Gözden kaçırmayın
Görgöz bir özür bekliyoruzCumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, 23 Nisan 1920`nin Türk Milleti için önemini herkesin kavraması gerektiğini belirterek, "23 Nisan ulusal tarihimizin en önemli bayramlarından biri olarak bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün temellerinin atıldığı gündür" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi?nin açılışının 100?üncü yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında, önemli vurgularda bulundu.
MİLLİ MÜCADELENİN EN ÖNEMLİ DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİSİ
23 Nisan 1920`nin millet iradesinin temsili olan milli mücadelenin en önemli dönüm noktalarından birisi olduğunun önemle altını çizen Milletvekili Av. Burcu Köksal, "23 Nisan 1920 Türk Milleti`nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde vermiş olduğu bağımsızlık mücadelesinin tüm dünyaya ilanıdır. Egemenliğin kayıtsız ve şartsız milletin olduğunun resmi kabulüdür. Osmanlı İmparatorluğunda egemenlik padişahta idi.
İmparatorluğun özellikle son yıllarında padişahların ülke sorunları karşısında duyarsız kalmaları, kötü yönetimleri Birinci Dünya Savaşı`nda birlikte savaştığımız devletlerin yenilmesi nedeniyle bizimde yenik sayılmamız ülkemizin dört bir yanının İngilizler, Fransızlar, Yunanlılar ve İtalyanlar tarafından işgaline padişah ve yandaşlarının sessiz kalışıyla birlikte ülkemizi esaret dolu günler beklemekteydi. İşte buna karşı çıkan esareti kabullenmeyen Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919`da Samsun`a ayak basmasıyla Kurtuluş Savaşı`nı başlattı. Samsun`dan Amasya`ya, Erzurum`a ve Sivas`a geçti. Erzurum ve Sivas`ta bağımsızlık ateşimizi yakmak için kongreleri topladı. Milleti işgalcilere karşı örgütleyerek ülke genelinde topyekun bir kurtuluş mücadelesinin içine girdi. Mustafa Kemal Paşa "Ulusu yine ulusun gücü kurtaracaktır.
Tek bir egemenlik vardır. O da ulusal egemenliktir." diyordu. Yurdun dört bir yanından seçilip gelen temsilciler, milletvekilleri Ankara`da 23 Nisan 1920`de toplandı. O yıllarda yokluk ve yoksulluk içinde olan ülkemizde milletvekillerinin oturduğu sıralar okuldan getirtildi. Meclis gaz lambası ile aydınlatıldı, soba ile ısıtıldı. Top seslerinin semalarda yükseldiği anlarda bile Gazi Meclis çalıştı. Kurtuluş Savaşımızla ilgili bütün kararlar bu Meclis`te alındı. Atatürk; "Meclis teori değil, hakikattir, hakikatlerin gereklerin en büyüğüdür. Orduyu yaratacak olan millet, fakat millete vekaleten de millet adına Meclistir." diyerek Meclisle ilgili görüşlerini açıkÇa ortaya koymuş ve Milletin Meclisinin önemini vurgulamıştır. şeklinde konuştu.
100. YILIMIZ KUTLU OLSUN
Atatürk`ün tek adamlığa karşı millet egemenliğini, demokrasiyi, kuvvetler ayrılığını savunduğunu kaydeden Köksal, "Atatürk, 1922 yılında yaptığı bir konuşmada da yine, "Milletin saltanat ve hakimiyet makamı yalnız ve ancak Türkiye Büyük Millet Meclisidir ve bu hakimiyet makamının hükümetine Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti derler. Bundan başka saltanat makamı, bundan başka hükümet yoktur ve olamaz." diyerek egemenliğin Millet`te olduğunu ve Meclis`ten başka bir saltanat makamı olmadığını vurgulamak istemiştir. Atatürk tek adamlığa karşı millet egemenliğini, demokrasiyi, kuvvetler ayrılığını savunmuş. Milletin kaderini tek bir kişinin keyfine bırakmak yerine milletin kendisinin tayin etmesini istemiştir.
Bu yüzden de her şart ve koşulda TBMM`de her konunun görüşülüp karara bağlanmasını istemiş Kurtuluş Savaşında dahi Gazi Meclisin aldığı kararlara uymuştur. Onun bu tutumunun bugün tek adam rejimi sevdasıyla hareket ederek TBMM`yi işlevsizleştirmeye çalışanlara, TBMM`yi sadece oylamalarda parmak indirip kaldırma yeri olarak görenlere örnek olmasını diliyorum. TBMM`nin önemini bilmeyenlere veya anlamak istemeyenlere inat her zaman Egemenliğin kayıtsız ve şartsız Millet`te kalması ve Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak için mücadele edeceğimiz belirterek 100. yılımızı kutluyorum." ifadelerini kullandı.
23 NİSAN ÇOCUKLARA ARMAĞAN EDİLEN İLK BAYRAM
"Mustafa Kemal Atatürk, Ulusal Egemenliğimizin ilan edildiği 23 Nisan gününü, geleceğimiz olan çocuklarımıza armağan etmiştir." diyen Köksal, "23 Nisan çocuklara armağan edilen ilk bayramdır. Çocuklarımız, hepimizin gözbebeği. Çocuklarımızın müreffeh ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşan bir ülkede yaşaması için hepimiz var gücümüzle çalışmalıyız. Bu düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, Birinci Meclisimizin kahraman üyelerini ve aziz şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın bu mutlu gününü en içten dileklerimle kutlarım." diye konuştu.
Yorumlar
Yorum Yap