Gözden kaçırmayın

Diyaliz ünitesinin dokuzuncusu Sinanpaşada kurulduDiyaliz ünitesinin dokuzuncusu Sinanpaşada kuruldu

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nden Diyetisyen Negah Ruşen Özcan konuk olarak katıldı.


Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Özcan kış aylarında beslenme konusunda bilgiler verdi.
 
 
Kış mevsiminin şiddetli soğuğunu hissettiğimiz şu günlerde beslenmemize daha fazla önem vermemiz gerektiğini belirten Diyetisyen Özcan, “Beslenmemizin temeli elbette her zaman olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme esasına uygun olmalıdır. Kış aylarında neden beslenmemize biraz daha fazla önem vermemiz gerektiğine değinecek olursa, kış döneminde kapalı mekânlarda geçen sürede bir artış söz konusudur. Buna bağlı olarak fiziksel aktivitemiz azalmakta, daha uzun süre oturarak ve televizyon karşısında zaman geçirmekteyiz.


Aynı zamanda kış aylarında vücut ısısının dengelenmesi için metabolizmamız yavaşlamakta ve yağ depolanmasında da bir artış ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak da kilo kontrolünü sağlamak zorlaşmaktadır. İnsanlar yaz aylarında olduğu kadar kilo kontrolüne önem vermemekte yağlı, unlu ve nişastalı gıdaları daha fazla tüketmektedir. Kışın karşımıza çıkan bir diğer sorun ise soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlardır.


İstenmeyen bu sağlık sorunu özellikle okullar, toplu taşıma araçları, işyerleri gibi kalabalık alanlarda hızla yayılmaktadır. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi güçlendiren gıdaların tüketimi artırılmalıdır” diye konuştu.
 
“Öğün aralarında mutlaka meyve tüketmeliyiz”
“Her zaman olduğu gibi öğün aksatmadan düzenli olarak yemek yemeliyiz” diyen Özcan, “Ana öğünü zamanında ve yeterince yemeliyiz. Özellikle çok kuvvetli bir kahvaltı yapmalıyız. Evden çıkmadan bağışıklık sistemimizi güçlendirici gıdaları alarak enfeksiyonlara karşı önlem almalıyız. Öğünlerde temel besin gruplarının hepsinden belli oranlarda tüketmeliyiz.


Öğün aralarında ise mutlaka meyve tüketmeliyiz. Mevsim sebze ve meyvelerine önem vermeliyiz. Doğa bize her mevsimin koşullarına uygun zengin seçenekler sunmaktadır. Özellikle doğal organik besinleri seçmeliyiz. Sebzeler vitamin yönünden çok zengin oldukları için daha fazla tüketilmelidir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
 
 
Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programında kış aylarında beslenme tüm yönleriyle konuşuldu.