Gözden kaçırmayın

Mısırlıoğlu Poşet kadar değeriniz yokMısırlıoğlu Poşet kadar değeriniz yok

Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar 1’Nolu Şube Başkanı Sayın Abdullah Çelik,  Eğitim-Bir-Sen olarak Türkiye’de eğitimle ilgili hemen hemen bütün göstergeleri içeren, farklı açılardan değerlendiren, her birine yönelik analizlere yer verilen ve bu yönleriyle alanında bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı çalışmayı yaptıklarını belirterek, “Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme Raporu hazırladık.


Eğitime dair ulusal ve uluslararası göstergeleri ve parametreleri inceledik. Raporumuzun, birçok veriyi toplu olarak sunmak niteliğiyle, gerek öğretmenlerin ve eğitimle ilgili araştırma yapan akademisyenlerin gerekse eğitim politikalarıyla siyasi ve idari karar alıcıların çalışma masalarında yer alacak temel bir kaynak olacağına inanıyoruz” dedi.


Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme Raporu ile ilgili açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar 1’Nolu Şube Başkanı Sayın Abdullah ÇELİK, 402 bini aşkın üyesiyle eğitim hizmet kolunun yetkili sendikası ve Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu olarak, 24 yıldır özlük ve özgürlük mücadelesi verdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:


“Eğitim çalışanlarının mali ve sosyal haklarını korumak ve geliştirmek, sorunlarını gündeme getirmek ve çözmek, ‘herkes için ve daha iyi eğitim’ anlayışıyla eleştiri ve öneriler ortaya koymak, ücretlerde ve gelir dağılımında adaleti sağlamak hedefleri için çalışıyor ve üretiyoruz.


Medeniyetimizin kök değerlerini idrak etmiş, daha özgür, daha müreffeh ve daha mutlu insanların yaşadığı ‘daha güçlü, daha huzurlu, daha adil Türkiye’yi inşa etmek amacıyla çıktığımız sendikal yolculukta, hem sendikacılık hem de sivil toplum noktasında yeni eşikler oluşturmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede, akademik çalışmalarımızla geçmişe, güne ve geleceğe ışık tutuyor, eğitim çalışanları için elde ettiğimiz kazanımlarla emeğin değerini artırıyor, akademik sendikacılık anlayışının hakkını veriyoruz.

Üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılmasının arkasında sendikamızın ürettiği baskı var. Üniversiteye girişte uygulanan katsayı adaletsizliğinin sona ermesinde kararlılığımız; Kur’an-ı Kerim, Siyer ve Temel Dini Bilgiler derslerinin ders programlarına dahil edilmesinde talebimiz ve takibimiz var. Kesintisiz eğitim dayatmasının tarih olmasında, 4+4+4 kademeli eğitim anlayışının hayat bulmasında, eğitim konusuna siyasi değil, pedagojik bakışımız var.


Vesayetçi eğitimin kartviziti konumundaki Milli Güvenlik Bilgisi Dersi’nin kaldırılmasında, özgürlükçü ve sivil eğitim sistemi/felsefesi perspektifimizle Eğitim-Bir-Sen olarak ortaya koyduğumuz ısrar var. Bu çerçevede, yakın tarih olarak nitelenebilecek son on beş yıllık süreçte eğitime dair millet eksenli, pedagoji eksenli, insan ve irfan eksenli değişikliklerde katılım, katkı, öneri ve eleştiri zemininde öncü/paydaş sıfatıyla etkileyici ve belirleyici olduk.”


Tarafsız bakış ve yapıcı yaklaşım çerçevesinde yürütülen uzun soluklu bir çalışmasının eseri olan Eğitime Bakış 2016’nın, Eğitim-Bir-Sen’in eğitimi izleme ve değerlendirme raporlarının ilkini oluşturduğunu dile getiren Çelik, “Bundan sonra ‘Eğitime Bakış’ ana temasıyla her yıl izleme ve değerlendirme raporu yayımlamak konusundaki kararımızı da bu vesileyle sizlerle ve eğitim camiasıyla paylaşmış olalım. Böylece, Türkiye’de eğitimin mevcut durumunu ve küresel görünümünü sürekli ve istikrarlı bir disiplinle mercek altına almış olacağız” ifadelerini kullandı.
 
Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar 1’Nolu Şube Başkanı Sayın Abdullah Çelik’in açıkladığı, Türkiye’nin mevcut eğitim durumunu ortaya çıkaran raporda yer alan önemli başlıklardan bazıları şöyle:

6-13 yaş aralığında net okullaşma neredeyse yüzde 100’e ulaştı. 

Lise çağındaki her 100 gençten 15’i eğitimin dışında.

Mesleki eğitime devam eden öğrenci oranı OECD ortalamasının üstüne çıktı.

Özel öğretim kurumlarının sayısı artıyor.  

Temel liselerde kayıtlı öğrencilerin beşte üçü 12. sınıf öğrencisi.

Açık öğretimdeki öğrenci artışı sinyal veriyor.

Eğitim düzeyi arttıkça iş gücüne katılım artıyor.

Eğitim düzeyi arttıkça ekonomik kazanç artıyor
.
Ortalama sınıf mevcutlarında OECD ortalaması yakalandı.

İlk ve ortaokullarda yaklaşık 60 bin derslik ihtiyacı var.

 Öğretmen dağılımındaki dengesizlik fırsat eşitsizliğinin en büyük gerekçesi.  

Öğretmen atama ve yer değiştirmeleri fırsat eşitsizliğini artırma riski oluşturuyor.

Öğrenciler öğretmen, öğretmen adayları ise atama bekliyor.

130 bin öğretmene ihtiyaç var.  

Her 5 lise öğrencisinden 1’i kronik devamsız. 

Ortaöğretimdeki sınıf tekrarı sorun olarak varlığını sürdürüyor. 

Yükseköğretime geçişte fırsat eşitsizliği. 

Öğrenci başına yapılan harcamalar artıyor ama yetersiz.