turizmini çok ileri seviyeye taşıyacağız. Afyonkarahisar’da kokar çayı, akar çaya dönüştürdük. Afyonkarahisar’da kent ormanı, otogarı ve İstiklal Tanıtım Merkezi ile bambaşka bir yer haline gelmiştir. Biz bakanlık görevine geldiğimizde Türkiye’de çok önemli yatırımlara imza atar olduk. Türkiye’nin hemen her karış toprağını rekor sayıda fidanla buluşturduk. Bizim sayemizde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Türkiye’de destan yazar bir hale geldi.




Sadece ağaçla alakalı değil, odun türü endüstriyel ürün yetiştirilmesi için de etkin çalışmalar sürdürmekteyiz. Aynı zamanda ülkemize gelir getirici ceviz, badem ve diğer gelir getirici ağaçları dikmek ve diktirmek için desteklemelerde bulunuyoruz. Bunu da bozuk ormanlık alanlarında 3 yıl bizden dikimi ve yetiştirilmesi bizim tarafımızdan yapılıyor. Bu alanları çiftçilerimize veriyoruz ve 49 yıl gelirini kendilerine bırakıyoruz. Bu ve bunun gibi çalışmalarımız devam etmektedir. Kurumumuz adeta yarış içerisindedir.



Bakanlık düzeyinde 26 adet eylem planı geliştirdik. Biz bakanlık olarak çok dakik bir şekilde önemli işler ortaya koymaktayız. Şu anda ülkemizde bal üretimi artmıştır. Bunda da bizim bal ormanı kurmamız etkili olmuştur. Hatta bal ormanlarındaki verimi artırmak için de halen çalışmaları sürdürmekteyiz. Biyolojik çeşitlilik konusunda da genel müdürlük kapsamında çalışmalara devam etmekteyiz.



Şu anda çiftçimize birçok destek sağlamaktayız. Orköy olarak adlandırdığımız uygulama ile çiftçimize hibe destekli fidan, bal üretimi gibi birçok alanda çiftçimizin yanında olmaktayız. Ormanlarımızı korumak çok önemlidir. Dünyada orman alanı azalmaktadır. Ama bu durum bizim ülkemizde tam tersine artmaktadır. 2002’den sonra 15 Milyon dekarlık orman alanında artış var. 1,6 Milyar Metreküp odun artışı olmuştur. Dünya ormancılık ve form çalışmasına katıldığımda 27 yıl sonra ülkemizde bu alanda bir çalışma yapıldı.




Geçen yıl Dünya Çölleşmeyle Mücadele programı ülkemizde düzenlendi ve bu programı takip eden dönem başkanı olduk. Şimdi tıbbi ve aromatik bitkiler konusunu da bizler üstlendik. 107 Milyar dolarlık dünya pazarı var. Hatta biyolojik çeşitliliği çok az olan ülkeler bizden çok ihracat yapıyor. Bu durum böyle gitmemeli. Bu nedenle bizim 5 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Bizler büyük düşünmek zorundayız ki büyük işleri ortaya koyalım ve büyük adımlar atalım.




Afyonkarahisar nasıl yolların kavşak noktası ise ikliminde kavşak noktasıdır. Bu yüzden Afyonkarahisar bizim için önemlidir. Bu anlamda tüm kurum ve kuruluşların hep bir elden çalışmak ve bu işi sahiplenmeleri gerekmektedir. İşadamlarımıza bizlerde destekte bulunacağız. Bu konuda girişimcilerimizin etkin çalışmalar ortaya koymasını istiyoruz. İlimizde lavanta üretimi günden güne artmaktadır. Bu ve bunun gibi birçok bitki türü ilimizde üretilmektedir. Bu anlamda da burada 5 ihtisas konu üzerinde bir çalıştay yapılacaktır.




Ben bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Gelecek yıl da yine burada toplanmayı düşünüyoruz. Burada önemli kararlar alacağına inancım sonsuzdur. Bu anlamda emeği geçenlere teşekkür ediyorum."dedi.



Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, konuşmasının sonunda katılımcılardan 5 Milyar dolarlık ihracat sözünü alarak konuşmasını tamamladı. Bakan Eroğlu’nun konuşmasından sonra Sayın Başbakanımızın Saygıdeğer eşi Sare Davutoğlu’nun çalıştay için hazırladığı mesaj video gösterimi şeklinde sunuldu.




Tıbbi ve Aromatik bitkiler üretiminin ve işlenmiş ürünlerinin ihracatının artırılmasının gerektiğini, bu anlamda ülkemize büyük katkılar sağlanacağını belirten Saygıdeğer Davutoğlu, çalıştayın hazırlanmasında emeği olan başta Bakan Eroğlu olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederken, çalıştayın hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.
 
 
 
Konuşmaların akabinde ise ödül takdiminin hemen sonrasında aile fotoğrafı çekildi. Çalıştayın devamında TAB İhtisasa komisyonlarının sunumu Milletvekili Uzm. Ecz. İlksen Ceritoğlu Kurt’un sunumu ve 10 kişilik gruplar halinde çalışmalar yapıldı. Çalıştay grup çalışmalarının rapor haline getirilmesi ile devam etti.




Çalıştayın ilk günkü bölümü Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu`nun kapanış konuşması ile sona erdi. Bakan Eroğlu, çalıştayın hazırlanmasında ve sonuna kadar en iyi şekilde yürütülmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.



Çalıştay 2. Yapılacak olan sonuç raporlarının sunumu ve alından kararların tartışılmasından sonra Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi’ne düzenlenen ziyaretle sone erecektir.