Gözden kaçırmayın

Başkan Koyuncu'dan Emirdağ’a Fen Lisesi MüjdesiBaşkan Koyuncu'dan Emirdağ’a Fen Lisesi Müjdesi

Sultandağı Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı MYO ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iştiraki ile kurulan Sultandağı Meyveciliği Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (SUMEYDER) tarafından bu yıl 3`sü düzenlenen Ulusal Meyvecilik, Arıcılık, Hayvancılık ve Tarım Günlerinin açılışı Valimiz Aziz Yıldırım’ın katılımıyla yapıldı.


 
Sultandağı Belediyesi Yeni Çok Amaçlı Salonunda gerçekleştirilen 3. Ulusal Meyvecilik Arıcılık ve Tarım Günleri’nin açılışına Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Sultandağı Kaymakamı M. Emin Güngör, İscehisar Kaymakamı Ali Altınkaynak, Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar, Çay ve Sultandağı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Kaygısız, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, İl Müdürleri ve ilçe protokolü katıldılar.


 
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda sırası ile Sultandağı MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kemal Karayormuk, Sultandağı Ziraat Odası Başkanı Hasan Dinç,  Sultandağı ve Çay Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Kaygısız, Tosyöv Başkan Başdanışmanı İhsan Beşer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar Meyar 2016 ile ilgili konuşmalarını yaptılar.


 
Daha sonra söz alan Vali Aziz Yıldırım konuşmasında; " Bu tür organizasyonlar bölgemiz için çok önemlidir. Fuarlar bir taraftan uzağı yakınlaştırdığı gibi bir taraftan da hangi sektörde hangi alanda açılmışsa o sektörde, o alanda faaliyet gösteren, o alanda ticaret yapan hatta ihracat yapan, üretim yapan firmaları bir araya getiriyor.



Biz burada sadece kirazı soframızda görüp yiyoruz ama bunun arkasında büyük bir mutfak var. Bu mutfağı oluşturanlar da sizlersiniz. Sizler kıymetli insanlarsınız ve iyi ki varsınız. Burada fidanından, toprağının sürülmesine kadar, ilacından, paketlenmesine kadar, toplanmasından, pazara çıkarılmasına kadar ve bizim soframıza gelene kadar pek çok el emeği ve pek çok üretim aşaması gerçekleşmektedir.



Bu aynı zamanda büyük bir emeğin bir araya gelmesi demektir. Hepiniz bu anlamda üretimin bir aşamasında, bir basamağında bulunarak katkı sağlamaktasınız. Bizler son ürünü elimize aldığımızda bunun farkına vararak yersek herhalde çok çok daha lezzetli olduğunu göreceğiz hep birlikte. Sultandağı’nda yıllardan beri kiraz üretiliyor, vişne üretiliyor, elma üretiliyor, kayısı üretiliyor, erik üretiliyor ama daha çok kirazıyla ve vişnesiyle tanıyoruz. Teknoloji gelişiyor tabii ki artık eskisi gibi küçük bir bahçede çok daha fazla ürün alabilmek bugünkü teknoloji ile mümkündür. Bahçemiz belki eski ama üzerine dikecek olduğumuz daha çok verimli olan bir meyve fidanı bize daha çok gelir getirebiliyor.


Bununla birlikte ben bir tüketici olarak şunu da görüyorum, yeni meyve fidanları eski meyve fidanlarına göre çok daha fazla meyve vermesine rağmen lezzette biraz değişiyor gibi geliyor bana. Ben tarımcı arkadaşlara ve bu fidanları temin eden arkadaşlara bunların yetiştirilmesinde ve üretilmesinde emeği geçen, uğraş veren arkadaşlara özellikle şunu söylemeyi arzu ediyorum ki bizim Sultandağı’nın kirazının tadını yeni fidanlarla değiştirmesinler.




Öyle fidanlar dikmeliyiz ki buraya bizim Sultandağı’nda bugüne kadar yediğimiz kirazın tadı hiçbir şekilde değişmemiş olsun. Aynı lezzet, aynı kalite, aynı dayanıklılık yine olmalı. Aksi takdirde biz de bu defa pazarda kaybetmeye başlarız. Üretimimiz çok iyi ama pazarlamamız aynı derecede kaliteli değil. Pazarlamayı da aynı şekilde çok daha iyi yapabilirsek buradaki üretici arkadaşlarımızın cebine çok daha fazla para girecek ve evlerine çok daha fazla lokma götürebilecekler. Bu konuda değerli arkadaşlarımızın çalışmaları var.



Belediye Başkanımızın, Yüksek Okul Müdürümüzün, Ticaret Odası Başkanlarımızın, Kaymakamlarımızın hatta kendini geliştirmeye arzu eden çiftçi kardeşlerimizin, meyvecilikle, bahçecilikle uğraşan arkadaşlarımızın hepsinin gayreti var bunu görüyorum. İnşallah çok daha fazla üretim elde edeceğiz. Pazarımızı ne kadar çok geliştirebilirsek ve bu geliştirdiğimiz pazarda rekabet edecek unsurlarımızı, gücümüzü ne kadar arttırabilirsek cebimize de o kadar fazla para girecektir, o kadar fazla artı değer üretebileceğiz.



