Gözden kaçırmayın
Demirkırkan En düşük emekli maaşı asgari ücrete denk olmalıCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Plan Bütçe Komisyonunda Afyonkarahisar merkez, ilçe ve köylerinin sorunlarını ilgili bakanlara sordu.
Plan ve Bütçe Komisyonuna Cumhuriyet Halk Partisi adına katılan Milletvekili Köksal, Afyonkarahisar`ın sorun ve taleplerini gündeme getirerek Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turan`a Çay, Bolvadin, Bayat, Şuhut ilçelerindeki çalışmalar ile Afyonkarahisar-Ankara Yüksek Hızlı Tren projesinin neden bitirilemediğini sordu.
BAYAT İLÇESİNDEKİ YOL YAPILMIYOR, BOLVADİN`İN ADI TABELADA GEÇMİYOR
Bayat İlçesinde yaşanan yol sorununa değinen Köksal, "Bayat ilçesi ile Eskişehir ili Han ilçesi arasında yaklaşık 9 kilometrelik bir yol var. Bunun 1,8 kilometrelik kısmını biz her türlü girişimlerimize rağmen AKP`li Bayat Belediyesi tarafına yaptıramadık. 7 kilometrelik kısmı Cumhuriyet Halk Parti`li Eskişehir Belediyesi kendi imkânlarıyla yaptırdı. Sayın Bakan burada otoyol yapmaktan övünüyor, bunlardan bahsediyor ama onda 8 kilometrelik bir yolu dahi yaptıramadık.
Afyon-Ankara yolu arasındaki tabelalarda gerek Gömü gerekse Çifteler kavşağındaki tabelalarda Emirdağ, Çay, Konya yazdığı hâlde Afyonkarahisar`ın 2`inci en büyük ilçesi olan ve nüfus bakımından Türkiye`de ilçeler arasında ilk 400 içerisinde yer alan Bolvadin ilçesinin adı geçmiyor. Tabelalarda neden böyle bir şey yapıldı? Bolvadinli hemşehrilerimiz izahatını bekliyor ve bu yanlıştan dönülmesini istiyorlar." dedi.
ÇAY-BOLVADİN ARASINDAKİ BÖLÜNMÜŞ YOL ÇALIŞMALARI NEDEN DURDURULDU?
Bakan Turan`a Çay-Bolvadin arası bölünmüş yol çalışmalarının neden durdurulduğunu ve Şuhut-Afyonkarahisar arası yol çalışmalarının ne zaman biteceğini soran Köksal, "Afyonkarahisar ilinde bulunan Çay ilçemiz ve Bolvadin ilçelerimiz arasındaki bölünmüş yol çalışmaları durdurulmuştur, bunun gerekçesi nedir? Ayrıca yine Afyonkarahisar ilimiz ve Şuhut ilçesi arasındaki yol yapım çalışmaları ne zaman bitecektir?" ifadelerini kullandı.
ANKARA-AFYON YHT PROJESİ SÜRESİ SÜREKLİ UZATILDIĞI HALDE NEDEN BİTİRİLEMEDİ
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turan`a Afyonkarahisar-Ankara Yüksek Hızlı Tren projesinin süresinin sürekli uzatıldığı halde neden bitirilemediğini ve Ankara-İzmir karayolunun söz verildiği halde neden Afyonkarahisar?dan geçirilmediğini de soran Köksal, "Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi`nin ilk etabı olan Ankara-Afyonkarahisar kesiminin altyapı inşaat sözleşmesi 11 Haziran 2012 tarihinde imzalandı. Projenin toplam maliyetinin 4 milyar lira olacağı açıklandı. Afyon-Ankara etabının ise maliyetinin 700 milyon lira olduğu belirtildi.
Yapım işi için sözleşmede bin seksen gün verildi, hatta yüklenici firma Sigma-Burkay-Makimsan-YDA temsilcisi Hüseyin Arslan altı ay erken bitirme sözü dahi verdi. Şimdi, sözleşmedeki bu taahhütlere baktığımızda bin seksen gün yani üç yıl içinde bitirilmesi gereken Ankara-Afyon hızlı tren hattı 2018`in şu son günlerine geldiğimizde hâlâ daha bitirilememiştir. Süresinde bitirilemeyen bu işle ilgili yüklenici firmaya herhangi bir cezai şart verilmiş midir? Bu projeye şu ana kadar ne kadar harcama yapılmıştır? Ve âdeta yılan hikâyesine dönen bu Afyonkarahisar-Ankara hızlı tren hattı inşaatı da durdurulmuştur.
Burkay firmasının yani yüklenici firmanın konkordato ilan ettiği bilgisi verilmiştir. Şimdi, bu inşaat durdurulduğu hâlde kamuoyuna 2019 Mart`ta bu hızlı tren hattının açılacağı bilgisi neden verilmiştir? Sayın Bakan, inşaatı bile devam ettirilmeyen bu tren hattı gerçekten Mart 2019`da açılacak mıdır, yoksa Afyonlu hemşehrilerimin ağzına yine bir kaşık bal mı sürülecektir? şeklinde konuştu.
