Gözden kaçırmayın

Duran güç zehirlenmesi mi yaşıyor ?Duran güç zehirlenmesi mi yaşıyor ?

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gün FM işbirliğinde özel bir yayın gerçekleştirildi.
 
Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir?in sunduğu yayına Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü?nden Psikolog Ramazan Akdemir ile Sosyal Çalışmacı Burhan Turgut konuk olarak katıldılar.
 
Programda sigaranın zararları tüm yönleriyle konuşuldu.
 
?Sigara bağımlılığı fiziksel ve davranışsal bir hastalıktır? diyen Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü?nden Psikolog Ramazan Akdemir, ?Sigara içerdiği nikotin, beyindeki haz merkezlerini uyararak geçici rahatlama yaratır. Kişi bu rahatlamayı tekrar yaşamak için kullanmaya devam eder. Beyin nikotine bağımlı hale geldikçe alınan miktar rahatlama duygusu için yetersiz gelmeye başlar ve böylece tolerans gelişir. Ayrıca yoksunluk ortaya çıkmasa dahi bazı alışkanlıklara bağlı içme söz konusudur. Sigara kullanımı genelde merakla ya da özenme ile, kişinin çevresindekilerin tavsiyesi veya ergenlikte akran baskısı ile başlar. Stresle baş etmede yetersizlik, çeşitli ruhsal bozukluklar ve kişilik bozuklukları da sigara içiminde etkilidir? şeklinde değerlendirmede bulundu.
 
?Düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin?
 
Programda sigara ve stres yönetimi ile ilgili de konuşan Psikolog Akdemir, ?Sigarayı bırakırken ya da hiç başlamamak için stresle başa çıkma yollarını öğrenmek gerekir. her şeyden önce stresinizin farkına varın ve kabullenin. Buna yol açan sebepleri araştırın. Daha sonra bu sebepleri ortadan kaldırmaya çalışın. Strese verilen sağlıksız tepkiler yerine sağlıklı tepkiler geliştirin. Doğru nefes alıp verme tekniğini öğrenin. Müzik dinlemek stresin azalmasına yardımcı olur. Stresinizi başkaları ile paylaşmak da önemlidir. Düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Doğru ve dengeli beslenme de stresi azaltmada önemlidir? diye konuştu.
 
?Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar?
 
Sigarayı bıraktıktan sonra yaşananlarla ilgili bilgiler veren Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü?nden Sosyal Çalışmacı Burhan Turgut, ?Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar. 6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.
 
 
2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir. 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir. Bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır. 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir. 5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarı yarıya inerken kalp krizi hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer? şeklinde konuştu.
 
?Sigara bırakma tedavisinde ilaç tedavisi büyük önem taşımaktadır?
 
Dünyada her yıl 6 milyon kişinin sigara sebebiyle hayatını kaybettiğini belirten Turgut, ?Bu sayı her 10 saniyede bir kişinin sigaradan ölmesi demektir. Günde yaklaşık yarım paket sigara içen bir insan her gün beynine 300 nikotin vuruşu gönderiyor. Sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisi büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde ve ilimizde pek çok hastanede Sigara Bırakma Poliklinikleri bulunmaktadır. İlaç tedavisinin amacı, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermektedir. Bu ilaçlar doktor tarafından reçeteli olarak verilmektedir. Bunun dışında bir sağlık uzmanına başvurmadan satılan sigara bırakma ürünlerine itibar etmeyiniz? diye bilgi verdi.