Gözden kaçırmayın

Hemen indir takip etHemen indir takip et

Afyonkarahisar`ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94`üncü yıldönümü, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Vali Aziz Yıldırım ve diğer protokol üyelerinin katılımı ile Şuhut Atatürk Evi’ne yapılan ziyaretin ve Büyük Taarruz Karargâhı Parkının açılmasının ardından, Şuhut Stadyumundaki törenlerle coşkulu bir şekilde başladı.



 
Büyük bir coşkuyla karşılanan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hemşehrileri ve farklı illerden gelen misafirler ile selamlaştı.


 
Büyük Taarruz Karargâhı Parkının açılışının ardından Atatürk Evi ziyareti sırasında konuşan Bakan Eroğlu; “Hepiniz hoş geldiniz ve sefalar getirdiniz. Bu güzel günde herkesi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Gerçekten, bu müstesna günde doğup büyüdüğüm bu memlekette hep bir arada olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum. Bundan 94 yıl önce bugün özellikle aziz Atatürk ve silah arkadaşları Akşehir’den buraya gelerek şu gördüğünüz konutta büyük taarruz planını hazırladılar.



Bu bakımdan burası gerçekten çok önemli bir merkezdir ve  İstiklal harbimizin başlangıç noktasıdır. Bu tarihi mekânı bakanlığımıza bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz tarafından restore edilerek Atatürk Evi ve Büyük Taarruz Karargâh merkezi olarak hazırlandı.



Bu kutsal topraklarımızı düşmandan almak kolay olmadı. Bu bakımdan Büyük Atatürk ve silah arkadaşlarına ve istiklal harbinde bu vatanı ayakta tutmak ve Türk Bayrağını dalgalandırmak için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimize Cenabı Allah’tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar diliyorum.



Tabi 15 Temmuz Darbe girişimi sırasında şehit olan kardeşlerimize, doğuda ve güney doğuda kahramanca görev yaparken şehit düşen kardeşlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün bir şehidimizi daha toprağa verdik. Ben başta şehidimiz ailesine ve sonrada tüm Türk milletinin başı sağ olsun diyorum. Geçmişte de olduğu gibi şu anda da kahraman Türk milleti destanlar yazmaya devam ediyor.



Afyonkarahisar’da 25’ni 26 Ağustos’a bağlayan gecede başlayan Büyük Zaferimiz, 9 Eylül’de Yunan Askerinin İzmir’den Ege Denizine dökülmesiyle sonuçlandı. Dolayısıyla bu mekân ve Zafer Yolu kutlu bir yoldur. Sizlerde bu zafere şuanda eşlik ediyorsunuz. Sizleri gönülden kutluyorum. Allah sizlerden razı olsun. İnşallah bizler ecdadımıza layık olduğumuzu göstereceğiz.




Nitekim 15 Temmuz’da da gösterdiniz. Dolayısıyla hepimiz bir ve beraberiz. 79 Milyon kardeşiz. İnşallah bu kardeşliği ilelebet devam ettireceğiz. İnşallah Türkiye 21. Asra mührünü vuran bir ülke olacaktır.”dedi.


 
Ziyaret sonrasında Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Vali Aziz Yıldırım olmak üzere tüm protokol üyeleri Mehter Marşı eşliğinde Atatürk Evi’nden Şuhut Stadyumuna kadar coşkulu bir şekilde yürüdüler.


 
Daha sonra  Afyonkarahisar Valiliği koordinasyonunda Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Şuhut Belediyesi  tarafından organize edilen ‘Kocatepe Zafer Yürüyüşü’ kapsamında, Şuhut Belediye Şehir Stadyumunda düzenlenen etkinlikler başladı.



 
Törenlere Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Vali Aziz Yıldırım, Milletvekilleri Av. Burcu Köksal, Av. Ali Özkaya, Hatice Dudu Özkal ve Av. Mehmet Parsak ile E. Milletvekili Halil Ürün, Garnizon Komutanı Tuğg. Şahin Kılıçaslan, K.K.K.LIĞI Temsilcisi Tuğg. Ömer Karaimamoğlu, Gen. Kurmay Başkanlığı Temsilcisi Tuğg. Oğuz Bozkurt, M.S.B. Temsilcisi Tuğg. Adnan Baksı, DZ.K.K.LIĞI Temsilcisi Tuğa. Necmi Yıldırım, J.GN.K.LIĞI Temsilcisi Tuğg. Engin Çırakoğlu, HV.K.K.LIĞI Temsilcisi Hv. Tuğg. Mustafa Akkoca, K.K.K LIĞI Temsilcisi Tuğg. Mehmet Hakan Akyol, Gen.Kurmay Başkanlığı Temsilcisi Tuğg. Hüseyin Duman, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Vali Yardımcıları, Şuhut Kaymakamı Ferit Görükmez, Siyasi Parti Temsilcileri, Belediye Başkanları, diğer protokol üyeleri ile farklı illerden gelen Üniversite öğrencileri ve sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldılar.


 
Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende Kuranı Kerim ziyafeti ve devamında 11 dakikalık lazer cine vizyon gösterisi gerçekleştirildi.


 
Coşkulu bir şekilde devam eden törenin açılış konuşmalarına geçildiğinde ise Valimiz Aziz Yıldırım günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.


