Gözden kaçırmayın
Helikopterler çarpıştı 6 şehitGün FM?de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cemile Kurttay konuk olarak katıldı.
Programda Ocak ayının rahim ağzı kanseri farkındalık ayı olması nedeniyle bu hastalık konuşuldu.
Rahim ağzı kanserinin kadınlar arasında en sık görülen kanserlerden biri olduğunu kaydeden Op. Dr. Cemile Kurttay, ?Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünden sorumlu olan HPV (?Human Papilloma Virüsler? ) virüsü çok belirti göstermez ve oldukça bulaşıcıdır. Çoğu kadın, hayatının bir döneminde karşılaştığı HPV virüsünü kendi vücut savunma sisteminin yardımı ile yener. Bazı HPV virüsleri ise bu savunma sisteminden güçlü çıkar ve rahim ağzı kanserine neden olur. Hastalığa neden olan HPV virüsünden korunmak için önlemler almak ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak, hastalığın erken dönemde saptanmasına ve tedavide başarıya yardımcı olmaktadır? diye konuştu.
?HPV virüsü oldukça sinsidir?
?HPV cinsel yolla bulaşan bir virüs olup, rahim ağzı kanseri oluşmasına neden olabilir? diyen Kurttay, ?Rahim ağzı kanseri tanısı konmuş kadınların %95?inden fazlasında görülen HPV genital bölgeyi enfekte eden ve temas yolu ile yayılan bir virüstür. Özellikle kadınlarda daha sık olmak üzere cinsel bölgede siğillere ve rahim ağzının, dış genital bölge ve üreme yollarında kansere sebep olur.
HPV virüsü oldukça sinsidir ve aylarca hiçbir belirti göstermeden yayılmaya devam edebilir. Virüsün belirtilerine, bulaşma olduktan birkaç ay veya yıl sonra rastlandığı durumlar ?sessiz enfeksiyon? olarak adlandırılır. HPV virüsü tipleri rahim ağzı kanserine neden olma olasılığına göre risk gruplarına ayrılmıştır. Daha çok siğile yol açan tipler, rahim ağzı kanseri açısından düşük risk grubunda olan türdendir. Dolayısıyla her genital siğil rahim ağzı kanserine dönüşecek diye bir durum söz konusu değildir? şeklinde değerlendirmede bulundu.
?HPV rahim ağzı kanserine neden olabilir?
?Cinsel ilişki yoluyla bulaşan HPV rahim ağzı kanserine neden olabilir? diyen Kurttay, ?HPV?den korunmak için 9 yaşından itibaren kız çocukları ve kadınların rahim ağzı kanser aşısı olması önerilir. Ülkemizde iki tip HPV aşısı olmakla beraber, ABD?de üç HPV aşısı da FDA onayı almıştır. Rahim ağzı kanseri aşılarından bazıları sadece kadınlar için uygun olup, HPV?nin 16 ve 18 tiplerine karşı koruyucu özelliktedir.
Bazı tür aşılar ise hem erkek hem kadın için uygun olup, 4?lü ve 9?lu olmak üzere ikiye ayrılır. 4?lü aşı tipleri 6, 11 gibi genital siğillere neden olan HPV tiplerine ve 16, 18 gibi rahim ağzı kanserine neden olabilecek HPV tiplerine karşı koruyucudur. Ülkemizde henüz kullanılmayan 9?lu tip ise rahim ağzı kanserine neden olabilecek daha fazla HPV tipine karşı koruma sağlamaktadır? dedi.
?Erken tanı önemli?
?Rahim ağzı kanseri erken dönemde belirti veren özelliğinin yanında, tanısı jinekolojik muayene ve ?Smear Testi? ile rahatlıkla konulabilmektedir? bilgisini aktaran Kurttay, ?Erken evrede yakalanıp tedavi edildiğinde başarı oranı %80-85 olan rahim ağzı kanserinde biyopsi de hastalığın tanısında ve doğru bir tedavi planı için çok önemlidir? diye konuştu.
Yorumlar
Yorum Yap