Gözden kaçırmayın

25 gündem maddesi ile 6 Ocakta toplanacaklar25 gündem maddesi ile 6 Ocakta toplanacaklar

Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım’ın yakın takip ettiği gençlere yönelik GENÇDES projesi hakkında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü gençleri, sivil toplum kuruluşlarını ve yetişkinleri bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor.


İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır “Kültür ve Turizm Bakanlığı kültür ve sanat yönünden özellikle 14-29 yaş grubu gençlerin desteklenmesi amacıyla GENÇDES projesini hayata geçirmiştir.


Milli kültürün gelecek nesillere aktarılmasını, gençlerimizin yeteneklerinin ortaya çıkarılmasını, kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımını sağlamayı amaçlayan bu çok önemli fırsattan Afyonkarahisarlı gençlerimizi yararlanmaya davet ediyoruz.” Diyerek Afyonkarahisarlı gençlerimizi “GENÇDES PROJESİN”den faydalanmaya davet etti.

GENÇDES; gençlerin kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımını artırmayı amaçlayan, sanatın çeşitli dallarında üretecekleri eser ve projeler ile gençlere ve çocuklara yönelik üretilecek eser ve projelerin hayata geçirebilmesini sağlayacak destekleme programıdır.
GENÇDES kapsamında;
 
Ülkemiz Kültür ve Turizm Bakanlığı da gençlerimizin kültürel değerlerine sahip çıkması, sanatsal anlamda gelişmesi için çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar sonucunda GENÇDES programı geliştirdi. GENÇDES projesi ile yeni nesilin kültürel ve sanatsal anlamda  gelişip, birçok eser ve etkinlik üretmeleri amaçlanmıştır.
Eser Üretim Desteği başlığı altında tüzel kişilere Projenin toplam bütçesinin ‰75 i karşılanmaktadır.

Tarihimizin önemli şahsiyetleri ve olayları ile masal kahramanlarının tanıtımına yönelik;


Belgesel Film,
Uzun Metraj Animasyon

 
Çocukların sorumlu birey olarak yetişmelerine katkı sağlayacak içeriğe sahip;

Bilgisayar Oyunu,
Uzun Metraj Animasyon

Etkinlik ve Proje Desteği başlığı altında, 14-29 yaş arasındaki gençler ile gençlere ve çocuklara yönelik etkinlik ve projeler için gerçek ve tüzel kişilere,  ‰ 100 ‘ü

Geleneksel sanatlar (Geleneksel El Sanatları, Türk Süsleme Sanatları, Geleneksel Çalgı Yapımcılığı, Geleneksel Tiyatro Sanatı vb.)
Sahne sanatları ( Tiyatro , Opera, Bale, Modern Dans vb., Halk Dansları vb.)
Plastik sanatlar ( Resim, Heykel, Seramik, Fotoğraf, Video Art, Grafik Tasarım vb.)
Edebiyat (Roman, Hikâye, Şiir, vb.)
Müzik, (Türk Tasavvuf Müziği, Türk Halk Müziği, Klasik Türk Müziği, Klasik Batı Müziği vb. )
Sinema

 
Sanatsal Faaliyet Desteği başlığı altında, 14-29 yaş arasındaki gençlere, bütçenin ‰ 100’ü

Animasyon Film(Kısa metrajlı),
Belgesel Film,
Kısa Film,
Dergi,
Edebi Eser Yazım,
Tiyatro Metni Yazım,
Müzik Yapım

türlerinde destek verilecektir. 
 
GENÇDES proje için destek almak isteyenler, başvurularını Bakanlığımızın http://gencdesbasvuru.kultur.gov.tr/Account/Login linkinden  06 Mart 2017 tarihine kadar yapabilirler.


Bu yıl ki proje kategorilerine müzikte dahil edilerek Türk sanat müziği, türkülerimiz, geleneksel müzik ve ritmlerimiz ile ilgili çalışmalar yapılacaktır. Tarihteki önemli şahsiyetler ve eserleri,  bilinen bilinmeyen kahramanlarımız ve öyküleri, birer film, belgesel tadında hazırlanacak olması biz yetişkinlere de heyecan katmaktadır. Bu etkinlik ve projelerle geçmişle gelecek arasındaki bağ daha çok güçlendirilecek, tarihimiz yeni kuşağa daha kolay aktarılacaktır.


