Gözden kaçırmayın

Terörle mücadelede yaralananların sorunları görüşüldüTerörle mücadelede yaralananların sorunları görüşüldü

Saadet Partisi, 2017’nin ilk Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısını Ankara’da gerçekleştirdi. Toplantının açılışında konuşan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerinde çarpıcı başlıklar kullandı.


Terör konusunda kapsamlı önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Karamollaoğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın Irak ziyaretini desteklediklerini de ifade ederek, Anayasa değişikliği ile ilgili de parti olarak düştükleri şerhleri açıkladı.
 
 
 
Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Toplantısı parti genel merkez binasında gerçekleştirildi. Başkanlık Divana ile GİK üyelerinin katıldığı toplantı Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun açılış konuşması ile başladı. Karamollaoğlu, başta terör konusu olmak üzere dış politika ve Anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerini açıkladı. 
 
 "KURTULMUŞ DOĞRU KONUŞTU"

Suriye politikasına ilişkin Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un önceki gün sarf ettiği sözleri de değerlendiren Karamollaoğlu, “Sayın Kurtulmuş ‘Suriye’de baştan beri hata yaptık’ dedi. Başlangıçta masaya oturulacağına, biz bunu başka şekilde hallederiz noktasına gelindi. Bundan prim yapacağız havasına girilince de durum ortada. Bu bize bir fayda sağlamadı ki.


Biz gittiğimiz zaman ise bizi ‘Esadcı’ ilan ettiler. Hükümetin bir hatayı görmesi büyük bir iş ama o hatadan sonra daha büyük hatalar yapması hiç kabul edilemez, hiç affedilemez” diye konuştu.
 
 
 
Suriye politikasına ilişkin Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un önceki gün sarf ettiği sözleri de değerlendiren Karamollaoğlu, “Sayın Kurtulmuş’un Suriye ile ilgili yaptığı konuşma ilk defa gerçekçi doğru bir açıklama oldu. ‘Suriye’de baştan beri hata yaptık’ dedi. Başlangıç da masaya oturulacağına, biz bunu başka şekilde hallederiz noktasına gelindi. Bundan da prim yapacağız havasına girilince de durum ortada. Bu bize bir fayda sağlamadı ki.


Biz gittiğimiz zaman ise bizi ‘Esadçı’ ilan ettiler. Hükümetin bir hatayı görmesi büyük bir iş ama o hatadan sonra daha büyük hatalar yapması hiç kabul edilemez, hiç affedilemez” diye konuştu. 
 YILDIRIM’IN IRAK ZİYARETİNE DESTEK
 
Hükümetin dış politikada yaptığı değişikliklere de değinen Karamollaoğlu, “Sayın Başbakan Irak’a gidiyor. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Çünkü biz komşularımızla bağlarımızı güçlendirmenin yollarını aramak zorundayız. Irak’a gitmek önemli adım. Rusya ile atılan adımlar, Suriye’de ateşkes ilan edilmesi önemli adımlar.

Bunu bozmak isteyenler var. Bundan rahatsız olanlar var. Onların oyununa gelmemek de önemli tespit olur. Atılan bazı adımları önemsiyoruz. Astana zirvesi ümit ediyoruz ki ertelenmez. Barışın sağlanması için son nokta olur” dedi.
 
 
Karamollaoğlu, Hükümet’in dış politikada yaptığı değişikliklere de değinerek, Başbakan Binali Yıldırım’ın Irak ziyaretini desteklediklerini ifade etti. Karamollaoğlu, “Sayın Başbakan Irak’a gidiyor. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Çünkü biz komşularımızla bağlarımızı güçlendirmenin yollarını aramak zorundayız. Biz, komşularımızın iç işlerine karışmaya kalkarsak onlar da bizim iç işlerimize dolaylı yollardan karışmaya gayret ederler. Veya onların desteklediği ülkeler bizim iç işçilerimize karışmaya çalışırlar. Irak’a gitmek bunun için önemli adım.


Rusya ile atılan adımlar, Suriye’de ateşkes ilan edilmesi önemli adımlar. Bunu bozmak isteyenler var. Bundan rahatsız olanlar var. Onların oyununa gelmemek de önemli tespit olur.  Atılan bazı adımları önemiyoruz. Astana zirvesi ümit ediyoruz ki ertelenmez. Barışın sağlanması için son noktadır” dedi.
 
"ÜLKEDEKİ TEDHİŞ HAVASI BENİ ENDİŞELENDİRİYOR"

Konuşmasının başında son dönemde yaşanan terör olaylarına değinen Karamollaoğlu, “Bu terör hadiseleri hepimizin içini yakıyor. Hükümet ise bir çaresizlik içinde üzerlerine düşenleri yapacaklarını ifade ediyorlar. Ancak istenilen netice olmuyor. Dost bildiğimiz ülkelerin bu tedhiş hareketlerinin arkasında olduğunu alenen beyan ediyorlar. Fakat ben bir türlü şu çetele tutmayı içime sindiremiyorum. Bizden şu kadar şehit oldu, biz ise şu kadar kişiyi öldürdük. Bu adeta tahrik gibi bir netice doğuruyor.


