Gözden kaçırmayın

Dikkat 31/12/2024 tarihinde yürürlüğe girecekDikkat 31/12/2024 tarihinde yürürlüğe girecek

Afyonkarahisar Belediyesi Atıksu Arıtma Birliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 6 yıldır yürütülen ?Bitkisel Atık Yağlar Minik Eller Tarafından Toplanıyor? Projesi 2018-2019 eğitim-öğretim yılı güz döneminde başladı. 
 
Milli Eğitim Müdürlüğü?nce desteklenen proje ile evlerimizdeki kızartma yağlarının lavabolara dökülmesinin engellenmesi, atıksu ve çevre bilincinin oluşturulması amaçlanıyor. 15 Ekim 2018 - 24 Ekim 2018 tarihleri arasında okullarda verilen seminerlerle başlayan çevreci proje kapsamında 15 ilkokula bitkisel atık yağ toplama makineleri yerleştirildi.
 
26 Ekim 2018 -10 Mayıs 2019 tarihleri arasında uygulanacak ?Bitkisel Atık Yağlar Minik Eller Tarafından Toplanıyor? proje sonunda en çok bitkisel atık yağ toplayan  15 okul arasından 1. Okula Fotokopi Makinesi, 2. Okula Bilgisayar, 3. Okula da Projeksiyon hediye edilecek. Ayrıca, dereceye giren okullardan en çok bitkisel atık yağ toplayan öğrencilerden 1. öğrenciye tablet, 2. öğrenciye bisiklet, 3. öğrenciye mp3 çalar hediye edilecek. Dereceye giren okul ve öğrencilere ödülleri, Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Haziran ayının ilk haftasında düzenlenecek törende verilecek.
 
?1 litre bitkisel atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirletir? sloganıyla başlayan eğitim kapsamında;
 
Kızartma amacıyla kullanılan yağların en fazla 2 defa kullanılması gerektiği ve bu yağların ikiden fazla kullanıldığında kanserojen etkiye neden olduğu,
 
-Atık yağların suya, havaya ve toprağa verdiği zararlar,
 
Lavaboya dökülen atık yağların kanalizasyon borularının tıkanmasına neden olduğu ve atıksu arıtma tesisine verdiği zararlar anlatılmaktadır.
 
Ayrıca kullanılmış bitkisel yağların evsel kirliliğin yüzde 25?ini oluşturduğu bu nedenle lavaboya dökülmesi durumunda atıksu arıtma tesisinin işletme maliyetlerini arttıracağı anlatılıyor.
 
Eğitimlerde; atık yağların evlerde pet şişelerde biriktirilmesi ve bu atık yağların okullarda bulunan bitkisel atık yağ makinesine dökülmesi öneriliyor. Eğitime katılan öğrencilere Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesinin kullanımı gösterilerek, toplanan atık yağların geri dönüşüme katkısı anlatılıyor.
 
6 yıldır geleneksel olarak yürütülen projede 2017-2018 eğitim öğretim döneminde 18 bin öğrenciye ulaşılmış, toplanan atık yağ miktarı ise bir önceki yıla göre artış göstererek 5 tona ulaşmıştı. Toplanan bitkisel atık yağlardan geri kazanım firmalarınca biyodizel üretilirken, karbondioksit salınımı, zararlı klorlu maddelerin egzozdan atmosfere atılması ve su kaynaklarının daha fazla kirlenmesi önleniyor.