Gözden kaçırmayın
Emniyetten uyuşturucu operasyonuALS hastalığıyla ilgili bilgiler veren Bölük, ?ALS hastalığı motor nöron hastalığı olarak da bilinen, omuriliğin ön boynuzundaki sinir hücrelerinin yıkımıyla karakterize ilerleyici bir hastalıktır.
En sık başlangıç yaşı 55-65 yaşları olmakla birlikte çok nadir olarak 40?lı yaşlarda ve öncesinde başlayan ailesel vakalar da vardır. 80 yaşın üzerinde başlama olasılığı ise yok denecek kadar azdır. ALS oldukça nadir görülen bir hastalıktır. Oran olarak baktığımızda yüz bin kişide ortalama 5 ALS vakası görülmektedir. Erkeklerde kadınlara göre biraz daha sık diyebiliriz? şeklinde değerlendirmede bulundu.
?Vakaların büyük bir kısmı ailesel değildir?
?Aslında halen ALS hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir? diyen Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Bölük, ?Ailesel olarak görülen ALS vakalarından sorumlu gen tanımlanmıştır. Fakat vakaların çok küçük bir bölümü aileseldir. Yani ailemizin bir ferdinde ALS hastalığı varsa bizim de bu hastalığa yakalanacağımız anlamına gelmez. Bu ihtimal çok düşüktür. Vakaların büyük bir kısmı ailesel değildir.
Tesadüfi sonradan oluşmuş vakalardır. Sebebi tam bilinmese de ALS riskini arttıran bazı risk faktörleri gösterilmiştir. Sigara içenlerde, maraton koşucuları atletlerde, askerlerde daha sık ALS görülmektedir. Yine ağır metal zehirlenmesi de hastalığı gelişmesine yol açan faktörlerden biri olarak suçlanmaktadır. Bulaşıcı bir hastalık değildir? diye konuştu.
Şu an tıpta gelinen noktada ALS hastalığının tam olarak iyileştirebilen bir tedavi yöntemi olmadığını söyleyen Bölük, ?Yaşam süresi ortalaması 3-5 yıl fakat 10 yılın üzerinde yaşayabilen hasta sayısı da hiç az değildir? şeklinde bilgi verdi.
Yorumlar
Yorum Yap