Gözden kaçırmayın
Şehide saygı Teröre lanet basın açıklaması yapılacakAfyonkarahisar Belediyesi tarafından 15.08.2017 tarihinde müracaatı yapılarak koruma altına alınan ?Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı? Türk Patent ve ilgili kurumlar nezdinde incelendi ve 01.07.2019 tarihli Türk Patent Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni içeriğinde yayınlandı.
?Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı?nın Türk Patent ve Marka Kurumu Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni?nde üç ay boyunca yayınlamasından sonra tescil aşamasına gelinecek ve tescile yönelik faaliyetler başlatılacak.
Böylece adı Afyonkarahisarımızla özdeşleşen Kaymaklı Ekmek Kadayıfımız üretim aşamasından raf ömrü ve muhafaza koşullarına kadar tüm detayları ile incelenerek dünyaca tanınmış bir marka haline gelecek. Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı Coğrafi işaret başvurusuna ilişkin tüm işlemler Afyonkarahisar Belediyesi şirketi Yüntaş AŞ tarafından sürdürülüyor. Daha önceki tarihlerde Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği Coğrafi İşaret Tescili ile korunurken, sırada Afyon Lokumu ve Afyon Haşhaşı Tohumu başvurularına ilişkin işlemlere YÜNTAŞ AŞ tarafından devam ediliyor.
?Coğrafi İşaret? (Cİ) Neden Bu Kadar Önemli?
Coğrafi İşaret (Cİ), temel olarak yöresel bir ürünü ifade etmekte. Yani coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işaret. Gıda, maden, el sanatları, tarım, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilmekte: Malatya Kayısısı, İzmir Boyozu, Antep Baklavası, Gaziantep Bakır El İşlemeciliği gibi.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere ?coğrafi işaret? denmekte. Coğrafi işaretler, ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretler?
Bir yörede üretilen halı, kilim, kumaş, çini vb. herhangi bir nedenle ün kazanmış olabilir. O yörenin herhangi bir ürünü, meyvesi, taşı, madeni diğer yörelerde üretilenlerden de farklı olabilir. Dolayısıyla bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Tüketiciler, söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere tercih edebilir.
Geleneksel bilginin bir ürün gibi şekillendirildiği, paketlendiği, alındığı ve satıldığı bir boyutta; ?coğrafi işaretler?. Bu açıdan ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvence aynı zamanda.
Yorumlar
Yorum Yap