ANKARA-İZMİR YOLU NİÇİN AFYON`DAN GEÇİRİLMEDİ?
2009 yılından beri Afyonkarahisar kamuoyunu meşgul eden Afyon-İzmir otoyolunun Afyonkarahisar`dan geçmediğini hatırlatan Köksal, "Çevresel etki değerlendirme raporunda da bu husus yer almıştır. Ancak, 2009 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım "Afyon`u ihmal etmeyeceğiz, mutlaka Afyon`dan geçecek." demiştir.
Yine 2015 yılında Afyonkarahisar`ı ziyaret eden dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da bu projeyle ilgili "Otoyolun Afyon`dan uzak bir mesafeden geçeceği şeklindeki serzenişlere, Afyonlu hemşehrilerimizin taleplerine, isteklerine, ısrarlarına, sözlerine kulak vereceğiz." diyerek projenin mutlaka Afyon`dan geçirileceğini beyan etmiştir. 2009 yılında Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasında konu masaya yatırılmış ve Afyon`dan otoyolun geçmemesi durumunda Afyon ekonomisinin ciddi anlamda zarar göreceği belirtilmiştir.
Şu anda bütün Afyonlu hemşehrilerimiz, iş insanları, sanayiciler, küçük ve orta ölçekli işletmeler, esnaflarımız, kısacası Afyonkarahisar`da yaşayan bütün hemşehrilerimiz bu otoyolun Afyonkarahisar`dan geçmesini ve dönemin bakanlarının vermiş oldukları sözlerin tutulmasını bekliyor. Planlanan bu otoyola ulaşmak için ayrıca Afyonlu hemşehrilerimizin 70 kilometre daha fazla yol gideceği gibi bir durum da ortada varken neden Afyonkarahisar`a verilen bu söz tutulmamıştır? Her seçim döneminde "Bütün yollar Afyonkarahisar`a çıkar." denildiği hâlde bu sözler niçin yerine getirilmemiştir?" dedi.
ZAFER HAVALİMANI`NDAKİ ZARARI SORDU
Kütahya Altıntaş`a yapılan Kütahya Zafer Havalimanı`nın 50 milyon euroya mal olduğunun önemle altını çizen Köksal, "Kara yolları ihaleleri davetli ihale yöntemiyle yapılıyor. Bakın, sadece Ocak-Haziran 2017 döneminde yollar için müteahhitlere 5 milyar lira ödendi. Eğer kara yolu ihaleleri sürekli davet yöntemiyle değil de rekabete dayalı olarak yapılsaydı biz devlet olarak daha kârlı çıkacaktık, daha az para harcayacaktık. Dolayısıyla davet yöntemiyle ihale yapılmasındaki ısrar, gerekçe nedir, bunu merak ediyoruz.
Afyonkarahisar`a müjde olarak duyurulan ama sonrasında Kütahya Altıntaş`a yapılan Kütahya Zafer Havalimanı`nın maliyeti 50 milyon euroya mal olmuşken işletici firmaya niçin 190 milyon euro garanti verilmiştir ve bakın, bu havalimanından faydalanması düşünülen Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya illerinin toplam nüfusu 1 milyon 600 bin iken onuncu yıl garantisinde iç hatlarda 775.137, dış hatlarda 542.596 yolcu garantisi neden verilmiştir? Yani ilkokul birinci sınıfa giden bir çocuk bile bu kadar yolcunun o havalimanından uçmayacağını bildiği hâlde neden bu öngörü bilinmemiş ve bile bile bu şekilde zarara uğratılmıştır? şeklinde konuştu.
YURTLARA YERLEŞEMEYEN BİR ÇOK ÖĞRENCİ VAR..!
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu`nu da Veysel Eroğlu Spor Salonundaki eksikleri, Çay ve Evciler ilçesindeki sorunlar ile Dinar`da kapatılan KYK yurdununun akıbeti ile Kredi ve Yurtlar kurumuna yerleşemeyen burs alamayan öğrencilerin durumunu soran Milletvekili Köksal, "Yurtlarda kalmak üzere başvuru yapan öğrencilerin yerleştirilme kriteri olarak ailelerin sosyal durumlarının, başarı ve gelir bilgilerinin on bir kamu kurumumdan teyit edilerek ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilere öncelik verildiği noktasında bir bilgilendirmeniz oldu. Yalnız ben yaşadığım pratikten durumun gerçekten böyle olmadığını düşünüyorum.
Çünkü gerçek ihtiyaç sahipleri dışarıda kalabiliyor. Hâlâ yerleşemeyen, yurtlara yerleşmeye çalışan gençlerimiz var. Bizler milletvekilleri olarak hemen her Eylül, Ekim, Kasım döneminde ailelerle birlikte aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Maddi durumu iyi olmayıp da yerleşemeyen gençlere yardımcı olunması gerektiğini düşünüyorum. Bu çocuklar yokluk içinde bir şeyler yapmaya çalışıyor. önceki dönemlerde vekillere kontenjan hakkı veriliyordu, hiç olmaza bu dönem yine vekillere belli sayıda kontenjan hakkı verilirse gerçek ihtiyaç sahibi yoksul çocukların en azından yurtlara yerleştirilmesi için bizler yardımcı olabiliriz düşüncesindeyim.
