Gözden kaçırmayın

Biriken su yeni bir depremin habercisi mi ?Biriken su yeni bir depremin habercisi mi ?

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, CNR EXPO İstanbul Fuar Merkezi`nde düzenlen EnTech Geri Dönüşüm Çevre Teknolojileri ve Sıfır Atık Fuarına katıldı.
 
Fuar kapsamında düzenlenen Sıfır Atık Forumu`nda Türkiye Belediyeler Birliği adına ?İllerde ve Büyükşehirlerde Sıfır Atık Yönetimi? başlıklı panelde konuşan Başkan Zeybek, sıfır atık uygulamalarını, projeye ilişkin Afyonkarahisar Belediyesinin vizyonu ve önceliklerini anlattı. 
 
Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan?ın eşi Emine Erdoğan? da katıldı. Emine Erdoğan; geri dönüşüm alanında farklı fikirler ve yeni teknolojileri görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek fuar boyunca paylaşılan bilgi ve deneyimin, büyük bir sinerji ortaya çıkaracağını söyledi.
 
İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. İzzet Öztürk?ün moderatörlüğünde Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile birlikte sıfır atık hedefine yönelik olarak var güçleri ile çalıştıklarını belirten Başkan Zeybek, atmosferin ve çevrenin her geçen gün kirlenerek küresel ısınmanın kurbanı olduğu bir dünyada, çevreci belediyecilik örneği sergilediklerini kaydetti. Çevreye duyarlı projeler geliştirdiklerini ifade eden Başkan Zeybek,  çevre bilincinin oluşması için olağanüstü çaba sarf ettiklerini söyledi.
 
Başkan Zeybek konuşmasında şu ifadelere yer verdi; ?Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisleri, denetimler, çöpleri enerjiye çeviren tesisler, ambalaj atıklarının, bitkisel atık yağların ve tekstil atıklarının toplanarak geri dönüşüme kazandırılması projeleri ile hem çevreyi koruyor hem de çevrenin korunması ve kirliliğinin önlenmesi konusunda 7?den 70?e her kesime eğitimler vererek sürdürülebilir bir çevre koruma bilinci aşılıyoruz.                
 
İl genelinde katı atık sorununu çözüme kavuşturmak amacıyla, 2005 yılında Çevre Hizmetleri Birliği kurulmuş olup, 2009 yılında Düzenli Depolama Tesisinin, Katı Atık Aktarma İstasyonlarının ve Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinin inşaatları tamamlanarak, işletmeye alınmıştır. Çevre Hizmetleri Birliği hizmet alanını genişleterek2012 yılında Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, 2015 yılında Katı Atık Ön İşlem ve Kompost Tesisini işletmeye alarak çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca nihai olarak en az atığın depolanmasını sağlamak amacıyla, Biyometanizasyon Tesisi ve Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisi gibi birçok yeni projeler ve yatırımlar 2020 yılı içerisinde tamamlanacaktır.
 
Çevre Hizmetleri Birliği evsel katı atıkların yanı sıra sağlık kuruluşlarından oluşan tıbbi atıkların, ambalaj atıklarını, atık pillerin toplanması, geri kazanımı ve bertarafı konusunda da hizmet vermektedir? dedi.Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinde, 2009 yılından itibaren Afyonkarahisar il genelinin yanı sıra, Uşak ve Burdur illerinde oluşan tıbbi atıkların da bertaraf edildiğini  söyleyen Başkan Zeybek; ?Günlük yaklaşık 3 ton tıbbi atık tesiste sterilizasyon yöntemiyle bertaraf edilmektedir. Böylece hem insan sağlığı hem de çevre sağlığı açısından olumsuz sonuçlara neden olabilecek tıbbi atıklar Çevre Mevzuatına uygun olarak bertaraf edilmektedir.
 
Birliğimizin diğer bir çalışma alanı ise Atık Pillerin toplanıp, geri kazanım ve bertarafının sağlanmasıdır. Atık pillerin toplanması çalışmalarına 2007 yılında başlanmış olup, her yıl oluşan atık pil toplama oranlarını arttırmak için öğretmen ve öğrencilere eğitim çalışmaları yapılmaktadır.2009 yılından bu yana İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün destekleri ile okullar arası Atık Pil Toplama Kampanyaları düzenlenmektedir. 2018 yılında70 okulunkatıldığı kampanyada yaklaşık 5 ton atık pil toplanmıştır. En çok atık pil toplayanilk 15okula ihtiyaçlarına göre bilgisayar, fotokopi makinesi, satranç seti, spor seti gibi hediyeler verilmiştir? dedi.  
 