Hükümet tedbir almak ile mükellef. Karşı tarafa verilen zayiat bizi rahatlatmaz. Bu çetele tutularak önlenemez ki. Bu sefer de ülkede bir tedhiş havası doğuyor.  Bu ise beni endişelendiriyor” dedi.
 
"BAŞKA TEDBİRLERE İHTİYAÇ VAR"

“Terör ile mücadele ise topyekün yapılmalı. Sadece silah ile yapılan mücadele dünyanın hiçbir yerinde terörizmi önleyememiştir” diyen Karamollaoğlu kapsamlı bir mücadeleden söz etti. Karamollaoğlu, “Bizden daha büyük silah gücüne sahip olan ülkeler, benzer durumlarda savaşın içine bizzat girmelerine rağmen başarılı olamamışlardır. Terörle mücadele çok daha kapsamlı yapılmak zorunda... Terörün yoğun olduğu bölgelerde başka tedbirlerin alınmasına ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. 
 
BU SEFER HARİTAYI GÖSTERDİ

Partisinin iki hafta önce düzenlenen İl Başkanları Toplantısı’nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ülkeyi doğu ve batı olarak bölen şap hastalığına ilişkin haritasını eleştiren Karamollaoğlu dün ise haritayı gösterdi. Karamollaoğlu, “Türkiye’de ciddi bir iç göç var. Samsun’dan İskenderun’a bir çizgi çizin doğusunda kalan bütün iller iç göç veriyor. Geçen gün Sivas’a yaptığımız bir ziyarette gördüğümüz harita beni şok etti.


Birde baktık ki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ait bir harita. Harita ülkeyi doğuya ve batıya bölmüş. Doğudan batıya hayvanlara geçiş yasak. Niyeymiş, doğuda şap hastalığı varmış. Doğu’da geçimini besicilikle sağlayamayanlar ne yapsın, onlar da göçüyor. İç göç şuan da terör kadar büyük bir tehdittir” şeklinde konuştu.
 
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA SAADET PARTİSİ`NİN ŞERHLERİ

Karamollaoğlu baştan beri ‘başkanlık sistemine’ karşı olmadıklarının altını çizerek, “Ancak, Başkanlık sisteminin yanlış bir yöne evirilmemesi için mutlaka belli prensiplerin dikkate alınması gerekir. Temel de söylediğimiz şu. Kuvvetler ayrımı kesin olarak sağlanmalı. Buna riayet edilmeli. Böylece Başkanlık sisteminde yürütme de istikrar getirir, denetlemeyi sağlar, adalette de hakikaten güven doğar” diyerek olması gerekenleri sıraladı.


Söz konusu gündemde olan maddelere ilişkin şerhleri olduğuna dikkatleri çeken Karamollaoğlu, “Gelen teklif de Cumhurbaşkanı’na kanun kuvvetinde kararname yetkisi veriliyor. Bu çok rahatlıkla suistimal edilebilir. Bu gün olmazsa yarın. İkinci olarak Cumhurbaşkanı’na Meclisi fesh etme yetkisi veriliyor. Hafifletmek için ise ‘kendisi de seçime gidecek’ deniyor. Zaten partili bir Cumhurbaşkanı bunu şartlar kendisi için elverişli ise yapar, yoksa yapmaz.


Bir başka nokta ise Cumhurbaşkanı’nın partili olması kısmı... Bu konuda herkesin endişesi var. Niye de ille de partinin başında olacak. Meclis ayrı, Cumhurbaşkanı ayrı. Yetki alanları da farklı… Cumhurbaşkanı’nın partili olmasını da doğru bulmuyoruz” dedi.
 
"SEÇİM BARAJININ HERHANGİ BİR GEREKÇESİ KALMADI"

Meclisin güçlü olması gerektiğini de altını çizen Karamollaoğlu, “Meclis bağımsız olmalı. Meclis toplumdaki bütün siyasi görüşleri bünyesinde barındırabilmeli. İstikrar var mı yok mu. O hükümet ile ilgili bir konuydu. Başkanlık sisteminde bu yok. Ne demek istiyoruz. Baraj kalkmalı. Yüzde 10 barajı değil, bütün barajlar kalkmalı. Baraj sadece yürütmenin istikrarı için vardı.


Eğer kaldırılmazsa ne olur. Bu günkü şartlardan daha gerilimli bir ortam doğar. Fikrini ifade edemeyenler, o zaman hiç beklemediğimiz yollara başvururlar. Meclis her görüş de milleti bünyesinde barındırmalı” ifadelerini kullandı.