Yine KYK yurtlarında kalan öğrencilere Eylül 2018`den itibaren günlük 12,5 lira beslenme yardımı yapılıyor. Şimdi, 12,5 lirayla bu çocuk günde üç öğün karnını doyuracak, su alacak, çay alacak yani tabiri caizse simidine çayına yetmez bu para. Ben bu yardımı gerçekten yeterli bulunuyor musunuz? Bunu merak ediyorum. Yine ihtiyaç sahibi 150 bin öğrenciye burs verdiğinizi belirttiniz, 1 milyon 623 bin öğrencinin içinde 150 bin kişi az değil mi? Bana âdeta denizde bir damla gibi geliyor. Bu sayıyı neden artırmıyorsunuz, daha fazla öğrencimize neden burs verilmiyor? Bunu merak ediyorum." dedi.
ÇAY VE EVCİLER İLÇELERİNİN SORULARINI AKTARDI
Çay ve Evciler ilçelerindeki sorunlara değinen Köksal, "Çay ilçemizde spor salonu yok hemen her seçim dönemi vaat ediliyor ama bu ilçede maalesef gençlerin spor yapabileceği bir spor salonu yok. Çaylı hemşehrilerimiz kısa süre içerisinde spor salonu yapılmasını istiyorlar. Yine aynı ilçemizde erkek öğrenci yurdu yok, kız öğrenci yurdunun içerisinde 45 erkek öğrenci barındırılıyor, oraya acilen bir erkek öğrenci yurdu açılması isteniyor. Evciler ilçemizde iyi bir futbol takımımız var, son derece başarılı ama maalesef suni çim sahamız yok. İki yıldır bütçeye alındı denilmesine rağmen orada bir suni çim saha yapılmıyor. Acilen oradaki futbol takımımıza destek için Evciler`de bir suni çim saha istiyoruz." ifadelerini kullandı.
VEYSEL EROĞLU SPOR SALONU`NDA YAŞANAN
AKSAKLIKLARA BAKANLIKÇA BİR YAPTIRIM UYGULANACAK MI?
Veysel Eroğlu Spor Salonu`nda yaşanan sıkıntıları da dile getiren Köksal, "Afyonkarahisar merkezde yapımı tamamlanın ancak FİBA`nın ve Afyonkarahisar Valiliğinin uyarılarına rağmen eksiklikleri giderilmediği için ve FİBA`nın aradığı standartlara uyulmadığı için önemli karşılaşmaların yapılamamış olduğu Veysel Eroğlu Spor Salonu`nda da eksikleri yerine getirmeyen, özensiz davranan ve bu yüzden önemli karşılaşmaların oynanmasına engel olanlarla ilgili Bakanlıkça bir yaptırım uygulayacak mısınız? Bu konuda Bakanlığınız ne yapmaya düşünüyor?" dedi.
DİNAR`A VERİLEN FAKÜLTE SÖZÜ KAĞIT ÜZERİNDE KALDI
Dinar İlçesinin sorunları üzerine de konuşan Köksal, "Dinar ilçemizde bir KYK yurdu vardı, bu yurt kapatıldı, kapatılma gerekçesi de şu: Dinar`a vermiş olduğunuz dört yıllık fakülte sözü AKP iktidarı tarafından kâğıt üzerinde kaldı, oraya bir öğretim elemanı gönderilemediği için maalesef, orası da kapanmak zorunda kaldı. Öğrenim kredisi kullanan 1 milyon 156 bin 832 öğrenciden 239.097`sinin bu borcunu zamanında ödeyemediği bilgisine ulaştım ve bu çocukların birçoğu asgari ücretli işlerde çalışıyor ve bu borcu ödemekten zorlanıyor.
Bu konuda Bakanlıkça bir kolaylık sağlanmayacak mı bunu merak ediyoruz. Bir konuda da ben özellikle teşekkür etmek istedim. Geçen dönem Bolvadin`de bir erkek öğrenci yurdu yoktu KYK`ya bağlı ve FETÖ`yle bağlantılı olduğu için kapatılan iki yurt vardı, birisi İlim Yayma Cemiyetine verilmişti, diğer yurt erkek öğrenci yurdu olarak bu dönem tahsis edilmiş, ayrıca bir tanesinin inşaatı tamamlanmış, önümüzdeki günlerde açılacakmış. Bu konudaki duyarlılık için teşekkür ediyoruz. Yani ama biz diyoruz ki: Bundan sonraki taleplerimizle ilgili aynı duyarlılığın gösterilmesini istiyoruz. Amacımız üzüm yemek bağcıyı dövmek değil. Amacımız Afyon`un daha iyi hizmet almasını sağlamaktır." diye konuştu.
Yorumlar
Yorum Yap