Gözden kaçırmayın

Dikkat 31/12/2024 tarihinde yürürlüğe girecekDikkat 31/12/2024 tarihinde yürürlüğe girecek

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi tarafından Dünya Veteriner Hekimler Günü kutlandı.


AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampüsünde kortej yürüyüşü ile başlayan kutlama Veteriner Fakültesi konferans salonunda devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Veteriner Fakültesi öğrencisi merhume Pınar Dağ için Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Programa, AKÜ  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Eryavuz, Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç.Dr. Fatih Mehmet Birdane, Afyonkarahisar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap ve AKÜ öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.


Programın açış konuşmasını yapan AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Eryavuz, ilk kez Nisan 2001’de tüm dünyada ve Türkiye’de Dünya Veteriner Hekimler Gününün kutlanmaya başlandığını söyledi. Eryavuz, “Tarihin en eski mesleklerinden olan Veteriner Hekimlik Mesleği bilimsel anlamda ilköğretim hayatına 1761 yılında Fransa’nın Lyon kentinde kurulan veteriner okulunda başlamıştır. 1700’lü yılların başında tüm Avrupa’da veba salgını sonucunda çok sayıda hayvan telef olduğu için o tarihte böyle bir öğretime başlanma gereksinimi doğmuş ve ilk olarak da Fransa’da 1761 yılında başlayarak tüm dünyaya yayılmıştır” diye konuştu.


Türkiye’de 23 Ekim 1842 tarihinde İstanbul’da kurulan Veteriner Okulu ile birlikte bilimsel anlamda ilk veteriner hekimliği öğretiminin başladığını söyleyen Eryavuz, “Şuan da öğretime devam eden 23 fakülteden biri olan veteriner fakültemiz 1995 yılında kurulmuş. 1997 yılında ilk öğrencilerini kabul etmiş. 2002 yılında ise ilk mezunlarını vermiştir. 20 yıldır eğitim-öğretimin yapıldığı fakültemizden yaklaşık 767 öğrenci mezun olmuştur. Ülkelerin ve toplumların ekonomik ve sosyal seviyelerin yükseltilmesinde bilimsel değeri yüksek meslekler önemli katkı sağlamaktadır.


Bu mesleklerden birini oluşturan hem hayvan hem insan sağlığı bakımından son derece önemli meslek olan veteriner hekimlik mesleğinin öğretildiği veteriner fakülteleri de bu görevi başarı ile yerine getirmektedir” dedi.

Amatör ruh ve profesyonel değer

AKÜ  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise bazı mesleklerin amatör ruhla ve profesyonel değerlerle yapıldığı zaman gerçek anlam kazandığını ifade etti. Karakaş, “Veteriner Hekimlik mesleğinin de böyle meslek olduğunu düşünüyorum. Amatör ruh ve profesyonel değerlerle birlikte yapılabilecek mesleklerden birisi olarak görüyorum. Çünkü meslekler dünyasında meslekler sınıflandırılıyor.  Bu sınıflar kapsamında bazı meslekler marjinal değerler içeren meslekler olarak tanımlanıyor.


Sağlıkla ilgili mesleklerinde bu şekilde ele alındığını biliyoruz. Bunun en temel nedeni mesleğin sonuçlarının canlı ile ilgili olması sonuçları üzerinden olumlu ya da olumsuz değerlerin ortaya çıkabilmesidir” diye konuştu. Tarihin en eski mesleklerin sadece profesyonel değerler içerisinde yapılabilen meslekler olduğunu söyleyen Karakaş, “Bazıları profesyonel değerler taşımadan standart bilgilerle yapılan mesleklerdir.


Bazı meslekler gerçekten derin bir bilgi ile ince ve ayrıntılı bilgiler gerektiren hem de amatör ruhu gerektiren mesleklerdir. Çok dikkatli olunması gereken meslekler hem bilgiyi kullanırken hem o mesleğin muhatabı açısından bilgilerinizi kullanırken dikkat etmeniz gereken mesleklerdir. Veteriner hekimliğinde böyle bir kategori içerisinde olduğunu düşünüyorum” dedi.


Türkiye’de veteriner hekimlik mesleğinin Baytar Mektebi Alisi kurulması ile birlikte oluşturulduğunu söyleyen Karakaş, şunları söyledi:


“Ziya Gökalp ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’da Baytar Mektebi Alisi’nden mezun. Bir mesleğe sahip olmak o mesleğin gerektirdiklerini yapmak anlamına gelmiyor hayatın diğer alanlarınla da ilgilene bilineceğini hayatın diğer alanlarında da başarılı oluna bileneceğini bu örnekler bize gösteriyor. Ziya Gökalp Türkiye’de sosyolojinin kurucusu Türk düşünce dünyasının önemli isimlerinden birisi olarak karşımıza çıkan bir veteriner hekim. Aynı şekilde Mehmet Akif Ersoy, Milli Şairimiz yazmış olduğu şiirlerde ve işlediği toplumsal temalarla Türkiye’nin hem geçirmiş hem yaşamış olduğu milli mücadele sürecini hem de toplumsal dünyasını şiirlerinde işleyebilmiş bir veteriner hekim.


