Gözden kaçırmayın

Fuar hastanesi çalışmalarına devam ediyorFuar hastanesi çalışmalarına devam ediyor

Gün FM’de 15 Eylül Prostat Kanseri Günü dolayısıyla özel bir yayın gerçekleştirildi. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayına Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Belgin Abacı ile Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sedat Yunusoğlu konuk olarak katıldılar.


“Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserlerden biridir”


Kanser hastalığının bir hücrenin kontrolsüz şekilde çoğalması, büyümesi ve yayılması olduğunu kaydeden Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Belgin Abacı, “Maalesef kanser hastalığı günümüzde oldukça arttı. Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserlerden biridir. Üç kanserli erkek hastayı değerlendirdiğimizde bir tanesinin prostat kanseri olduğunu görüyoruz. Prostat kanserinde sevindirici olan tedavisinin olmasıdır. Prostat kanseri önlenebilir bir hastalıktır.


Beslenme ile yakından ilişkilidir. Özellikle yanlış beslenen kişilerde en önemli risk faktörü de ileri yaşlarda görülen bir kanser türüdür.  50 yaşından sonra tüm erkeklerin prostat kontrolü yaptırmaları gereklidir. Eğer ailesinde prostat kanseri varsa 40 yaşından sonra taramalara katılması lazımdır. Üroloji uzmanları bu taramaları yapmaktadır” şeklinde konuştu.

“Prostat kanseri belirtiyi iyi huylu prostat büyümesiyle birlikte verir”

Prostatın her erkekte bulunan bir organ olduğunu belirten Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sedat Yunusoğlu, “Prostat erişkin bir erkekte yaklaşık 18-20 gram ağırlığındadır. Bu organ şekil olarak bir kestaneye benzer. Yaşla beraber büyüyerek şikâyetlere yol açabilir.  


Bu şikayetler sık idrara çıkma, idrarda zorlanma, kesik işeme, geceleri uykudan uyandıran idrar veya idrar kaçırma şeklinde sıralanabilir. Hastalar genelde bu şikâyetlerle bizlere gelirler. Prostat kanseri belirtiyi iyi huylu prostat büyümesiyle birlikte verir.  Tek başına bir belirti vermez. Prostat kanserini bu şikâyetlerle gelen hastada araştırarak yakalayabiliriz. Kanda saptanabilen bir prostat hormonu var. Bu açıdan şanslıyız. 50 yaş üzeri erkeklerde taramalar yapıldığında yüksek çıkan hastalara bu tanıyı koyabiliyoruz” diye değerlendirmede bulundu.