Gözden kaçırmayın
Vali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine ÖdülGün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Psikiyatri Uzmanı Halil İbrahim Güzel konuk olarak katıldı.
Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayında konuşan Güzel merkezdeki çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.
Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nin 2011 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından ağır ruhsal hastalığı olan bireylerin toplum temelli yaklaşım sergileyerek tedavi edildiği merkezler olduğunu söyleyen Psikiyatri Uzmanı Halil İbrahim Güzel, “Merkezimiz hafta içi 08.30-16.30 saatleri arasında hasta ve gerektiğinde ailesi ile birlikte vakit geçirdikleri bir yerdir. Ağır ruhsal hastalığı olan hastalara eskiden depo hastanelerinde 3-12 ay sürekli olarak yatarak tedavi hizmeti verilirdi.
Taburcu sonrası birçok hasta ilaçlarını kullanmaz ve tekrar hastaneye yatışları olurdu. 1970’li yıllarda İtalya’da Dr. Franco Basaglia tarafından bu hastaların toplum içinde aile ile birlikte tedavi edilmesi düşüncesiyle depo hastaneleri kapatılarak toplum temelli merkezler kurulmaya başlanmıştır.İlk merkez 1977 yılında kurulmuştur. 1980’ler Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalarda bu merkezlerin açılması sonrası hastaların hastaneye yatışları azalmış, tedavi oranları yükselmiş ve hastaların kendilerine olan özgüvenleri ve bakımlarının arttığı gözlemlenmiştir.
Türkiye’ye biraz geç olsa da 2011 yılında benzer merkezler açılmaya başlandı. Afyon’da ise 2016 yılı Ocak ayında açıldı ve şu an eski Göğüs Hastanesi’nde hizmete devam etmekteyiz” şeklinde konuştu.
“Tek başına gelmeyen hastalarımız için servis imkanımız mevcuttur”
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde verilen hizmetlerle ilgili değerlendirmede bulunan Güzel, “Merkezimizde hastalık ve tedavi ile ilgili eğitimler, hastalık belirtileriyle baş etme yöntemleri ve kriz yönetimi ile ilgili çalışmalar yapmaktayız. Ayrıca sosyal beceri eğitimi, el sanatı, ahşap boyama, ebru, koro çalışmaları gibi iş, uğraş terapileri yapılıyor. Haftada bir gün, ‘Tatlı Çarşamba’ adı altında hastalarımızla birlikte kutlamalar yapıyoruz.
Merkezimize başvuran hastalar ve yakınları için öğle yemeği verilmektedir. Bunun yanında merkezimize tek başına gelmeyen hastalarımız için servis imkanımız mevcuttur. Bize gelen hastaları hastalığının akut durumunun tedavisini hastanelerin psikiyatri servisinde yapıldıktan sonra yani kendisine veya başkalarına zarar vermeyeceği, halüsinasyon ve düşünce bozukluklarının çok azaldığı bir düzeyde iken merkezimize kabul ediyoruz.
Tedavi sürecinde zorluklar yaşayan bipolar bozukluk, şizofreni, atipik psikoz hastaları merkezimizden hizmet alabilmektedirler. Hastalar merkezimize direkt kendileri veya aileleri ile birlikte, Psikiyatrist doktor arkadaşlarımızın yönlendirmeleri ile başvurabilirler. Merkezimize daha önceden almış oldukları Sağlık Kurulu Heyet Raporu ile birlikte gelmelerini istiyoruz.
Merkezimizde görevli hemşire, sağlık memuru arkadaşlar ve yakınları ile görüşerek kayıtları alınıyor ve sonrasında merkezimiz tanıtılıyor. Daha sonrasında Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikolog, hemşire ve hekimden oluşan ekibimiz her hasta özelinde bakım planı hazırlayarak hastaya nasıl yardımcı olacağımızı belirliyoruz” diye konuştu.
Kamu hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programında Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’ndeki çalışmalar tüm yönleriyle değerlendirildi.
Yorumlar
Yorum Yap