ATIK GERİ KAZANIMI VE SIFIR ATIK PROJESİ
 
?Sıfır Atık?; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.
 
Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır? dedi.
 
`Sıfır Atık Projesi`nin Afyonkarahisar Belediyesi`nde 01.02.2018 tarihinde uygulanmaya başladığını aktaran Başkan Zeybek; ? Afyonkarahisar Belediyesi Hizmet Binalarında atık kutuları ihtiyaç listesi hazırlanarak,27 takım biriktirme ekipmanları personellerin kolayca ulaşabileceği noktalara, uygun aralıklarla yerleştirilmiştir. Sıfır Atık Projesinin uygulanmaya başladığı günden bu yana Belediyemiz Hizmet Binalarında 28 ton ambalaj atığı toplanmıştır.
 
Kurumdaki sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasından, etkin ve verimli bir şekilde uygulanmasından ve izlenmesinden sorumlu olacak kişiler belirlenerek bilgilendirme toplantıları düzenlenmiş ve projenin Belediyemizde etkin yürütülmesi için çalışmalar yapılmıştır. Belediye Yemekhane masalarına yerleştirilen atık kürdan kutuları ve peçetelik üzerine projeyi tanıtıcı etiketler yapıştırılmıştır.  Sıfır Atık Projesi kapsamında Belediye Binasında ve Karaman İş Merkezi`nde oluşacak atıkların geçici olarak depolanacakları Atık Geçici Depolama alanı hazırlanmıştır.Atık Getirme Merkezi Tebliği`ne uygun olarak vatandaşlarımızın kaynağında ayrı topladıkları atıkları getirip bırakabilecekleri 150 ton kapasiteli atık getirme merkezi projesi hazırlanmıştır. Yapacağımız atık getirme merkezine bağlı mobil atık getirme merkezleri kurulacaktır.
 
Kurulacak olan atık getirme merkezi sayesinde ambalaj atıkları(kağıt, metal, plastik, cam), atık elektrikli-elektronik eşyalar, bitkisel atık yağlar, atık motor yağları, atık pil ve akümülatörler, ömrünü tamamlamış lastikler, evlerden kaynaklanan tehlikeli atıklar ve iri hacimli atıklar gibi farklı atık gruplarının kaynağında ayrı toplanması amaçlanmaktadır. Sıfır Atık Projesinden önce Ekim 2009 tarihinden itibaren ambalaj atıklarının kaynağında ayrılması konusunda ?AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI PROJESİ? adıyla projemiz Birlik tarafından yürütülmektedir.
 
Bu proje kapsamında 2009-2019 yıllarında 1.500 adet geri dönüşüm konteyneri koyulmuş vekaynağında ayrılan 70.000 ton ambalaj atığının geri dönüşümü sağlanmıştır. Ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile birlikte doğal kaynaklar korunarak, enerji tasarrufu başta olmak üzere birçok tasarruf elde edilmiştir. Projenin diğer bir artısı ise istihdam sağlanmasıdır. Proje kapsamında toplama ve ayırma tesislerinde 100?e yakın personel çalışmaktadır. Ambalaj atıklarının değerlendirilmesi ile ülke ekonomisine de önemli ölçüde katkılar sağlanmıştır.
 
Sıfır Atık hedefi doğrultusunda, Projenin ilimizde uygulanmaya başlanması ile birlikte, atık oluşumunu önlemek, oluşan atıkların geri dönüşümü yapılarak değerlendirilmesini sağlamak amacıyla eğitim çalışmaları düzenlenmektedir.Vatandaşların projeye ilgisini arttırmak ve ambalaj atıklarının çöpe atılmasını önlemek amacıyla her yıl hane eğitimleri yapılmaktadır.
 
Ayrıca okullarda Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile öğrencilere ve öğretmenlere yönelik geri dönüşüm konulu eğitim seminerleri düzenlenmektedir.2018-2019 Eğitim döneminde 12.000 öğrenciye, 250 öğretmene Sıfır Atık Projesi ve Geri Dönüşüm konularında eğitim seminerleri verilmiştir. 2009 yılından itibaren her yıl düzenli olarak hane eğitimleri gerçekleştirilmekte ve 2018 yılında 20.000 haneye kapı kapı bilgilendirme yapılarak geri dönüşümün önemi vatandaşlarımıza anlatılmıştır.
 
Sonuç olarak, dünya standartlarında yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre oluşturmak ve bunu koruyabilmek için Afyonkarahisar Belediyesi ve Çevre Hizmetleri Birliği olarak sıfır atık felsefesi ile çalışmalarımıza devam edeceğiz? dedi.