Gözden kaçırmayın
Jandarmadan Sahte Zeytinyağı operasyonuGün FM’de yayınlanan Basın Odası programında İstiklal Marşı’nın kabulünün 96.yıldönümü dolayısıyla bu konu işlendi.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.
İstiklal Marşımızın 12 Mart 1921 tarihinde kabul edildiğini belirten Gazeteci İsmail Akar, “İstiklal Marşı her dinlediğimizde ve söylediğimizde tüylerimizi diken diken eder ve bizleri heyecanlandırır.
İstiklal Harbi’nin en heyecanlı günlerinde toplumu biraraya getirici ve ortak duygularını canlandırıcı bir milli marş gereksinimini gidermek amacıyla Maarif Vekaleti, 1921’de bir güfte yarışması düzenledi. Bu yarışmaya 724 şiir katıldı. Bu şiirler arasından 6 tanesi birincilik için seçildi.
Fakat bu 6 şiirde uygun görülmedi. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için yarışmaya katılmak istemeyen Mehmet Akif’in Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine Kahraman ordumuza adadığı şiiri TBMM’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda milli marş olarak kabul edildi.
Şiiri önce başka bir besteci besteledi. Ardından Osman Zeki Üngör’ün bestesi kabul edildi. Hem Mehmet Akif’i hem de Osman Zeki’yi saygı ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun” diye konuştu.
“Mehmet Akif Afyon’da bir gece kalmıştır”
İstiklal Marşı’nın hepimiz için çok önemli olduğunu belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “İstiklal Marşı’nın kabulü tarihimiz açısından çok önemlidir. 1919’da Ulu Önder Atatürk ve arkadaşlarının Samsun’a çıkmalarıyla kurtuluş mücadelemiz başlamış ve arkasından Cumhuriyetin ilanına kadar süren süreç yaşanmıştır.
Mehmet Akif o tarihte çok önemli bir şairdir. Mehmet Akif, yurdun işgalden kurtarılmasına inanan kişilerden biriydi. Zor şartlarda Ankara’ya ulaşarak ilk dönem Meclis’te Burdur Vekili olarak görev yapmıştır. Mehmet Akif Burdur Milletvekili olduktan sonra Ankara’dan Burdur’a gitmek için yola çıkıyor. O tarihte Burdur’a ulaşmak zordur. Yollar oldukça sıkıntılı.
İşgal kuvvetlerinden izin alarak bir yerden bir yere gidiliyor. O yolculuğu esnasında Afyon’a gelmiş ve bir gece bugünkü Afyon Lisesi’nin yanındaki İttihat Terakki binasında kalmıştır. Burada bir konferans vermiştir. Sonra Sandıklı’ya geçmiş bir gece kalarak konferans vermiş ve ardından Dinar’a geçerek iki gece kalmıştır. Mekanı cennet olsun” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Allah milletimize bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın”
Ülkemizde İstiklal Marşı ve bayrağımızın milletimizin ortak paydası olduğunu kaydeden Gazeteci Ertuğrul Sevim, “İstiklal Marşımız okunduğunda hepimiz saygı içerisinde, ayağa kalkarak eşlik ederiz. Stadyumlarda söylendiğinde büyük bir coşku içerisinde tüm tribünler katılır.
Neredeyse tüm toplantılarımıza İstiklal Marşımızı söyleyerek başlarız. Çünkü bu millet İstiklal Marşı’nda kendisini bulmuştur. Bayrağımız ve marşımız bizi biraraya getiren değerlerimizdir. İstiklal Marşımız çok önemli bir nedenle, kurtuluşumuzun destanı olarak yazılmıştır. 10 kıtasıyla bu destanı anlatır. Ne zaman dinlesek ve söylesek heyecanlanırız.
Allah milletimize bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Yalnız son yıllarda bir marş yazılmıyor. Bugünlerde de başımıza gelen olayları anlatacak yeni marşlar bestelenmeli. Mesela 15 Temmuz için de bir marş yazılmalı. Nasıl ki Onuncu Yıl Marşımız, İzmir Marşımız varsa 15 temmuz için de bir marş yazılmalı. Bunların her biri ayrı bir değerdir. Yenisinin yazılması öncekileri değersiz kılmaz” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum Yap