Gözden kaçırmayın
Kütahya ve Uşaktan bile gerideyizGün FM’de yayınlanan Gündem programına Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi (AYTAM) Yürütme Kurulu Üyesi, Kültür Bakanlığı Keçe Sanatçısı ve Halk Bilimi Araştırmacısı Gülenay Yalçınkaya konuk olarak katıldı.
Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir ile söyleşen Yalçınkaya herkesi bu Pazar Kale Mahallesi’nde bulunan AYTAM Evi’nde yapılacak olan Adine Pilavı etkinliğine davet etti.
“Bu pilav yağmurdan sonra şükür amaçlı yapılır”
AYTAM’ın tüzel kişiliği olmayan bir platform şeklinde merkez adı altında toplandığını kaydeden Yalçınkaya, “AYTAM, Afyonkarahisar için yerel tarih araştırmaları yapmak amacıyla,bu konuyla ilgi duyanların aynı çatı altında buluştuğu bir yapıdır. Amacımız ilimizde sıradan hayatlarımıza, gündelik hayatlarımıza, evlerimize, işyerlerimize, kentimizin sivil hayatına, çevremize, gelenek ve göreneklerimize ilişkin yerel tarih araştırmaları yapmak, yerel tarihi anlaşılır hale getirip sevdirmektir.
Adine Pilavı etkinliği AYTAM tüzüğü içinde yer alan, gelenekselleştirilmesine çalışılan bir konudur. Adine, kırkikindi yağmurlarından sonra yapılır. Yağmurdan sonra sokakta oynayan çocuklardan biri, ‘Haydi Adineye’ der ve çocuklar oynadıkları oyunu bırakarak toplanırlar. Bir sofra bezinin uçlarından tutarak, komşular sırayla gezilir. Kapıların önüne gelince Adine manileri söylenir. Bunlardan biri, ‘Ey Adine Adine/Şalgam, börek dadine/ Bir kaşık yağdan, bir kaşık tuzdan/ Ver Allahım ver, gani gani yağmur’ şeklindedir. Kapı açılır ve bulgur, soğan, yağ gibi pilav için gerekli malzeme verilir.
Malzeme alınınca, ‘Bir halka, iki halka/ Bu teyze eviyle, damıyla/ Kabe’ye kalka’ manisi söylenir. Kapı açılmazsa, ‘Bir hasır, iki hasır/Bu teyzenin göbeği kabarsın fasır fasır’ diye beddua edilip, diğer kapılara gidilir. Yeterince bulgur, yağ, soğan, kasaplardan veya komşulardan biraz et toplayabilen çocuklar pilavı pişirecek olan teyzeye teslim ederler. Mahallenin teyzesi pilavı pişirir. Herkes evinden tabağını ve kaşığını getirir. Mahallenin ören yerinde hep birlikte gülüş, çığrış Adine Pilavı yenir. Bu pilav yağmurdan sonra şükür amaçlı yapılır” şeklinde konuştu.
“Pazar günü saat 12.00’den itibaren herkesi AYTAM Evi’ne bekliyoruz”
Önümüzdeki Pazar AYTAM Evi’nde Adine Pilavı geleneğini yaşatmak için her yıl olduğu gibi bu yıl da Adine etkinliği yapacaklarını söyleyen Yalçınkaya, “Bu etkinliğe yaşlı, genç, çocuk herkesi davet ediyoruz. Bu geleneğimiz bir bahar adetidir. Geçmişte Nisan ayında yapıyorduk. Ama bu yıl 7 Mayıs Pazar günü yapıyoruz. Pazar günü saat 12.00’den itibaren herkesi AYTAM Evi’ne bekliyoruz” diye değerlendirmede bulundu.
Keçe çalışmalarını da sürdürdüğünü kaydeden Yalçınkaya, keçeciliğin kuşaktan kuşağa aktarılması gereken, geleneksel bir sanat olduğunu söyledi.
Yayın sonrası Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar ile görüşen Yalçınkaya yayın dolayısıyla Akar’a teşekkür etti. Akar ise Adine Pilavı gibi adetlerimizi yaşatan herkese Yalçınkaya’nın şahsında teşekkür etti.
Yorumlar
Yorum Yap