Gözden kaçırmayın

Afyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptıAfyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptı

Milattan Önce (MÖ) 1200 yıllarına kadar bilinen eski bir tarihi olan Dinar ilçesine bağlı Ilıca mahallesinde bulunan 7000 kişilik olan antik tiyatro gün yüzüne çıkartılarak tarih turizmine kazandırılmalı.


Umut Haber Merkezi muhabirlerinin yaptığı araştırmalar neticesinde, Ilıca üzerinden geçen ticaret yolunun sağında Üçlerce Tepe’nin kuzeyinde ve Cengiz Topel İlkokulunun karşısındaki çukurlukta bulunan Antik Tiyatronun Roma devri özelliklerini taşıdığı Alinda ve Alabanda tiyatrolarına benzediği belirtildi.


Zamanında Arkeologlar Ahmet Topbaş ve Ahmet İlaslı başkanlıklarında yürütülen aralıklı kazılarda tiyatronun anelemma duvarları ortaya çıkartılmış durumda. Sahne kısmının tamamen toprak yığınlarıyla yok olduğu antik tiyatro batıya doğru bakmakta. Payandaları yerinde olan tiyatronun diğer bölümleri ise açılmayı beklemekte. Dinar Avukatlarından Mehmet Özalp tarafından yazılan Marsyas’ın İlinden isimli kitabında tiyatronun İ.Ö 1 ile İ.S. 1 Yüz yıla dayandığı belirtiliyor.


Dinar’da Helenistlik döneme ait olan Antik Tiyatro kazı çalışmalarında elde edilen Arkaik döneme ait idol ve kasenin Afyonkarahisar müzesinde sergilendiği biliniyor.
 
Dinar’ın Eski Tarihi Gün Yüzüne Çıkarılmalı

Milattan Önce 1200 yıllarına kadar bilinen eski bir tarihi olan Dinar ilçesinin eski tarihinin gün yüzüne çıkarılmalı.


Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden olan, klasik dönem boyunca Antik Kent Efes’ten sonra en önemli şehir olan Kelainai ve sonradan kurulan Apameia şehirlerinin eski tarihinin gün yüzüne çıkarılmasıyla birlikte tarih turizminin de tavan yapacağı belirtiliyor.


Umut Gazetesi muhabirlerinin yaptığı araştırmaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle gerekli kazıların yapılması halinde eski adıyla Kelainai ve Apameia olan iki ayrı şehrin incelenmesi gerekiyor.


Bununla ilgili önceden Fransa’dan bir Üniversite bütün masrafları karşılamak üzere tarihi araştırma ve kazı işlemleri için gerekli başvuruları yapmış, fakat yetkili makamlarca izin verilmemişti.

Tüm detaylarıyla Dinar ilçesinin eski yerleşim alanlarının incelenmesi gerektiğine inanan bazı görüşler, Efes’ten sonra en büyük yerleşim yeri olan Apameia’da yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığının tahmin edildiği belirti.

Bu eski iki şehirde antik tiyatro ve stadyum olduğu iddia edilen bölgelerin araştırılarak tarihin gün yüzüne çıkması ve böylelikle tarih turizminin de patlayacağı görüşleri hakim olmaya başladı.   Umut Haber Merkezi