Gözden kaçırmayın

Hemen indir takip etHemen indir takip et

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programı dinleyicileriyle buluştu. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.


Basın Odası’nda kamuoyuna cinsel istismar düzenlemesi olarak yansıyan konu değerlendirildi.


Geçtiğimiz akşam saatlerinde Meclis’te verilen bir yasa teklifi metninin gündeme adeta bir bomba gibi düştüğünü belirten Gazeteci İsmail Akar, “Yasa halk arasında cinsel istismar yasası olarak adlandırıldı. Yaklaşık 4 bin kişi bu konuyla ilgili cezaevinde bulunuyor.


Bazı iktidar partisi milletvekillerince, ‘Yaşları 18’den küçük olan kişilerin kendi rızaları ile kabul etmeleri halinde istismarcı kişiyle evlenilebilir ve bu durumda istismarcı kişi cezaevindeyse cezaevinde bulunan kişi kurtulur’ şeklinde özetlenebilecek bir yasa teklifi verildi.


CHP ve MHP’li milletvekillerinin gösterdikleri tepki sonucu bu yasanın görüşülmesi Salı gününe bırakıldı. Bu yasa teklifiyle ilgili sosyal medyadan çok sert tepkiler geldi. Tepkilerde bu yasa teklifinin tecavüzcü ve istismarcıya cesaret vereceği vurgulandı. 18 yaşından küçük çocuklarının rızasının kabul etmenin yanlış olacağı ve çocuk gelinlerin artacağı belirtildi. Tepkiler üzerine Başbakan Yıldırım ise milletvekillerine muhalefetle görüşüp ortak bir metinde buluşmaları talimatını verdi” şeklinde konuştu.

“Sosyal medyada bu yasa önerisine çok ciddi tepkiler geldi”

Yasa önerisiyle gelenek ve adetlerden kaynaklanan kızlarımızın erken yaşta evlendirilmelerinin önüne geçmek yerine oluşan mağduriyetlerin giderilmeye çalışıldığını belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Sosyal medyada bu yasa önerisine çok ciddi tepkiler geldi. Netice olarak Başbakan muhalefetle görüşün diyerek gelen tepkilere sessiz kalmadı. Bu konu gece vakti, ansızın bir anda Meclisin gündemine taşındı. CHP Afyon Milletvekili Burcu Köksal benzer durumdaki kişilerin sorunlarıyla ilgili 9 ay önce bir açıklama yapmış.


İktidara yakın bazı basın organları ise sanki Köksal bu yasa önerisini destekliyormuş gibi haberler yaptılar. Hâlbuki Köksal’ın açıklamaları çok farklı. Bu yapılan gazetecilik değildir. Siyasi iktidar ne yapıyorsa doğrudur, CHP ne yapıyorsa yanlıştır bakış açısıyla habercilik yapılmaz. Yasa teklifi hukuki ve sosyolojik bir vakadır. Uzmanlar tarafından incelenip bir sonuca varılmalıdır” diye değerlendirmede bulundu.

“Bu yasa 4 bin kişiyi etkileyecek”

İlimizin erken yaştaki evliliklerde ülkemiz illeri arasında ön sıralarda yer aldığını kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Bu sıralamalarda bazen Kütahya, Afyon’u geçiyor. Bazen ise tam tersi oluyor. En geç evlenen iller ise Tunceli ve Rize. Erken evliliğin sosyolojik tabanı ülkemizde var. Buna yok diyemeyiz.


Çocuk yaşta evlilikler doğru değil ama erken yaşta evlilik ülkemizin bir gerçeği. Bu yasa CHP’nin kıyameti kopardığı kadar olumsuz değil, birçok mağduriyeti de önleyecek. Bu yasa 4 bin kişiyi etkileyecek. Ben bu yasanın çıkması gerektiğini savunuyorum. Bu 4 bin kişinin kurtulmasını istiyorum.


Çünkü ortada parçalanmış aileler var. Bunu göz ardı etmemek lazım. Yasa hile, dolandırma, cebir, tehdit olmayacak diyor. Bu ayrım önemli. Yasada tecavüzcüye, istismarcıya af yok. Bu tarz kişiler zaten cezaevinden çıkamıyor” şeklinde konuştu.

Gazeteci Ahmet Tunca il dışında olmasından dolayı bu hafta programa katılamadı.