Gözden kaçırmayın
6 doktor var 4 ü aynı gün izinli vatandaş serzenişteAfyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Serhat Korkmaz, Afyonkarahisarlıların Kadir gecesi ve Ramazan bayramını kutladı.
Korkmaz kyayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi;
"Bütün bir ay boyunca sadece Allah rızası için oruç tutan; oruç tutmanın gün boyu aç ve susuz kalmaktan ibaret olmadığı idrakine varan kişiler için daha bir önem arz eden; tevekkülün, sabrın, iradenin, paylaşma ve dayanışmanın bayramı olan Ramazan Bayramı?na oldukça yaklaşmış bulunmaktayız. Bu vesileyle öncelikle bu gece kavuşacağımız Kadir Gecesini ve ardından gelen Ramazan Bayramını şimdiden en içten dileklerimle kutluyor; başta sağlık çalışanları olmak üzere, bayramda nöbet tutacak olan bütün çalışanlara kolaylıklar diliyorum.
Hayatın her anında önemli olan dengeli, düzenli beslenme Ramazan Bayramı?nda daha bir önem kazanmaktadır. Muhteşem bir şekilde hazırlanan Bayram sofraları 1 ay boyunca yavaşlayan metabolizmaya oldukça ağır gelecek durumdadır. Güzel bir gelenek olan bayram ziyaretlerinde yapılan ikramlar maalesef bol şekerlidir. Heyecan, coşku ve sevinçle beklenilen Bayramı ve sonrasındaki günleri sağlıklı bir şekilde geçirmek için özellikle Bayramın ilk günlerinde alınan gıdalara dikkat edilmelidir.1 ay boyunca farklı bir beslenme düzenine alışmış olan metabolizmanın, tekrar eski beslenme düzenine uyum sağlaması için birden yemeye yüklenmemelidir.
Aksi takdirde başta mide ve diğer sindirim sistemi problemleri olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarılmış olur. Bayram boyunca ikram edilen tatlıların hepsini tüketmeyip ziyaretlere giderken yürümeyi tercih etmek bu tür rahatsızlıkların önüne geçmeye yarayan en basit önlemlerdir.
Sağlıklı bir bayram geçirmek ve bayram sonrası sağlıklı bir yaşam sürmek için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde özetleyebiliriz;
1-Güne hafif bir kahvaltıyla başlanıp, öğün en az 2 en fazla 4-5 saat aralıklarla olacak şekilde ayarlanmalı; her öğünde 4 temel besin grubu ( süt ve süt ürünleri, et-yumurta ve kuru baklagiller grubu, sebze-meyve grubu ve tahıl grubu) yiyeceklerden yeterli miktarda alınmalı, besinler iyi çiğnenmeli ve hızlı yenmemelidir.
2-Ramazan Ayı gibi çok sıcak günlere rast gelen bayramda sıvı ve özellikle su tüketimi büyük önem taşımaktadır. Suyun yerini meşrubat, gazlı ve kafeinli içecekler kesinlikle tutmaz. Günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketilmeli; buna ilave olarak sadece taze sıkılmış meyve suyu ve az şekerli limonata- komposto alınabilir.
3-Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Ayrıca, 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir. Şeker ve şekerli ürünleri satın alırken de Tarım ve Köy işleri Bakanlığı`ndan izinli olmasına, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.
4-Ağır şerbetli tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
5-Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri ramazan sonrası gece yemek seklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinlerin tüketimi tercih edilmelidir.
6-Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizma hızını arttırmak için hafif fiziksel aktiviteler (yürüyüş v.b) yapılabilir.
7-Sindirim sisteminin rahat çalışması, kabızlık vb. sorunlar yaşanmaması için bol lifli sebze ve meyveler tüketilmelidir.
Daha detaylı bilgi ve alınan gıdalardaki şeker miktarlarını görmek için www.beslenme.gov.tr adresine başvurulabilir.
Bütün halkımızın Ramazan Bayramını tekrar kutluyor; sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir Bayram geçirmelerini temenni ediyorum." Dedi.
Yorumlar
Yorum Yap