Gözden kaçırmayın

Çiğirdik başkanın uyguladığı karar tamamen siyasidirÇiğirdik başkanın uyguladığı karar tamamen siyasidir

Gün FM’de yayınlanan Gündem programına Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi
Profesör Doktor Alpagan Mustafa Yıldırım konuk olarak katıldı.


Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Yıldırım Anayasa değişikliği konusunda açıklamalarda bulundu.

“Ülkemiz refahının daha çok artması sistem değişikliğine bağlıdır”

“Sistem yani Anayasa bu halkı boğmaktadır” diyen Yıldırım, “Bu Anayasayı yapan Kenan Evren: ‘Anayasa bize bol geldi; içinde oynamaya başladık’ gerekçesi ile millete dapdar bir gömlek dikmiştir. Bu gömleğin içinde insanlar bırakın başarılı olmayı nefes bile alamamaktadır.

Yurt dışında başarılı olan işçimiz ve işadamımız niye ülkemizde başarılı olamıyor düşünün? İşte bu dar gömlek yani her şeyi sınırlandıran zapturapt altına alan Anayasa yüzündendir. Ülkemiz refahının daha çok artması sistem değişikliğine bağlıdır. Sistem değişmeyiversin ne olacak diyenlere sözüm şudur.

Kredi kuruluşları notumuzu siyasi belirsizlik var diye düşürüyor. Bu anayasa değişikliği çıkarsa ilelebet siyasi belirsizlikler olmayacaktır. Kredi değerlendirme kuruluşları siyasi belirsizlik var diyemeyeceklerdir. 7 Haziran 2016 sonrasını ne çabuk unuttuk bir hükümet kurulamadı. Partiler anlaşamadı. İstikrarsızlık işte böyle bir şeydir” şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanı partisiz olsun ya da parti başkanı olmasın eleştirisi yersizdir”

“Yeni sistemde hükümet sandıkta anında kurulacak aylarca süren pazarlıklar yaşanmayacaktır” görüşünü dillendiren Yıldırım, “Siyasi belirsizliğe yol açan hükümet düşürme senaryoları ve kumpasları tarih olacaktır. Çünkü hükümetler ancak sandıkta ve halkın oyu ile düşecektir.

Bunun dışında gizli pazarlıklarla düşürülemeyecektir. Onun içinde ekonomik ve kargaşa oluşturularak hükümete baskı dönemi son bulacaktır. Sıkıyönetim tarih olacağından kimse darbe yapıp sıkıyönetim ilan edelim hayali görmeyecektir. Bu yeni sistem tüm bu özellikleri dolayısı ile darbeleri tarihe gömecektir. Cumhurbaşkanı partisiz olsun ya da parti başkanı olmasın eleştirisi yersizdir.


Demokrasi olacaksa liderler partili olacaktır. Demokratik ülkelerde Halkoyu ile gelen Cumhurbaşkanı ve Başkanların tamamı partilidir. Partilere düşmanlık aslında demokrasiye düşmanlıktır. Onun için darbecilerin ilk işi partileri kapatmaktır. Yeni sistemde denge denetim sistemi yok deniyor.

Oysa denge ve denetim fazlasıyla var ve Meclis lehinedir. Meclis salt çoğunlukla istediği gibi Cumhurbaşkanını sınırlandırabilir. Oysa bu başkanlık sistemlerinde üçte iki çoğunlukla sınırlandırabilmektedir. Yani bizde güç ve denge meclis lehinedir. Cumhurbaşkanı hiçbir kanuni kuralı değiştiremeyecek ve kural koyamayacaktır. Cumhurbaşkanı meclisi seçime götürmesi eleştiriliyor.

Oysa bu durumda kendi görevi de sonlanacağından bu yetki ancak sistem tıkanırsa devreye girebilecektir. Fransa da partili Cumhurbaşkanı Meclisi kendi kalarak seçime götürebiliyor ve yargıyı atıyor bu normal oluyor bize gelince anormal oluyor ve bunu da anlamak mümkün olmuyor.


Bir eleştiri de tek akılla değil ortak akılla yönetilelim şeklindedir. Buna cevapta aslında akıl sayısı 550 den 600’e çıkıyor.  Yani kanunları kuralları belirleyecek olan vekillerin sayısı artıyor. 600 akıl oturup kanun yapıp kural koyacak Cumhurbaşkanı sadece bu konulan kuralları uygulayacaktır” diye değerlendirmede bulundu.