Yani mesleğinin dışındaki alanlarda da başarılı olmuş kendini göstermiş kendini ispatlamış isimler bunlar. Başka mesleklerde de bu tür özelliklere sahip insanlar görüyoruz. Zaten bir kişi mesleğinde başarılıysa, yıldızlaşmışsa o mesleğinin dışındaki alanlarda da kendini göstermiş kişidir. Diğer ilgi alanlarıyla mesleğini beslediği zaman o yıldızlaşmıştır ve diğerlerine göre bir adım daha öne çıkmıştır. Dolayısıyla biz hayata hazırlanırken veteriner hekim olmak için hazırlanıyoruz ama hayatın diğer gerekliliklerine karşı da donanım sahibi olmamız gerekiyor.


Bu açıdan sizlerin hem bir veteriner hekim olarak hem de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hayata çok yönlü hazırlanmanızın sizin geleceğiniz açısından önemli olduğunu ifade ediyorum.”

Afyonkarahisar hayvancılıkta stratejik il

Afyonkarahisar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap ise Afyonkarahisar’ın hayvancılık ve hayvansal gıda üreten işletmelerin varlığı yönünden Türkiye’de en önemli stratejik öneme sahip illerden biri olduğunu ifade etti. Türkiye’de et sektörü ve hayvancılığın Kayseri ve Afyonkarahisar’da önemli olduğunu söyleyen Arap, “İlimiz sektörel anlamda belki işletme sayısıyla ilk sıradadır.


Sadece 850 bin küçükbaş 350 bin büyükbaş ve 20 milyondan fazla kanatlı hayvan varlığıyla mesleği icra edebilme ve şehrin bu anlamda hizmet bekleme noktasında önemli bir yere sahip. Mesleki olarak gerçekten kutsal bir mesleği yapıyorsunuz. Kutsal bir mesleği icra edeceksiniz. Herkesin çizeceği yollar olacak. Ama şunu unutmayın Türkiye’deki hayvancılığın hem coğrafi konum yapısı açısından hayvancılığın geliştirilmesine ihtiyaç var” diye konuştu.


Veteriner Hekimlik mesleğini icra ederken etik kurallar çerçevesinde çiftçi vatandaşların kültür seviyesini artırmak ve çiftçilere öncülük etmek gerektiğini ifade eden Arap, şunları söyledi:

“Hayvancılığı geliştirmek için biz ne kadar biliyorsak bilelim icra ettiğimiz noktada insanlara belli birikimleri aktarabilmemiz yön vermemiz lazım. Bunu yapmadığımız takdirde ülkenin hayvancılık noktasında pek geliştirmemiz mümkün değil. Sahada çalışacak arkadaşlar için mağdur bir insana yardım etmek vardır ya inanın dili olmayan o an acısını belki ızdırabını anlatamayan bir hayvanı iyileştirmek kadar güzel bir sevap yoktur. Buna kesinlikle inanın. O hayvanın sevabını almak belki de sahibinin duasını almak o kadar güzel bir şey.”

Tüketimde Türkiye geri sıralarda

Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç.Dr. Fatih Mehmet Birdane ise Dünya Veteriner Hekimler Gününün farkındalık yaratmak adına her sene bir konseptinin olduğunu söyledi. Birdane, “Bu seneki konseptte antibiyotik direnci ve antibiyotiklerin aşırı derecede kullanılmasıyla ilgili.


Hayvan sağlığı ile kullanılan ilaçlarda en büyük sorumluluk bizde olmakla beraber, hayvan sahiplerinin de çiftçilerin de bu hususta bilinçlendirilmesi gerekiyor hem kendimiz hem de bunların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bir ucu hayvan sağlığı ile olmakla beraber diğer ucu da insan sağlığı ile ilgili bir iş olduğu için dikkat etmekte fayda var” diye konuştu.


Dünya’da kişi başına yıllık tüketilen et, yumurta, süt endekslerinin olduğunu söyleyen Birdane, şunları söyledi:

“Bu hususta da Türkiye her zaman geri sıradadır. İnsan başına tüketimde Türkiye hep geri sıralardadır. Biz bunları artırmak için de pek çok şey yapmaya çalışıyoruz. Ancak ne kadar ileriye gidebildiğimiz ne kadar tüketimi artırabildiğimizde tartışma konusu. Biz bu tüketimi arttırmaya çalışılırken bir takım krizler çıkarılmakta ya da ortaya atılmakta. Bu tip şeylerde veteriner hekimlerin daha dikkatli olmasında fayda var diye düşünüyoruz.”

Program, Veteriner Hekim Celalettin Çankaya, Mehmet Koska, Nevzat Algan’ın meslek deneyimlerini aktardığı panelle devam etti.

Panelistlere, teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle program sona erdi.