Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi asansörleri yenileniyorAfyonkarahisar Devlet Hastanesi asansörleri yenileniyor

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleycileriyle buluştu.


Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu programa Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Cengiz konuk olarak katıldı. Programda osteoporoz konuşuldu.

“Bu hastalıkta vücudumuzdaki kemiklerin sertlikleri azalır”

Osteoporozun halk arasında yaygın bilinen adıyla kemik erimesi olduğunu kaydeden Dr. Ali Cengiz, “Kemik metabolizmasındaki, yani vücudumuzdaki enerjiyi sağlamak için oluşan değişimlerin tümündeki bir bozukluk sonucunda oluşur.


Kemikteki protein yapısı seyrelir. İskelette ortaya çıkan ve kemiklerin çok kolay kırılabilmesine neden olan bir hastalıktır. Bu hastalıkta kemiğin birim hacmindeki mineral yoğunluğu azalmıştır. Bu hastalıkta vücudumuzdaki kemiklerin sertlikleri azalır, kaliteleri bozulur ve bunun sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelir ve tüm iskeletimiz etkilenmiş olur.


Osteoporoz, ortalama yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun artmasıyla, günümüzde en sık görülen hastalılardan biri haline gelmiştir. Yapılan araştırmalar, 50 yaş üzerindeki her 3 kadından birinin ve her beş erkekten birinin hayatının bir döneminde osteoporozun ilerlemesi ile kırığa yol açabilecek osteoporoz yaşayacağını göstermektedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Osteoporozda kadın cinsiyet, bir risk faktörüdür”

Osteoporoz hastalığının daha çok kadınların maruz kaldığı bir hastalık olarak bilindiğini belirten Cengiz, “Buna rağmen erkekleri de etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Yani kadın cinsiyet, bir risk faktörüdür. Kemikler aslında yapım ve yıkım faaliyetleriyle sürekli yenilenen canlı dokulardır.

Bu yapım ve yıkım süreci kadınlarda 30 yaşına kadar dengeli bir biçimde sürerken, bu yaştan sonra denge, yıkımın lehine değişmektedir. Doruk kemik kitlesinin oluştuğu 30 yaşından sonra kadınlarda, yılda yüzde 0,5’lik bir oranda kemik kaybı başlar. Bu kayıp özellikle menopozdan itibaren daha da hızlanır. Kaybedilen kemik dokusu miktarı, kadının ileride kırık ile karşılaşıp karşılaşmayacağını belirleyen en önemli etkenlerdendir.


Osteoporozun bilinen en önemli risk faktörü ise yaşlanmadır. Kadınlarda 35 yaşından ve menopozdan sonra kemik kaybı yaş ilerledikçe artar. Erkeklerde de 70 yaşından sonra osteoporoz ve kırık gelişme riski belirgin derecede artar” diye konuştu.


Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.