 
Vali Yıldırım’ın konuşmasını görmek için tıklayınız.


 
Daha sonra söz alan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun konuşmasını görmek için tıklayınız.


 
Bakan Eroğlu’nun konuşmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinin tanıtım filmi gösteriminden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri bando takımının konseri ve Afyonkarahisar Belediyesi Mehter takımı gösterisi gerçekleştirildi.



 
Gösterilerin ardından ilimiz Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen spor müsabakaları ile F Klavye yarışmalarında Ulusal ve Uluslararası alanlarda dereceye giren  takım ve  sporculara protokol üyeleri tarafından madalya ve hediyelerin verilmesi ile devam eden törenin sonunda sahneye çıkan Uğur Işılak ise programa katılanlara unutulmaz dakikalar yaşattı.


 
Şuhut Şehir Stadyumundaki törenlerin tamamlanmasının ardından, katılımcılar Zafer Yürüyüşü için Çakırözü köyüne geçti.


 
Afyonkarahisar`da, Büyük Taarruz ‘un 94. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türk Ordularının Çakırözü köyünden Kocatepe’ye kadar yürüdüğü güzergâhta gerçekleştirilen Zafer Yürüyüşü, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Vali Aziz Yıldırım tarafından başlatıldı.


 
Çakırözü köyünde protokolün yerini almasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri Bandosu marşları seslendirilerek ‘Kocatepe Belgeseli’ konulu film gösteriminin ardından Afyonkarahisar Belediyesi Mehter Takımı gösterisi yapıldı.
Çakırözü Köyünden temsili yürüyüşle devam eden törende ‘Zafer Yürüyüşü’ toplanma alanında Kuvayi Milliye Destanı (Teatral Gösterim) gösterisi yapıldı.


 
Yürüyüş öncesinde konuşma yapan Bakan Eroğlu; “26 Ağustos tarihi Türk tarihinde önemli bir gündür. 94 yıl önce yine bu günde başlayan kutlu zafere şu anda ortaklık ediyorsunuz. Bu anlamda sizleri kutluyor ve hoş geldiniz diyorum. 26 Ağustos bizim için çok önemlidir.



Türk tarihinde Malazgirt Meydan Muharebesi`nin kazanıldığı tarih de 26 Ağustos 1071 Cuma günüdür. İşte aziz Atatürk`ün de Büyük Zafer`e, Kocatepe`ye yürüdüğü kahraman ordumuzla birlikte 26 Ağustos sabahı saat 05.30`da ilk top atışlarıyla beraber Büyük Taarruz emrini verdiği bir gündür.



Dolayısıyla tarihimizde 26 Ağustos gerçekten çok önemli bir gündür. 26 Ağustos, Cumhuriyet`in kurulacağının ışığının yandığı, aynı zamanda bir milletin istiklalinin ve istikbalinin uyandığı bir gündür. Bu bakımdan sizler de bu günü, 94 yıl önceki heyecanı yaşamak için buradasınız.



94 yıl önce zafer yürüyüşünün gerçekleştiği bu yol asfalt değil, kayalıklar ve patikalarla dolu idi. Kahraman askerlerimiz ayaklarında çarık, sırtlarında yükleriyle bu yolda yürüyerek Kocatepe`ye bin bir zorlukla ulaştılar. Tabii yanında kağnılar, özellikle erzak taşıyan kucağında çocuğuyla analarımız, dedelerimiz asasıyla Kocatepe`ye yürüdüler. İşte sizler de Türkiye`nin her yerinden buraya geldiniz. Tam 94 yıl önceki heyecan bu millette var.



Şanlı bayrağımız asla yere düşmeyecek çünkü kahraman bir milletin evladı, işte milletimiz, sizler varsınız. Dolayısıyla sizlerle gurur duyuyoruz. 26 Ağustos 1922 sabahı başlayan Büyük Taarruz ile 27 Ağustos`ta Afyonkarahisar`ın kurtarıldı. Afyonkarahisar’ın kurtuluşunun ardından düşman askerlerinin tamamen ülkemizden atılması için ordularımız İzmir`e doğru harekete geçti.



Tabi düşmanı tamamen imha etmek için tarihte görülmeyen bir hızla İzmir`e doğru yürünmüş olup 9 Eylül sabahı İzmir`de kahraman süvarilerimiz, şanlı bayrağımızı Hükümet Konağı`na çektiler. Böylece 9 Eylül`de düşman denize döküldü. İşte bu bakımdan bugün, gerçekten çok önemli bir gündür. Sizler de buna şahit oluyorsunuz. Hepinizi tebrik ediyorum. Buraya kadar geldiniz. İnşallah, aynı şekilde Kocatepe`ye yürüyeceksiniz ve sabahın ilk ışıklarıyla beraber o muhteşem taarruzun rüyasını göreceksiniz. Bu zafer hepimize hayırlı ve uğurlu olsun.“ dedi.


 
Konuşmanın ardından, Bakan Eroğlu, Vali Yıldırım ve beraberindeki protokol üyeleri ile farklı illerden gelen misafirler ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, ellerinde Türk Bayrakları ile yürüyüşe geçtiler.