Gençlerimiz ise projelerini hayal etmekle kalmayacak gerçeğe dönüştüreceklerdir. Sizler de hayal gücünüze inanıyor, bende yeteneğime güveniyorum diyorsanız, bu proje değerlendirilmeye değer.
                                                                                             
GENÇDES PROJESİ BAŞVURU KRİTERLERİ
 

1.     Eser Üretim Desteği

 
-Türk Tarihinin Önemli Şahsiyetleri ve Olayları ile Masal Kahramanlarının
Tanıtımına Yönelik
 
*Belgesel Film Yapım Desteği
 
Kullanılacak  mekânları,  çekim  tekniklerini,  röportajları,  filmin izleyici üzerinde uyandıracağı öngörülen etkiyi ve tarihi şahsiyetin, olayın ya da masal  kahramanının proje aracılığı ile nasıl tanıtılacağını içerecek şekilde anlatılacak.

 
*Uzun Metrajlı Animasyon Film Yapım Desteği
 
Kullanılacak  animasyon  tekniklerini,  reel  animasyon  ise  çekim tekniklerini ve mekânlarını, filmin izleyici üzerinde uyandıracağı öngörülen etkiyi , tarihi şahsiyetin,  olayın  veya  masal  kahramanının  proje  aracılığı  ile  nasıl tanıtılacağını içerecek şekilde anlatılacak.


Çocuklarımızın sorumlu birey olarak yetişmelerine katkı sağlayacak içeriğe sahip olmalıdır.
 
*Bilgisayar Oyunu Desteği
 
Oyunun hikayesi ve kullanılacak teknikleri,  mekaniği, hedef kitlesini, oyunun çocukların ve  gençlerin  sorumlu  birey  olarak  yetişmelerine  ne  şekilde  katkı  sağlayacağını  ve gelecek planını içerecek, kısaca oyun ayrıntılı bir şekilde anlatılacaktır.
 
* Uzun Metrajlı Animasyon Film Yapım Desteği
 
Senaryosunun ve kullanılacak animasyon tekniklerini,  reel  animasyon  ise  çekim tekniklerini ve mekânlarını, filmin izleyici üzerinde uyandıracağı öngörülen etkiyi, tarihi şahsiyetin,  olayın  veya  masal kahramanının  proje  aracılığı  ile  nasıl  tanıtılacağını içerecek şekilde en az 2 sayfa yönetmen  görüşünün olduğu yapımlar olmalıdır.
 

2.     Etkinlik ve Proje Desteği

Geleneksel sanatlar, sahne sanatları, plastik sanatlar, edebiyat, müzik ve sinema alanlarındaki etkinlik ve projeler için 14-29 yaş arasındaki gençler; gençlere ve çocuklara yönelik etkinlik ve projeler için gerçek ve tüzel kişiler başvuruda bulunabilecektir.
* Yukarıda yer alan sanat dallarına ilişkin konser, temsil, sahne performansı, festival, sergi, seminer, sempozyum, eğitim, workshop gibi etkinlik ve projeler için başvuru yapılabilir. 
 

3.     Sanatsal Faaliyet Desteği

 
*Animasyon Film (Kısa Metrajlı) Yapım Desteği
Senaryosunun ve Kullanılacak  animasyon  tekniklerini,  filmin  izleyici  üzerinde
uyandıracağı öngörülen etkiyi içerecek şekilde yönetmen  görüşünün olduğu yapımlar.
 
* Kısa Film Yapım Desteği
 
Senaryosunun ve kullanılacak çekim tekniklerini, filmin izleyici üzerinde uyandıracağı öngörülen etkiyi içerecek şekilde yönetmen görüşünün olduğu yapımlar
 
*Edebi Eser Yazım
Eserin özetini olduğu, şiir projeleri için 3 adet örnek şiir olacaktır.
 
 
*Dergi Desteği
Dergi hakkında tanıtıcı bilgi içeren yazı