Gözden kaçırmayın

Köylülerin su  kavgasına Valilik son noktayı koyduKöylülerin su kavgasına Valilik son noktayı koydu

21. Yüzyılın en derin ve toplumsal hastalıklarından biri olarak görülen Alzheimer Hastalığı, hastalığın tanınması ve hastalıkla mücadele amacı ile 21 Eylül günü Dünyada Alzheimer günü olarak yerini almıştır.


Yapılan araştırmalara göre dünyada 30 milyon Alzheimer hastası mevcuttur ve 2050 yılında bu rakamın 80 milyon olacağı tahmin edilmektedir.
 
 
Alzheimer hastalığı, ilerleyen yaş ile başlayan ve uzun yaşam hastalığı olarak da bilinen bir takım unutkanlık problemlerinden sonra zihinsel, bilişsel ve davranışsal bozukluklar ile devam eden günlük yaşam aktivitelerini etkileyici beyinsel bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

Hastalık hasta ile birlikte ona bakan kişiyi ve aileyi de olumsuz etkilemektedir. Bu konu ile ilgili uzman personelin istihdam edilmeyişi, toplumu bilgilendirici seminerlerin az olması, hastalıktan korkulması, hastalıktan utanılması ve geri çekinilmesi gibi problemlerden dolayı toplumda derin yaralar açtığı da farklı gerçeklerdendir.
 
 
Gerontologlar Derneği Başkanlığı olarak Alzheimer Hastalığı ile mücadele için üzerimize düşen görevlerden bakım merkezlerine ücretsiz hizmet içi eğitim, kamu kurum ve kuruluşlarının hastalıkla ilgili bilgilendirilmesi için bir takım toplantı ve yazışmalar yaparak bu hastalığa toplumumuzun farkındalığını arttırmak için girişimlerde bulunduk, yakın zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Gerontologlar Derneği iş birliği ile ulusal düzeyde kongreler düzenleyeceğiz, Alzheimer hastalarımızın ve ailelerinin yalnız kalmaması için, hastalıkla mücadelede toplumumuzun yaralarını sarmak için çalışmalarımız devam etmektedir.
 
 
Alzheimer hastalığını senede bir gün olarak değil her an hastalığın unutulmaması gerektiği ve hastalığa yakalanmamak için genetik faktörler dışında toplumumuzun bilinçlenerek elinden geleni yapması gerektiğini vurguluyoruz.
 
 
 
Alzheimer hastalığında da tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhisin önemi göze çarpıyor, tedavide uygulanan yöntemler ile hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor ve hastalığın semptomlarında düzelmeler olabiliyor. Alzheimer hastalığından korunmak için zihni aktif tutmak, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, mümkün olduğunca stresten uzak bir yaşam, alkol ve sigara kullanmamak belli başlı kriterler arasında sayılmaktadır.
 
 
 
Alzheimer hastası olan vatandaşlarımız için kendilerini yalnız hissetmemeleri ve hastalıkla ilgili yardıma ihtiyaç duydukları anda yetkili kurumlar ile iletişime geçmesini öneriyor, yaşı ileri olan yurttaşlarımızın basit unutkanlıkları olması halinde doktorlara başvurmasını tavsiye ediyoruz. Anılarınızı önemsemeniz ve Alzheimer hastalığının farkında olmanız dileği ile sağlıklı günler dileriz.
 
                                                                                        Faruk Yaşar Gürdal
Gerontologlar Derneği Başkanı