Gözden kaçırmayın

Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz

Emirdağ`a bağlı Hisar köyü sınırlarında bulunan Amorium antik kentinde kazı çalışmaları devam ederken; yüzyıllar öncesine ait yapılar gün yüzüne çıkarılıyor.
 
Yapılan açıklama ile 9. yüzyıl Bizans dönemine ait olduğu tespit edilen, içi buğday dolu 11 küpün (pitos) yer aldığı tahıl ambarı bulunduğu bildirildi.


Amorium`da İngiliz bilim adamı Prof. Dr. Martin Harrison ile İngiliz araştırmacı Dr. Chris Lightfoot`un hayata geçirdiği kazılarda Hitit, Frig, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı olmak üzere 7 uygarlığın izlerine rastlanmıştı.


Geçtiğimiz yıllarda yılda 3 ay gibi kısa bir süre devam eden kazı çalışmalarının yapılan girişimlerle yılın 12 ayı devam edileceğinin müjdesinin ardından Amorium`dan tarih gün yüzüne daha hızlı çıkmaya başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi (AÜ) iş birliğiyle 2013 yılında Prof. Dr. Zeliha Gökalp Demirel`in öncülüğünde devam eden kazılarda , büyük kilise, bazilika, Bizans hamamı, üzüm ezme havuzları ile Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine tarihlenen sikkeler, seramik fırınının yanı sıra çok sayıda farklı buluntular gün ışığına çıkarıldı.


Yapılan kazıda bir çiftlik evine ait olduğu düşünülen ağzı kapalı şekilde tahıl küpleri ve içinde buğday olduğu düşünülen malzemelerin çıktığı öğrenildi. Buğday olduğu düşünülen malzemelerin ayrıntılı incelenmesi için İstanbul`a gönderildiği öğrenildi.