Gözden kaçırmayın
Akatizi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Verem hastalığının verem mikrobunun solunum yoluyla alınması sonucu oluşan bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Dr. Muhammed Öztürk, ?Verem azalsa da maalesef tamamen bitmemiş bir hastalık. 2018 yılı raporuna göre 2017 yılında dünyada 10.4 milyon verem hastası ortaya çıkmıştır.
1.7 milyon kişi hayatını kaybetmiştir. Türkiye?de 2017 yılında 12 bin 46 verem hastası bulunurken, ilimizdeki sayı 83?dür. Bu 83 hastanın 45?i akciğer veremidir. Bu yüzden 1947 yılından beri Ocak aynın ilk haftası Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası?dır. Hafta boyunca verem hastalığına karşı farkındalık sağlanır? diye konuştu.
?Verem bulaşmasını anlatırken suya düşen taş prensibinden bahsederiz?
Verem hastalığının yüzde 65-70 oranında akciğerde görüldüğünü kaydeden Dr. Öztürk, ?Yüzde 30-35 gibi bir oranda da akciğer dışı diğer organlarda görülür. Örneğin lenf bezleri, kemikler, böbrek, beyin, cilt gibi tüm organlarda görülebilir. Hastalık hasta veya tedavi olmayan hastaların aksırma, öksürme, konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. En çok bulaşma riski hastanın yakın çevresindeki kişilerdir. Verem bulaşmasını anlatırken suya düşen taş prensibinden bahsederiz.
Burada düşen taş hastadır ve etrafındaki en yakın halka ev arkadaşları, sonra iş arkadaşları, akrabaları diye halka genişleyerek gider. Hastalık e sık üretken çağındaki erkeklerde görülür. Bağışıklık sitemi düşmüş ya da hep az olan kişilerde de görülür? şeklinde değerlendirmede bulundu.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Verem hastalığının belirtilerinden de bahseden Öztürk, ?Belirtileri en sık 2-3 haftadan uzun süren, antibiyotik kullanımına rağmen geçmeyen öksürük, balgam, kan tükürme, gece terlemesi, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısıdır? diye konuştu.
Yorumlar
Yorum Yap