Gözden kaçırmayın

Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında ilimizin ihracat rakamlarının düşmesi ekseninde ekonomideki durum değerlendirildi.


Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

“Açıklanan rakamlar ilimizin ekonomisinin göstergesi”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Mart ayı ihracat rakamlarının açıklandığını belirten Gazeteci İsmail Akar, “2016 yılı Mart ayı ihracatının, 30 milyon 520 bin dolar yapılan geçen yılın aynı aynına göre yüzde 24,6 düşüşle 23 milyon 18 bin dolar olarak gerçekleştiği açıklandı.


Açıklamada, ilimizden 2016 yılının ilk 3 ayında yapılan ihracatın ise 82 milyon 53 bin dolar ihracat gerçekleştirilen 2015 yılının aynı dönemine oranla yüzde 21,2 düşüşle 64 milyon 802 bin dolar olduğu kaydedildi. Ayrıca Afyonkarahisar’ın iller sıralamasında geçen seneye göre Mart ayında 4 basamak düşerek 81 il arasında 29’uncu sırada yer aldığı belirtildi.


Birinci sırada İstanbul var. Çevre iller Denizli, Konya ve Eskişehir ilimizin önünde yer aldı. Açıklanan rakamlar bir anlamda ilimizin ekonomisinin de göstergesi” şeklinde konuştu.

“Yaşananların nedeni bence bizim dış politikadaki başarısızlığımızdır”

İhracattaki düşüş ve durgunluğun geçen yılın bahar aylarında başladığını kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Özellikle Irak pazarının kapanması yumurta ihracatını ciddi bir krize soktu. Arkasından Çin blok mermer alımını durdurdu. İşlenmiş ürün satmak bizim mermercimizin hoşuna gitmiyor.


Doğadan çıkartıp blok olarak satmak daha karlı. Çin’de blok mermer alımını durdurunca kriz yaşandı. Çin ekonomisi son yıllarda durgunluğa girdi. Son aylarda bunun değiştiği söyleniyor. Irak’ta yaşananların nedeni bence bizim dış politikadaki başarısızlığımızdır. Yanlış politikalar yüzünden Irak’taki yumurta pazarını kaybettik ve olan Afyonlu yumurta üreticilerine oldu” diye değerlendirmede bulundu.

“Bizim daha nitelikli ürünler üretmemiz gerekiyor”

İhracatın düşmesinin ülkemizin dış politikasıyla ilgili olduğunu vurgulayan Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Afyonkarahisar çok nitelikli ve olmazsa olmaz ürünler üretip satan bir şehir değil. Yumurta, ayçiçeği yağı gibi gıda maddelerinin birçoğunu Irak gibi ülkelere satıyorduk. Oralarda karışıklık başlayınca bizim ticaretimiz sıkıntıya girdi. Bunun nedeni ülkemizin uyguladığı yanlış dış politikalardır. Ben bu düşüşün bu yılda da devam edeceğini düşünüyorum.

Bizim daha nitelikli ürünler üretmemiz gerekiyor. Üstün teknoloji içeren ve bilgi teknolojisi ürünleri yaparsanız pazarınız daha geniş olur. Afyonkarahisar’ın sanayisi olmadığı için en ufak krizde de etkileniyor. Sanayicilerle ilgili dedikodular onları yıkıyor deniliyor. Ben bu görüşe de katılmıyorum” dedi.

“Tarih, turizm, sanayi, eğitim ve kültür kenti olamadık”

Kapanan işletmelerde mutlaka en az 3–5 kişinin istihdam edildiğini belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Keşke hiçbir firma kapanmasa ve üretime devam edebilse. Gönlümüz bunu arzuluyor. Şu an sıkıntıda olan işletmelerin de bir an önce sıkıntılarını atlatmalarını diliyorum.


Afyon maalesef her anlamda arzu ettiğimiz seviyede değil. Ne turizmde, ne sanayide, ne de eğitimde söz sahibi değiliz. Yıllardır mermerin, termalin başkentiyiz diye avutulduk. Üç beş otel yapıldı ama Akdeniz’deki bir ilçenin turizm gelirini yakalayamadık.


Tarih, turizm, sanayi, eğitim ve kültür kenti olamadık. Uygulanan yanlış dış politikalar yüzünden komşularımızla kötü olunca ihracatımızın düşmesi normaldir. Sadece Afyon değil, ülkenin ekonomisi sıkıntıda. Ülkemizin ihracatı düştü” diye konuştu.


Programda ayrıca ilimizin trafik sorunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD temasları da değerlendirildi.