Bu sayede de o kadar fazla Türkiye’mizin ihracatına katkıda bulunabileceğiz. Bu bizim çok önemli. Ürettiklerimizi Çin’e hemen hemen satmak üzereyiz ve ümit ediyorum ki önümüzdeki yıl Çin’e de ürettiklerimizi satabileceğiz. Bu fevkalade güzel bir şey. Çin’de 22 dolara satılıyor. Biz tabii ki buradan 22 dolara veremeyiz ama bugünün ihracat şartlarından 1 dolar daha fazla verebilsek, daha fazla paraya satabilirsek bu üreticimize dönecek demektir.



Belki iç piyasada pazarlarda, marketlerde, manavlarda satmış olduğumuz kirazlarımızın da biraz daha fiyatı artacak ama ne kadar kaliteli üretirsek o kadar daha yüksek fiyata satmamız mümkün. Ben Sultandağı küçük bir ilçe olmasına rağmen fuarın burada açılıyor olmasından, 30’un üzerinde firmanın katılıyor olmasından son derece memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Yüksekokul Müdürümüzün bana geldiklerinde böyle bir fuardan bahsettiklerinde hemen buraya gelmeyi arzu ettim. O günden yazdık ki kendi programlarımızı burada bu programa açılışa gelecek şekilde ayarlayalım.




Çünkü hakikaten önemli bir etkinlik, hakikaten Sultandağı’na bu kadar firmanın gelmeye değer bulması önemli bir hadisedir. Bizim bunu yaşatmamız, bizim bunu geliştirmemiz, bizim burayı bu fuarı aynı zamanda bir pazar alanı olarak da kullanabilmemiz gerekiyor. İnşallah bunu geliştireceğiz, inşallah bunu ileri ki yıllarda daha güzel bir hale getireceğiz. Bu fuarların artmasını, fuarların belki sürelerinin uzamalarını, fuarların farklı alanlarda da tekrar düzenlenebilmesini temin edebileceğiz diye düşünüyorum.




Gayretimiz bu yönde olacaktır. Ancak hepinizin bildiği gibi Mardin Derik’te bir Kaymakam arkadaşımızı dün şehit ettiler. Her zaman şehitlerimiz geliyor. Askerimizden, polisimizden. Hepsinin kıymeti bizim gönlümüzde aynıdır. Fakat Derik Kaymakamımın durumu diğer şehitlerimize göre biraz daha farklı.



Oradaki insanlara hizmet vermeye gayret eden, doğrudan Derik’te yaşayan insanların günlük hayatlarını kolaylaştırmak için devletin imkânlarını, kamunun kaynağını kullanmak suretiyle onlara hizmet üretmeye çalışan bir insanı şehit ettiler. Bu gerçekten çok acıdır. Bu şu mu demektir; Oradaki insanlar açısından düşündüğümüzde, biz hizmet falan istemiyoruz, ancak biz olaya öyle bakmıyoruz.



Oradaki insanlarımız da hizmete muhtaç, hizmete aç ve onlar da hizmeti istiyorlar ama bizim devletimizi, bizim insanımızı birbirine kışkırtmaya çalışan birileri var ki bu teröristlerle mücadele etmek ve ortadan kaldırmak, bunların kökünü kazımak devlet olarak da millet olarak da bizim üzerimize vazife, bizim boynumuza borçtur. Ben Derik’teki Kaymakam kardeşimiz Fatih Bey’e Allah’tan rahmet diliyorum. Onun şahsında bütün şehitlerimizin ruhları şad, mekânları cennet olsun diye Rabbime dua ediyorum.



Gazilerimize ve yaralananlara da Allah’tan acil şifalar diliyorum. Geride kalanlarına sabırlar ihsan etsin diye Rabbime dua ediyorum. Hepimizin başı sağ olsun. Bu fuar inşallah burada yapılan bütün üretime, üretim yapmaya çalışan ve gayret eden arkadaşlarımıza de örnek olsun, bereketli olsun, kazancınız bol olsun. Allah kolaylıklar versin. Emeği geçen bütün arkadaşlarımı hem tebrik ediyorum, kutluyorum hem de hepsine teşekkür ediyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun.” Dedi.


 
Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun 3.Ulusal Meyvecilik, Arıcılık, Hayvancılık ve Tarım Günleri ile ilgili gönderdiği mesaj salonda bulunan katılımcılardan büyük alkış aldı.


 
Daha sonra Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri fuarın açılışını gerçekleştirerek teker teker stantları dolaştılar. Etkinlik alanında stant açan kurum ve kuruluşların temsilcileri ve firma yetkilileriyle görüşen ve bol kazançlar temennisinde bulunan Vali Yıldırım stantlarda bulunan ürünleri yakından inceledi.



Vali Aziz Yıldırım ve beraberindekiler, Fuar alanının yanında oluşturulan ve tarım aletlerinin sergilendiği bölümde bulunan traktör ve diğer zirai aletleri ilgiyle incelediler.